Borba za ženska prava: Anja Rubik gola na Vogue naslovnici

Foto: Vogue Polska

Poljsko izdanje časopisa Vogue odalo je počast ženama koje se bore za povlačenje konzervativnog zakona o abortusu - na naslovnici je manekenka Anja Rubik pozirala vezana grimiznom tkaninom, ali i potpuno obnažena.

Anja na licu ima naslikanu crvenu munju, simbol protesta žena i muškaraca koji su nedeljama, na ulicama, zahtevali da se povuče zakon koji zabranjuje abortus u gotovo svim slučajevima. Nakon besa građana, usvajanje kontroverznog zakona je odloženo.

Ustavni sud Poljske je 22. oktobra presudio da aboruts fetusa sa urođenim defektima krši ustav, i tako su pooštrili zakon koji je već bio jedan od najrestriktivnijih evropskih zakona o pobačaju. Presuda bi značila da su pobačaji dozvoljeni samo u slučajevima silovanja ili incesta.

Sada je i Vogue Poland otvoreno zauzeo stav protiv presude u svom najnovijem izdanju, na kojem su istaknute reči „snaga žena“.

„Sve što se tiče Poljaka odnosi se i na nas. To je slučaj od prvog izdanja poljskog Vogue-a i uvek će biti tako“, navodi se u izjavi redakcije Vogue Poland.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Vogue Polska (@vogue.polska)

*

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Vogue Polska (@vogue.polska)

Rubik je objavila naslovnicu na sopstvenom Instagramu, nazvavši je jednom od „najvažnijih i najličnijih naslovnica i portreta u karijeri“.

Pročitajte još:

„Pravo žene da bira je lakmusov test za zdravo, progresivno društvo. Ovaj trenutak će uticati na poljsko društvo u narednim decenijama. Država ograničava žene potpunom zabranom pobačaja i ograničavanjem njihovih reproduktivnih prava. Reproduktivna prava su ljudska prava, garantuju slobodu odlučivanja o našem životu, našim telima, našem zdravlju i našoj sudbini“, napisala je manekenka.

Podsetimo, Poljska je većinski katoličko, konzervativno društvo sa jednim od najstrožih Zakona o abortusu u Evropi. Uprkos tome, istraživanja javnog mnjenja, pre donošenja presude, pokazala su da jako mali broj ljudi zapravo podržava dodatno pooštravanje zakona. To, međutim, nije sprečilo potpredsednika poljkse vlade Jaroslava Kačinjskog i njegovu stranku da svesno ignorišu konsenzus javnosti i nametnu svoju ideološku i versku agendu koju već godinama pokušavaju da sprovedu.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram