Korak po korak: Uputstvo za samopotamnjivanje kod kuće uz koje ti koža neće biti flekava

samopotamljivanje
Foto: Courtesy of Bikini Lovers/Mega / The Mega Agency / Profimedia

Ovo je sve što treba da znate.

Prvi topli sunčevi zraci najčešće znače i skidanje iz najlonki i uskakanje u kratke haljine i šortseve. Ipak, ono što mnoge odbija od ideje da ogole noge već na proleće najčešće je boja kože. Naime, u rano proleće smo najčešće najsvetliji što možemo biti jer se nismo izlagali suncu, a sva boja od kraja leta se odavno isprala. Sledeći logičan korak? Samotamnjivanje.

Ova metoda se i dalje smatra jednim od najefikasnijih i najbezbednijih načina dobijanja preplanulog tena koji je, ujedno, i cenovno najpristupačniji.

Kako funkcionišu proizvodi za samotamnjivanje

Većinom su na bazi sastojka DHA koji daje taj zdravi sjaj kože u hemijskoj reakciji s amino-kiselinama u gornjem sloju kože. Ova reakcija je netoksična i sasvim je bezbedna za kožu. Ono što treba imati na umu jeste da vas ova boja nimalo ne štiti od UV zraka jer ne uključuje aktiviranje melanina u koži. Utoliko zaštita od UV zračenja je uz samotamnjivanje vrlo bitna, piše journal.hr.

Drugi poznati sastojak za samotamnjivanje je erythrulose, koji deluje poput DHA, ali proces razvijanja boje je slabiji, pa proizvodi danas većinom sadrže ili oba sastojka ili samo DHA. Razvijanje boje najčešće traje do osam sati, a zadržava se na koži do 10 dana.

Redosled za uspešno samotamnjivanje kod kuće

Piling

Uklanjanje dlačica

Hidratacija

Zaštita ruku

Odabir idealnog proizvoda

Samotamnjivanje lica

Samotamnjivanje tela od dole prema gore

Dodatno hidriranje po potrebi

Čišćenje grešaka

Pranje ruku

Pranje proizvoda s tela

Održavanje hidratacijom i SPF-om

Dan pre samotamnjivanja

Ako želite idealan ten za posebnu priliku, najbolje je da ga sprovodite u dva dana. Prvo veče ćete uraditi pripremu, a drugo staviti sam proizvod za samotamnjivanje.

Za početak, trebalo bi da odradite dobar piling tela. Preporučuje se piling na bazi peska ili soli, nikako uljani piling, jer želite da vam koža bude samo hidrirana – ne i masna. To je posebno bitno ako proizvod za samotamnjivanje odlučite da stavite nekoliko sati pre bitnog događaja. Da bi se ten razvio, mora ići na čistu, nemasnu podlogu.

Nakon pilinga obavite uklanjanje dlačica. Naime, uklanjanje dlačica preko preplanulog tena skida boju, pa to svakako želimo da izbegnemo. Za kraj, dobro hidrirajte telo kako bi koža bila umirena, hidrirana i meka. Proizvod koji ćete koristiti neka bude i onaj kojim ćete održavati boju. Preporučuju se hidratantne, više gelaste kreme za telo bez aktivnih sastojaka poput retinoida, kiselina i vitamina C, ali i bez ulja (čak i putera), jer svaka masnoća uklanja preplanuli ten.

Dan D: vreme je za samotamnjivanje

Istuširajte se i osušite telo do kraja. Koža mora da bude suva na dodir, ali svakako istovremeno nežna, meka i hidrirana (za šta ste se pobrinuli juče). Ako ostane i kapljica vode na vama, otopiće vam ili razrediti boju. Ako imate suvhe laktove ili kolena, na njih nanesite malo hidratantne kreme (bez ulja) kako bi se na ta mesta boja laganije primila.

Pripazite na ruke jer se na njih boja izrazito prima i teško uklanja. Zato, preporuka je koristiti rukavice za samotamnjivanje kako biste izbegli preveliko nanošenje proizvoda na ruke. Sekundarna i nešto nespretnija opcija su lateks rukavice. U svakom slučaju, ne brinite, ruke vam neće ostati bele – njih možete namazati na samom kraju.

Zatim odaberite idealan proizvod za samotamnjivanje za vas; izbor najčešće pada između “Instant tan” i “Gradual tan”, a zatim postoje i opcije za lice.

Instant tan – daju slabu do vrlo intenzivnu boju, kupuje se tačno nijansa koju želite da postignete. Boja koju ste izabrali se razvija u potpunosti najčešće u roku od nekoliko sati, pa se postepeno ispira. Postoje prozirne opcije i one s dodatim bronzerom kako biste lakše videli gde proizvod aplicirate.

Gradual tan – daje utisak prirodne preplanulosti, a kupuje se u slabijoj ili jačoj verziji. Svaka od njih se razvija kroz nekoliko sati i postupno se pojačava korišćenjem više proizvoda kroz dane. Ispira se tako da deluje vrlo prirodno. S ovom opcijom samopotamnjivača manj jea šansa da pogrešite.

Samotamnjivanje lica – uviek birajte proizvod koji je namenjen za samotamnjivanje lica jer su formulom prilagođeni za osjetljiiviju kožu lica, daju blaži i prirodniji preplanuli ten i sjaj kože.

Ispravno nanošenje

Kreće se od lica. Nanesite proizvod po celom licu – i na kapke, u pregibe oko nosa, utrljajte ga u vlasište uz lice, ceo vrat… To ćete preciznije uraditi pomoću četkice za šminku. Nakon toga temeljno operite ruke.

S druge strane, s telom krećete od dole. Tako, recimo, nećete preslikati gornji deo tela na donji. Krenite od stopala (koja ćete namazati sa svih strana), zatim prema zglobu, preko nogu, masirajući najmanje oko kolena kako ne bi bila previše tamna. Nastavite s preponama i bokovima, zadnjicom, donjim delom leđa, stomakom, grudima i dekolteom, pa gornjim delom leđa (za šta će vam možda trebati i pomoć). Na kraju probajte da napravite prelaz iz tela na vrat. Pripazite da li ste telo u potpunosti namazali, recimo, oko zglobova, ispod pazuha… Ne želite da imate bele fleke.

Takođe, dobar savet je aplicirati proizvod za samotamnjivanje u dugim potezima prema gore – jer ćete i brže biti gotovi.

Krema za kraj

Svuda gde želite da se boja slabije primi, umasirajte malo hidratantne kreme (bez ulja) preko proizvoda za samotamnjivanje – recimo, na laktove i kolena (posebno ako ih niste namazali pre aplikacije samopotamnjivača), svuda gde imate borice i pregibe…

Takođe, nemojte paničiti ako ste pogrešili. Tu telo možete obrisati vlažnom maramicom, osušiti ga i krenuti ispočetka. Isto važi  i za fleke nakon što se boja razvila – u tušu odradite laganu eksfolijaciju područja koje je pretamno kako bi se ujednačilo s ostatkom tela.

Vrlo bitan zadnji korak je pranje ruku sapunom. Dlanovi će inače biti smešno tamni i nećete ih moći još danima nijansirati. Zatim pomešajte samopotamnjivač i kremu i nanesite na dlanove za ujednačen efekat nijanse na rukama. One će vam prve posvetliti zbog čestog pranja, ali to u svakom slučaju izgleda prirodno. Za svaku sigurnost, preporučuje se da zanoktice obrišete micelarnom vodom na štapiću za uši kako biste izbegli da izgledaju tamnosmeđe.

Šta kasnije

Direktno pratite uputstva s pakovanja. Recimo, kod instant tan samopotamnjivača treba čekati barem duplo od preporučenog vremena kako bi se boja osušila. Nakon toga se preporučuje nanošenje pudera bez talka na celo telo, što će pomoći da se boja ne preslikava na sve oko vas, ali i da se manje skida kod neizbežnog znojenja. Ipak, trebalo bi da izbegavate znojenje i tuširanje sledećih 6-8 sati ili kako je navedeno u uputstvu.

Ako imate proizvod za gradual tan, većinom se preporučuje da ga namažete i isperete kroz 6-8 sati, ali neće se ništa dogoditi ni ako ga ostavite preko noći, pa isperete ujutru.

Iako boja nije magična da traje više od dve nedelje, možete joj pomoći da se što duže zadrži. Na primer, uz redovnu hidrataciju tela kremom bez ulja, što jednostavnije i brže tuširanje (bez ulja, putera i pilinga) u mlakoj vodi i tapkanjem umesto klasičnim brisanjem peškirom. Vrlo je bitno i nositi UV zaštitu jer uz samotamnjivanje svejedno možete izrazito izgoreti. Boju obnavljajte prema potrebi, najčešće svakih 8-10 dana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram