Genijalni i jeftini trikovi da vam se obuća ne kliza na ledu

Foto: Yelizaveta Tomashevska / Alamy / Alamy / Profimedia

Ledeni dani su možda neke od nas zatekli sa čizmama koje se klizaju - što može biti jako pogubno. Ako trenutno niste u prilici da kupujete nove, postoji nekoliko metoda da sprečite klizanje.

Pre svega, nekoliko saveta koje treba imati na umu kada kupujemo čizme.

Kakve čizme se ne klizaju?

Da cipele ne bi klizile, đon treba da bude od materijala koji obezbeđuje dobro prianjanje. To može biti obična ili termoplastična guma.

Gazeći sloj bi trebalo da ima ne previše duboke, već nasumično raspoređene žljebove. Bolje je dati prednost modelima sa čvrstim đonom ili niskim širokim potpeticama. Visina platforme ne bi trebalo da bude veća od 5 cm.

Gumeni đon može izdržati ekstremne temperature. Fleksibilni elastični materijal obezbeđuje čvrstu vezu sa ledenom površinom.

U termoplastičnoj gumi (TEP) kombinuju se svojstva vulkanizovane gume i termoplasta. Čvrstoća i elastičnost su glavne prednosti ovog materijala. Cipele sa takvim đonom su lagane i udobne, apsolutno ne klizaju na ledu. TEP zadržava svojstva na temperaturama do -45 ° C.

Đon od poroznog materijala, kao što je poliuretan, smrzava se i gubi svoju fleksibilnost. Takva čizma postaje glatka i cipele počinju da klizaju.

Foto:shutterstock

Šta učiniti sa đonom koji se kliza?

Možete probati da napravite oblogu od superlepka. Đon čizme namastite alkoholom nakon čega je celu površinu premažite lepkom. Da bi se poboljšao efekat, lepak se može naneti još jednom, nakon što se prvi sloj osuši. Zatim se čizma stavlja u pesak i dobro pritisne tako da se zrna zalepe u lepak. Ne hodajte po stanu u takvim cipelama kako ne biste oštetili podove.

Silikonski lepak je druga opcija. Donji deo đona mora biti tretiran velikim brusnim papirom, a zatim zamazan silikonskim lepkom. Postupak se ponavlja dva puta, zatim se cipele suše dok se lepak potpuno ne stvrdne (oko 2 dana).

Ako spalite stare čarape ili hulahopke, one će se istopiti. Rezultat je viskozna, lepljiva supstanca koja se nanosi kap po kap na đon.

Komadi flanela, zakrpa ili selotejpa zalepljeni na dno đona pomoći će da se smanji klizanje. Da bi duže trajalo, cipele se moraju dobro oprati i osušiti pre lepljenja.

Ovaj metod je jednostavan i pristupačan, ali kratkotrajan. Posle najviše dva dana, moraćete da stavljate komade tkanine ponovo.

***

Bonus video: Stvari koje često gubimo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram