Jedini modni promašaj Jovanke Broz – sećanje Ace Joksimovića

Jovanka i Tito Broz
Foto: Valeriy Shustov / Sputnik / Profimedia

Aleksandar Joksimović, jugoslovenski dizajner koji je odbio da radi za Dior i koji je na naše prostore doneo visoku modu svetskih prestonica, napustio nas je danas. Ostavio je za sobom neizbrisiv trag, kao jedno od najvećih modnih imena sa Balkana. Posebno je zanimljiva njegova saradnja sa Jovankom Broz, koja je rado nosila njegove kreacije.

Pre saradnje sa Jovankom Broz, Joksimović je radio sa drugim najvećim parom Jugoslavije – Draganom Nikolićem i Milenom Dravić.

„Dragan je bio neviđen, obožavao je kostime, uvek se prvi obuče. Donosio sam moje sakoe, iako sam bio manji i uži od njega, on je ulazio u sve, malo se skupi i uđe. Kada se obuče, onda šeta po televiziji. A Milena je sve moje kolekcije snimala za naslovne strane. Baš je bila atraktivna, jednom sam joj ručno bojio čuvenu prizrensku svilu. I u Kanu je sa njom napravila čudo. Bila je najzapaženija, iako je bila niža“, rekao je kreator o njima.

Aleksandar Joksimović. Foto: RTS Mira Adanja Polak Ekskluzivno – Zvanični kanal

Jovanku je prvi put video na Sajmu mode 1968, kada je promovisao kolekciju Vitraž, piše XXZ magazin.

Pročitajte još:

„Tada je prvi put došla Jovanka Broz, Madame Lazareff, vlasnica časopisa Elle, direktor Christian Diora, neka čuvena pariska šansonjerka, koja je pevala između dve revije, sve u svemu ozbiljna ekipa. Tada me je Jovanka videla, ali se ništa nije desilo“, govorio je Joksimović.

Međutim do poznanstva je došlo ubrzo, na sledećem Sajmu mode, na štandu Centrotekstila.

„Došla je i Jovanka. Sve manekenke obukli smo u jedan isti model, stajale su sa strane, ja sam dočekao Jovanku. Malo smo porazgovarali i odmah su me izgurali. Ona je pitala gde sam i pojurili su da me nađu. I sama je krenula u potragu, bio sam sa manekenkama, sećam se kako je svaku manekenku ponaosob zagledala. Odatle postoji cela serija naših fotografija. Tražila je da sednem pored nje, tako je počelo naše druženje. Ali, iskreno, nisam nešto naročito kreirao za nju, više su to bile konsultacije“, pričao je dizajner.

Foto: TopFoto / Topfoto / Profimedia

Posećivao ju je u salonu u Užičkoj, gde su zajedno pregledali veliki regal sa modelima u kojima je Jovanka trebalo da putuje. Pažljivo je za nju birao garderobu u kojoj će se predstaviti pred svetskim liderima.

Joksimović je ispričao da je samo jednom pogrešila u modnom odabiru.

„Za svako putovanje dobijala je zvanični protokol, gde i šta, u koliko sati sme da obuče, do sitnih detalja, boje koju treba da nosi. Imala je samo jedan kiks, kada su bili u Japanu nije smela da nosi haljinu u ljubičastoj boji jer je to bilo isključivo carska privilegija. Rekla mi je da joj se to više u životu neće desiti, da će od sada dva puta da čita protokol. Bila je savršeno građena, imala je divna ramena i torzo, pa čak i kada je dobila u kilaži ostala je ta zahvalna silueta, skroz skladna“, sećao se kreator.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram