Haljina Megan Markl proglašena haljinom godine

megan markl
Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Crnu Armanijevu haljinu koju je Megan, vojvotkinja od Saseksa, nosila tokom intervjua s Oprom Vinfri, Britanski muzej mode Bath izabrao je za haljinu 2021. godine.

Duga, svilena haljina od žoržeta s dubokim dekolteom i vezom cveta lotosa i odgovarajućim kaišem je komad iz kolekcije Giorgia Armanija za proleće/leto 2022., a njena maloprodajna cena iznosi 4.700 dolara.

Od 1963. godine Muzej mode poziva renomirane ličnosti iz modne industrije da odaberu haljinu godine. Izbor, koji tada postaje deo dalekosežne kolekcije institucije, ima za cilj da obuhvati preovlađujuće modno raspoloženje, zatim da predstavlja prošlu godinu i zaokupi maštu.

Ovogodišnji selektori bili su Ibrahim Kamara i Garet Rajton, glavni urednik i umetnički direktor magazina Dazed. Prošle godine, haljina njihove vlastite kreacije – nazvana Haljina nade – odabrana je među pobjedničkim odevnim predmetima muzeja 2020, piše klix.ba.

„U današnjoj hiperstilizovanoj pop kulturi, haljina godine sada ima potencijal da bude i ‘meme godine’ i oboje smo prihvatili Megan i Harijev sada kultni intervju s Oprom kao definitivni trenutak koji će zauvek ostati u britanskoj kolektivnoj svesti“, rekli su u saopštenju.

Intervju, koji su emitovali CBS u SAD-u i ITV u Velikoj Britaniji u martu 2021. godine, prikazan je u dodatnih 70 zemalja i privukao je oko 60 miliona gledalaca širom sveta.

Muzej je Meganinu haljinu već postavio kao završni predmet na izložbi pod nazivom „Istorija mode u 100 predmeta“.

BONUS VIDEO: Vatrene haljine sa Met Gale

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram