Bila sam na 5 najpopularnijih anticelulit tretmana u Beogradu – evo koje možete slobodno da preskočite

celulit
Foto: MICROGEN IMAGES / Sciencephoto / Profimedia

Izgleda da se ne nazire trenutak kad će se žene prihvatiti da im nema drugog načina da pobede u borbi s celulitom od toga da se bace na zdravu ishranu i vežbe, već iznova pretražuju brzinske dijete kojim će za samo tri dana izgubiti 10 kilograma, isprobavaju magične anticelulit kreme i gelove koji obećavaju vidljive rezultate za samo nedelju dana.

Svakog proleća i leta žene daju pare na najnovije tretmane u beauty salonima u kojima će ih stručnjaci u samo 20 termina spremiti za plažu – a one treba samo da legnu i uživaju.

Navlačila sam se i ja na instant dijete i kreme pre nego što sam postala svesna da to baš i ne ide tako, a onda mi se, s otkrićem mogućnosti grupnih kupovina, otvorilo i čitavo jedno prostranstvo anticelulit tretmana na popustu.

Ok, moram da kažem da ovog puta nisam nasela, niti sam imala neka specijalna očekivanja, niti sam u nekom problemu s celulitom. Zapravo, sama ideja o masaži oklagijama zazvučala mi je dovoljno bizarno da poželim to da probam, čisto da saznam kakav je osećaj. A magična privlačnost sajtova za grupnu kupovinu proširila je ambicije i na nekoliko drugih tretmana.

Dakle, ne mogu baš da vam pričam o njihovoj efikasnosti, jer su mi gospođe iz salona objasnile da je potrebno bar nekoliko nedelja da dolazim redovno da bi imalo smisla, ali sigurna sam da će za neke biti otkriće da čuju na šta su sve moderne žene spremne da bi izbegle teretanu.

Pa, da krenemo od tretmana koji je bio inicijalna kapisla za ovu avanturu.

Maderoterapija

madero
Foto: Dasha Petrenko / imageBROKER / Profimedia

Mislila sam da me ortak zafrkava kad mi je pričao kako je čuo da žene plaćaju da im oklagijama mese celulit na zadnjici. Malo istraživanja na netu i shvatim da se ta „disciplina“ zove maderoterapija i da je zapravo vrlo popularna u poslednje vreme. Gotovo da nema salona koji je nema u svojoj ponudi.

Kako se ističe, u pitanju je anticelulit tehnika u čijoj je osnovi stimulacija limfne drenaže i koja doprinosi i detoksikaciji i relaksaciji celog tela. S druge strane, već prvi pogled na oklagije kojima se izvodi aktivirao mi je alarm za bekstvo s lica mesta, jer više liče na instrumente za mučenje nego za opuštanje.

Nije da je alarm pogrešio. U trenutku kad je maserka počela da iz sve snage ore po mojim butinama drvenim točkićima, a noge refleksno da se trzaju kao da me neko grubo golica, shvatila sam da u narednih 30 minuta nikakvog opuštanja neće biti.

Osećaj je vrlo neprijatan, na momente i vrlo bolan, a maserka me je upozorila i da neretko ostavlja modrice. Kaže da žene s ozbiljnim celulitom manje boli u početku, a da se rezultati vide tek posle desetak tretmana. Što se mene tiče, nijedan više ne dolazi u obzir.

Elektrostimulacija

celulit
Foto: Aleksandr Tannagashev / Alamy / Alamy / Profimedia

Tretman elektrostimulacije mišića obećava „zategnuto telo bez muke“, a u salonu su me ubeđivali da upravo na taj način neki sportisti zagrevaju mišiće za treninge ili ih razmrdavaju nakon povreda. S tim što, jasno je, niste baš neki sportista ako ćete radije da ležite satima u nekom salonu priključeni na struju nego da optrčite par krugova oko zgrade.

„Ali vaši mišići misle da vežbate“, objasnila mi je vlasnica salona, punačka plavuša smirenog glasa, dok mi je vezivala kaiševe oko nogu i zadnjice i pod njih podvlačila nekakve tanke sunđerčiće. A onda je pustila struju.

Dok je blaga, osećate samo prijatno peckanje, zujanje na zastupljenim delovima tela, na sledećem nivou kao da ste seli na nekoliko telefona podešenih na snažnu vibraciju.. I dok sam se ja zabavljala gledajući svoje mišiće kako se bez ikakve kontrole i smisla grče i opuštaju, struja se pojačala toliko da sam bukvalno počela da odskačem s ležaja u pokušaju da izbegnem probadanje. Vrisnula sam u pokušaju da dozovem gospođu koja je radila masažu u susednoj prostoriji.

Ispostavilo se da aparat „sam pojačava struju tokom tretmana, a i pitanje je da li baš radi kako treba, možda bolje da stavimo na najmanje“… A možda ipak da ne stavimo ništa.

Kavitacija

kavitacija
Foto: Aleksandr Tannagashev / Alamy / Alamy / Profimedia

Ultrazvučna kavitacija se ispostavila kao najprijatnija varijanta. Tu zaista treba samo da legneš i uživaš dok ti metalnim vrhom aparata prelaze preko „problematičnih tačaka“, jer se pod uticajem ultrazvučnih talasa masno tkivo razlaže i stimuliše njegovo izbacivanje.

Nažalost, prekasno sam pročitala da bi rezultati mogli da se vide tek posle nekoliko tretmana i to ako ste ispoštovali određena pravila – izbegavali svu brzu, slanu, slatku hranu, kafu, sokove, alkohol, pa čak i čajeve i umesto toga konzumirali vodu u ogromnim količinama i jeli samo povrće i meso, bez slatkiša, skroba i svih drugih neželjenih sastojaka koji su uzročnici celulita i masnoća; uveli u svoju rutinu 20 minuta aerobne vežbe svakog jutra; počeli da se ujutru i uveče masirate nekim kvalitetnim anticelulit gelom… A u tom slučaju kavitacija vam realno i nije potrebna.

Termo pakovanje

Termo pakovanje dobila sam na poklon uz kavitaciju i zapravo se obradovala što ću jedan od ovih „magičnih“ tretmana moći da isprobam za džabe. Ah, koje je razočaranje palo kad sam shvatila da me to samo umažu nekim gelom i umotaju u foliju s uputstvom da to ne skidam dva sata.

Stekla sam utisak da bi trebalo i malo da u tom periodu pojačam fizičku aktivnost, pa sam do kuće išla malo brzim hodom, malo trčeći… Rezultat – nekoliko metara mokre folije i ja vruća i ulepljena tako da sam samo uletela u kadu da sperem to sa sebe.

Presoterapija

celulit
Foto: Aleksandr Tannagashev / Alamy / Alamy / Profimedia

Ogromna je lista sjajnih stvari koje presoterapija čini za telo, od pomoći u borbi za savršenu liniju pa do podizanja imunog sistema, revitalizacije svih tkiva, detoksikacije, prevencije različitih zdravstvenih problema… Džaba sve što sam čitala o presoterapiji – dok nisam ušla u to „svemirsko odelce“ nisam mogla ni da zamislim šta me čeka.

Naime, uključivanjem aparata, to odelo (ja sam bukvalno imala odelo, posle vidim da postoji i varijanta samo za noge) kreće da se naduvava sve više i više, da pravi pritisak sve dok ti ne stane cirkulacija. Osećaj je kao da ste obukli aparat za merenje pritiska i dali nekom da testira koliko možete da izdržite, i taman kad pomislite da ćete se onesvestiti, on malo popusti – pa ispočetka.

Bukvalno sam odbrojavala minute kad će me izvući iz toga pokušavajući da se setim zašto sam se uopšte upustila u ovu akciju i prebrojavajući preostale tretmane koji me čekaju. Jer ovaj tekst mogao je da uključi i klasičnu anticelulit masažu, gipsane bermude, lipolizu… Ali neće. To je za neke druge žene, ja sam se ipak vratila na vežbe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram