13 zvanično najboljih ženskih parfema koje treba da probaš barem jednom u životu

Keti Peri
Foto: Dolce & Gabbana / Planet / Profimedia

Najbolji ženski parfemi ikada su oni koji su izazvali iznenađenje zahvaljujući neobičnoj i neodoljivoj mirisnoj piramidi.

„Parfem živi kroz vreme, ima svoju mladost, svoju zrelost i starost. I samo ako odiše podjednako prijatnom aromom u sva tri ova doba života može se smatrati uspešnim“, piše Patrik Suskind u knjizi Parfem.

Citat koji savršeno sažima jednu od glavnih karakteristika klasika među parfemima – miris mora biti aktuelan i besprekoran čak i decenijama nakon lansiranja. Iako postoje hiljade mirisa, u stvari, za samo mali deo njih se može reći da su zaista razbili kalup dajući život nečemu potpuno novom i iznenađujućem.

Luka Turin, biohemičar sa izuzetnim čulom mirisa, u svom legendarnom eseju „Parfemi: vodič“ daje ocenu za 1.200 mirisa i izaziva kritike drugih stručnjaka koji se ne slažu sa njegovim mišljenjem, koje je često vrlo oštro. Činjenica je da lični ukusi ponekad neizbežno utiču na procenu, ali identifikovanje kreacija koje su ušle u istoriju parfema je relativno jednostavnije. To su oni mirisi koji vremenom ne prestaju da zavode čulo mirisa i našu maštu.

Iako postoji hiljadu mirisa, u stvari, samo mali deo njih može da stvara nešto potpuno novo i iznenađujuće.

Donosimo vam 10 najboljih parfema ikada:

Frederic Malle, Carnal Flower

Kreiran od strane Dominika Ropiona 2005. godine, ovo je kreacija koja je redefinisala miris tuberoze. Posle prvobitnog utiska nevinosti i svežine, zaista otkriva jedan omotač i seksi aspekat. Nevin i magnetičan, kombinuje bergamot, lubenicu i eukaliptus sa notama jasmina, kokosa i apsoluta tuberoze.

L’Artisan Parfumeur, Passage d’Enfer Extreme

Osmislila ga je 1999. godine Olivija Đakobeti. Ima duboke note tamjana, sandalovine i apsoluta vanile i cvetno srce jasmina i ljiljana.

Nicolaï Parfumeur, New York

Patricia Nikolai, praunuka Pjera Guerlaina, pomogla je u kreiranju nekih od najslavnijih mirisa ikada. Za dom koji nosi njeno ime kreirala je inovativne kompozicije koje su kasnije postale pravi klasici. Poput one posvećene Velikoj jabuci, koja ima note petit-graina, majčine dušice, pelina, crnog bibera, tamjana i mošusa.

Clinique, Aromatics Elixir

Godine 1971, Bernarda Čanta su zamolili da kreira neobičan miris bez razmišljanja o ceni. Tako je nastao jedan od najpoznatijih i jedinstvenih parfema, sa notama bugarske ruže, pačulija, irisa, ilang ilanga, vetivera i kamilice.

Chanel N°5

Kreirao ga je 1921. godine Ernest Beauk i predstavlja početak moderne parfimerije. Umorna od uobičajenih cvetnih buketa, Mademoisel Gabriela je tražila novi parfem koji bi zauvek završio sa prošlošću.

Yves Saint Laurent, Opium

Mitski miris, od kompozicije, orijentalne i začinske, do bočice, inspirisan japanskom lakiranom posudom koju su nosili samuraji (koja je uglavnom imala lekovito bilje i, zaista, opijum za ublažavanje bolova). Da ne pominjemo prvu reklamnu kampanju u kojoj je glumio model Džeri Hol.

Amouage, Gold

Nastao 1983. legendarnim dodirom Gaja Roberta, sastavljen je od najdragocenijih mirisnih sirovina, korišćenih u veoma visokim koncentracijama. Sto dvadeset esencija čine izuzetnu piramidu mirisa, koja kombinuje bezvremensku eleganciju cveća kao što su ruža, đurđevak i jasmin sa tamjanom, smirnom i benzoinom.

Diptyque, Philosykos

Nastao 1996. godine, u znak sećanja na put u Grčku koji je ostao u sećanju osnivača mazona Iva Kuslana, Kristijane Montandre-Gotroa i Dezmonda Noks-Lita.
Parfem smokve par ekcellence, sposoban jeda ispriča priču o biljci u celini, od svežine listova, do zelenog voća, prolazeći kroz slatkasti sok.

Robert Piguet Fracas

Legendarni parfem, kreiran 1948. godine od strane Germaine Kelier, preteča je svih mirisa tuberoze, koja je ovde kombinovana sa senzualnim notama breskve, jasmina, mošusa i sandalovine.

Mugler, Angel

Tijeri Mugler se oslanjao na Olivijea Krespa i Iva de Kirisa da kreiraju slatki miris inspirisan njegovim sećanjima iz detinjstva u zabavnom parku. Tako je rođen prvi gurmanski parfem ikada, revolucionirajući svet mirisa sa slatkim notama vanile, čokolade i karamele u kombinaciji sa bergamotom, breskvom, kajsijom i mandarinom.

Dolce&Gabbana, Light Blue

Napravljen 2001. godine od strane Olivijea Krespe, evocira senzualnu svežinu Mediterana zahvaljujući živahnosti sicilijanskog kedra, u kombinaciji sa oštrom svežinom jabuke koja se tope u srcu jasmina i belih ruža.

Le Labo, Santal 33

Pre parfemske vode, nastao je ambijentalni miris. Santal 26 je bio toliko uspešan da je brend 2011. odlučio da svoje note pretoči u lični miris, stvarajući tako pravi bestseler koji meša note kardamoma, irisa, ljubičice, sandalovine mošusa i kedrovine.

Guerlain, Aprés L’Ondee

Jackues Guerlain je 1906. godine stvorio pravi mirisni akvarel, pun neobičnih i originalnih nijansi. Zaista, parfem se otvara notama anisa, a zatim cveta u buket pudre cveća začinjenog irisom, akordom ljubičice i notama vanile, čiji miris izaziva šetnju rosom natopljenom šikarom, piše Vogue.

BONUS VIDEO:

**

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram