Dior kolekcija visoke mode vraća lepotu u ružan svet oko nas

Dior
Foto: KCS / KCS Presse / Profimedia

Kolekcija kao iz bajke.

Čudno vreme je došlo za one koji su u modnom svetu, ne samo za one koji pišu o modi i konzumiraju je, već i za one koji stvaraju. Čak nam i zapanjujuća umetnost na reviji visoke mode može samo privremeno odvratiti pažnju od užasa koji se neprestano događa. U okviru ovog skupa kontradikcija rodila se Diorova kolekcija za jesen/zumu 2022.

Foto: Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP / Profimedia

Komadi koji su prikazani na pisti u Parizu, 4. jula bili su romantični i sanjivi, a ipak struktuirani i izrazito tradicionalni. Neutralne boje su dominirale, isprekidane povremenim nijansama crne, mornarsko plave i limun neonski žute. Bogati vez je bio zvezda revije, sa zamršeno dizajniranim cvetnim motivima koji se pojavljuju na svemu, od vunenog krepa, do svile i kašmira.

Foto: Agence / Bestimage / Profimedia

Treba napomenuti – videli smo tartan set sa ručno šivenim detaljima, providne maksi haljine koje su stegnute u struku i haljine srednje dužine sa Mao kragnom koje podsećaju na one koje se nose za proslavu kineske Nove godine. Tradicija, koja se odnosi na to zašto i kako se oblačimo, bila je istaknuta tema svuda, a odeća je odavala počast različitim zemljama i kulturama i osnovna poruka je bila da svi pripadamo jedni drugima. Manekenke su nosile dugačke, labave pletenice i jedva vidljivu šminku kako bi naglasak bio na odeći.

Foto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Ova kolekcija je inspirisana jednom posebnom ženom ili barem njenim radom, a to je Olesija Trofimenko, ukrajinska umetnica čiji su prikazi drveta života bili polazna tačka za dizajn, slaveći našu duboku povezanost sa precima, kao i snagu i mudrost. Trofimenko je dizajnirala scenografiju i tapiserije u prirodnoj veličini sa ručno vezenim cvećem. Svaku su brižljivo ručno izradile žene u zanatskoj školi u Mumbaju, koja je bila Diorov partner za predstojeću sezonu.

Foto: Pixelformula / Sipa Press / Profimedia

“Reč je o oblikovanju materijala i formi u prostoru za refleksiju koji atelje predstavlja, propustljivom za društvenu stvarnost koju živimo, podesećanje na to šta danas znači biti čovek“,  navodi se u saopštenju kuće. “Gestovi koji se prenose , naučeni i uvek savršeni, ponavljaju se. Drvo života je poziv, upozorenje, da tradicija i gestovi zasijaju, omogućavajući nam da povratimo ravnotežu, makar na trenutak”.

Foto: Agence / Bestimage / Profimedia

Kreativna direktorka Diora, Marija Gracija Kjuri je možda najmoćnija feministkinja u modi, a nedavno je govorila i o tome šta misli o nedavnoj odluci Vrhovnog suda SAD-a da ukine pravo na abortus.

Foto: Agence / Bestimage / Profimedia

“Gledamo oko sebe šta se događa, uplašeni smo i želimo da se borimo jer verujemo u ljudska prava. Mislim da moda ima priliku da izgradi most između različitih zajednica i različitih glasova. Takođe imamo platformu, tako da pokušavamo da svojim glasom kažemo da su ove vrednosti izuzetno važne za sve širom sveta”, izjavila je ona.

Foto: Pixelformula / Sipa Press / Profimedia

Noseći belu majicu sa porukom “Svi treba da budemo feministkinje”, koja je prvobitno debitovala u njenoj kolekciji za Dior 2017. godine, Kjuri je takođe govorila o važnosti opstimizma u mračnim vremenima.

“Mislim da sve kolekcije, na neki način, predstavljaju trenutak u kojem živimo”, rekla je Kjuri.

“Živimo trenutak u kojem želimo da budemo optimisti, iako smo ponekad negativni. Moramo da pokušamo da napravimo nešto , verovatno mali korak koji ljudima daje optimističku ideju da možemo nešto da uradimo. U tome je stvar: ne smemo postati depresivni.”

I to je upravo ono što je njena revija uradila. Slaveći humanost i zanatsko umeće, kolekcija je pomogla da se vrati osećaj optimizma – makar i privremeno, prenosi elle.com.

Pogledajte celu reviju.

Bonus video: Modne katastrofe na Met Gala večeri 2022.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram