Borosane, simbol ženske emancipacije

Foto: Eurovision Song Contest/Eurovision.tv/ EBU / NATHAN REINDS

Ove kultne cipele su bile zaštitni znak heroina radničke klase.

Borosane za rad ostaju legenda i sve nas podsećaju na neko lakše vreme o kom smo slušale od naših baka i mama.

Borovo je jedno od mesta koji na poznat način obeležava specifičnost stare Jugoslavije, reč je o sedištu fabrike obuće koju je uglavnom nosila srednja klasa, a koje će krajem šezdesetih godina postati toponim ka kojem će biti usmerene oči žena u zajedničkom radu, a postaće i simbol jednakosti i ostvarenih prava – borosana

Zvanična definicija medicinski ispitana obuća čuva fiziološke vrednosti ženskog stopala zbog čega je naročito korisna osobama koje moraju dugo stajati, omogućava prirodno ponašanje stopala u stajanju i hodu otklanja umor mišića i olakšava napor u radnom prostoru.

Najčešće, borosane su se nosile u kombinaciji sa radnim mantilom, leti na bosu nogu, zimi sa pamučnim, a kasnije najlon čarapama.

Ako bismo malo iskoristili maštu, mogli bi smo da kažemo da je stotine radnica bivše Jugoslavije, odlazeći u penziju, a koje su ceo svoj radni vek provele u proizvodnji u svim granama industrije, stojeći satima za mašinama, te konobarice, servirke, sobarice, prodavačice, medicinske sestre, higijaničarke, jednog dana uzelo poklon za odlazak u penziju i borosane obesilo o klin.

A mnoge od njih su bile baš borosanama zaštićene od profesionalnih bolesti, proširenih vena, hroničnih problema sa kičmom i bolovima u stopalima.

Sve je počelo 1986. godine kada su se borosane prvi put pojavile na tržištu.

Na njihovom dizajnu i nameni je godinu dana radio zim stričnjaka na čijem čelu je bio ortoped dr Branko Strinović iz Zagreba. Tako je napravljena ova dvodelna obuća sa otvorima za prste i petu, uglavnom platnena ili kožna, na pertlanje sa niskom potpeticom.

Borosana je stvorena prema anatomskim svojstvima ženskog stopala čime se postigla uspešna kontrola svih njegovih bitnih delova, a bila je isključivo namenska obuća kreirana za žene koje dugo stoje ili mnogo hodaju.

Originalna borosana je dolazila u dve boje, u teget plavoj i u beloj, a crne Borosane su se pojavile tek krajem 80-ih godina.

Sredinom 70-ih i početkom 80-ih borosane su doživele pravi procvat i u fabrici Borovo se proizvodilo više od 500 hiljada pari borosana godišnje.

Jedan par borosana trajao je odprilike godinu dana, a u njihovoj udobnosti možemo samo da maštamo. Moja baka ih redovno nosila kad je radila u apoteci i kaže da su bile raj za stopala.

Mladost u Jugoslaviji je mnogima bila označena proizvodima iz Borova. Higijeničarke u školi su nosile Borosane, a na fizičko se išlo u Startasicama.

Tokom poslednje decenije, ovi proizvodi su dobili novo platno.

Jedan mladi kreator iz Rovinja je 2010. godine ponudio novo dizajnersko rešenje za startasice i tako je nastala nova patika koja je već uveliko postala hit među mladima, a sličnu sudbinu je sad počela da doživaljva tradicionalna bela ili plava borosana koja je sad postala raznobojni platneni komad i gotovo da se može naći na modnim pistama na prelepim manekenkama.

A pošto umetnica mora biti zdrava, sad nam je jasno zašto je Konstrakta izabrala baš ovu obuću da je isprati na pesmi Evrovizije jer je, kako znamo, posao scenske umetnice i pevačice naporan, a noge će u borosanama biti sačuvane na bini u Torinu.

konstra

***

Bonus video: Haljina Blejk Lajvli je otelotvorila duh Njujorka na Met Gali

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram