Kako da se ne zezneš sa dermarolerom kao ja

Foto: Privatna arhiva

Svi koriste dermaroler, pa rekoh hajde i ja da probam - i onda sam si izgrebala facu.

Za početak, ko ne zna, dermaroler je pomagalo za negu kože koje se sastoji iz sitnih iglica, a koristi se za podmlađivanje kože, uklanjanja ožiljaka od akni i smanjenje znakova starenja.

‘Microneedling’, koji se često naziva dermaroling ili terapija indukcije kolagena, je kozmetička procedura u kojoj se male iglice ubadaju u površinu kože pomoću valjka na kom se nalaze. Dermaroling deluje tako što stvara mikroskopske rane koje indukuju proizvodnju kolagena i elastina.

Dermaroler, Foto: Mehmet etin / Alamy / Alamy / Profimedia

I sve to zvuči super i ‘lako ću ja to’, međutim vrlo je verovatno da ćete se zeznuti kao i ja – ukoliko ne pratite instrukcije. Posebno što postoje različite dužine iglica, a ako ste početnik definitivno prvo uzmite najkraće.

Greška broj jedan – retinol

Nisam baš znala šta radim, pa sam odlučila da pitam ženu u prodavnici kozmetike. Kada sam pitala koji serum da koristim, lagano je žena odmahnula rukom i rekla: ‘bilo koji’, i ja šta ću, brže bolje, daj retinol.

Retinol, inače poznat kao vitamin A, je transformativni aktivni sastojak. Čini čuda za uklanjanje bora, finih linija i oštećenja od sunca, ali nije baš dobar tokom tretmana mikroiglicama.

Retinol je previše aktivan sastojak da bi se koristio za dermaroling. Zapamtite, ovaj proces uključuje stvaranje mikro-rana ili „mikrokanala“ na koži kako bi se podstakla reakcija obnavljanja kože i povećala proizvodnja kolagena. Punjenje ovih mikrokanala sa tako jakim sastojkom kao što je retinol, gurate proizvod dublje u kožu nego što je predviđeno.

Ako retinol uđe suviše duboko, može izazvati više štete, potencijalno u obliku hemijske opekotine – koje ja danas osetim i te kako.

Preporučeni serum za upotrebu je hijaluronska kiselina kada se ohrabrite na dermaroling, a ovo održava vašu kožu hidratizovanom i zategnutom bez rizika od nanošenja bilo kakvog oštećenja.

Foto: Privatna arhiva

Nežnije ispod očiju

U poslednje vreme imam kesice ispod očiju, te sam naletivši na jedan tekst gde se devojka ovim putem spasila podočnjaka odlučila i sama to da uradim. Greška broj dva.

Koža oko očiju je veoma tanka i delikatna i osetljiva. Kada vidite tamne krugove, to je u stvari lokva krvi oko očiju koju vidimo kroz kožu. Praveći te sitne povrede na koži, povećavate proizvodnju kolagena i na taj način krv postaje mnogo manje vidljiva i ispunjava te podočnjake i bore – je priča koja je mene omamila.

Ipak, svim uputsvima na internetu nedostajalo je jedno – upozorenje. Upozorenje da onom jačinom (makar rukom lakom kao pero) prelazite preko lica – ne smete nikako isto preko podočnjaka. Morate mnogo blaže tretirati ovu regiju, te tako ćete izbeći veliku bol čak i dok trepćeš – kao što ja danas fino osećam.

Foto: Privatna arhiva

Pazite kako ‘rolate’

U početku posebno važno je znati da celo lice treba dermarolerom preći dva puta – gore, dole i još jednom gore dole, i to je to (a ne kao ja jedno pedeset puta jer sam se, eto, zagledala u seriju i zaboravila potpuno šta radim).

Isto tako, s obzirom da su u pitanju iglice, ne smete nikako povlačiti iglice horizontalno, ako rolerom već pravite pokrete gore, dole, ne smete nikako taj roler pomerati u stranu – jer tako sam pravite ogrebotine (koje vidite na mojim slikama).

Ako niste vešti, kao što ja nisam, onda kada napraviti pokret gore, dole, podignite roler prebacite u ‘drugu traku’ i napravite isti pokret gore, dole, i tako pređite lice dva puta.

I zapamtite, retinol sklonite i zaključajte, a u početku je dovoljno da se ‘dermarolujete’ jednom nedeljno, ako posle mog lica uopšte imate želju i da probate.

***

Bonus video: Dva načina da svoje obrve dovedete do savršenstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram