Amina je za četiri godine zaradila 55 miliona dolara, a tek je počela

Amina Muaddi
Foto: Baptiste Autissier / Panoramic / Profimedia

Napravila je od sebe modnu instituciju.

Amina Muadi je dizajnerka obuće. Baš u jeku pandemije, kada su se svi priklonili ružnoj, a udobnoj obući, ona je ponudila vamp modele kojima je osvojila poznate – od Kim Kardašijan, preko Bele Hadid, Irine Šajk do Rijane.

Amina Muaddi
Foto: Cornel Cristian Petrus / Shutterstock Editorial / Profimedia

Njene cipele su i zvezde serija i filmova. U HBO seriji „Insecure“ glavne likove drži na nišanu pištolja žena koju poznaju. Ona kaže: „Moli, izuj cipele, molim te!“ pokazujući na par Amininih providnih PVC cipela s kristalima. Kada druga žena pokuša da izuje i preda svoje cipele, par baletanki koje nije dizajnirala Muadi, pljačkašica odgovara: „O, ne, možeš da ih zadržiš“. A onda, tu je i čuvena serija „Euforija“ gde u drugoj sezoni Madi nosi „bezobrazne“ Muadi sandale s kristalima i trakama u napetoj sceni u toaletu, koja je postala mim.  Dok su drugi dizajneri navodili „Euforiju“ kao inspiraciju za svoje kolekcije, estetika Amine Muadi je inspiracija stila generacije Z.

Amina Muaddi
Amina Muaddi FENTY, Foto: Fenty via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Ko je ova mlada žena koja je za četiri godine od sebe napravila modnu instituciju i brzinom munje zaradila 55 miliona dolara?

„Kad sam imala devet godina, rešila sam da radim u modnoj industriji. Stalno sam čitala modne magazine i pitala mamu kako da dobijem posao u modi. Očigledno ona nije imala pojma. Živeli smo u Jordanu i onda u Rumuniji, a to nije bilo baš otvoreno okruženje. Ipak, moje interesovanje je počelo tamo“, izjavila je dizajnerka.

Amina Muaddi
Foto: Mytheresa via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Kada je odrasla, preselila se u Italiju gde se u Milanu upisala na Evropski institut za dizajn. Pre nego što je lansirala svoju liniju, radila je kao stilistkinja koja je usavršavala stajlinge u L’Uomo Vogue i GQ.

Njena ljubav prema obući – od patika preko najviših štikli koje je imala u svom ormaru, je podstakla da pokrene svoj biznis.

Njene cipele su okidači za razgovor, a na Instagramu fanovi su opsednuti svakom Amininom novom objavom.

Amina Muaddi
Foto: Amina Muaddi via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Dizajnerka je za Vogue podelila svoju filozofiju stila i objasnila zašto smatra da su cipele najmoćniji komad odeće.

Majka zna najbolje

Amina Muaddi
Foto: Veeren -Christophe Clovis / Bestimage / Profimedia

Kada smo živeli u Jordanu i Rumuniji, nisam bila mnogo izložena modi, tako da je moja glavna ikona stila bila mama. Uvek je bila elegantna i strastvena prema stilu. Gledala sam je kako se šminka, i kao sve devojčice, volela sam da oblačim njenu odeću. Probala sam njene cipele čak i kada sam jedva hodala u njima. Uvek je vodila računa o sebi, pazila kako se oblači, tako da je ona bila moj uvod u ovaj svet.

Cipele transformišu ženu, držite se toga

Amina Muaddi
Foto: Mytheresa via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Kada sam bila na fakultetu, bukvalno sav moj novac je odlazio na cipele. Očigledno mi je to bila opsesija. Mislim da je moje interesovanje proizašlo iz činjenice da su cipele skulpturalne, one su objekti. Možete ih izložiti na stolu ili polici i izgledaće dobro, ali su najposebnije kada ih probate, jer mogu da utiču na vaš stav. Koliko god tašna bila lepa, ona vam neće dati tu transformaciju. Prave cipele mogu učiniti da se osećate više kul, seksepilnije, oštrije ili ženstvenije, u zavisnosti od stila koji nosite. One imaju moć da promene vaše raspoloženje i promene, ne vašu ličnost, već vašu ličnost u tom trenutku. Mislim da su najmoćniji predmet u modi.

Nakit takođe može da utiče na vaše raspoloženje. Može da vas učini glamuroznijom ili da se osećate lepše, posebno ako je blizu vašeg lica, ruku ili delikatnih delova tela. Privlači me instinktivno.

Lični stil nije fiksna stvar

Amina Muaddi
Foto: BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dok sam odrastala, stalno sam čitala modne časopise i tu su bile sve te žene koje sam volela i kojima sam se divila, koje su pričale o svom stilu. Uvek sam se osećala frustrirano, jer koji je moj lični stil? Nemam ga. Veoma sam eklektična i stalno se menjam. Jednog dana ću želeti da budem elegantna, sledećeg ću želeti da budem ležerna – zavisi od mog raspoloženja. Vrlo brzo mi sve dosadi, pa ne želim da budem preterano klasična ili vezana za jednu stvar. Mislim da postoji DNK u načinu na koji sklapam autfite, ali volim da nosim kontrastne elemente. Ako ću da napravim elegantnan stajling, to mora da bude uz patike ili ću se obući sportski, a obuću visoke potpetice.

Oslonite se na siluetu

Amina Muaddi
Foto: Veeren -Christophe Clovis / Bestimage / Profimedia

Ne volim previše duge rukave i uvek više volim da su mi ramena gola. Moji prijatelji me zadirkuju zbog toga – uzmu svoje košulje i navuku ih preko ramena pa me imitiraju, ali ja volim da pokažem svoja ramena, tako mi je najprijatnije. Ne nosim stvari zbog kojih se osećam čudno ili mi ne stoje dobro. Tačka. Moda je više o tome šta dobro „radi“ na mom telu i čini da se osećam dobro. To bi mogla biti najlepša haljina, ali nije važno ako vam ne stoji dobro. Više sam zainteresovana da pronađem ono što mi dobro stoji i omogućava da budem najbolja.