Zova, nana, matičnjak: Recepti za najlepše domaće sokove

Podeli:
domaći sok
Foto: Mykola Lunov / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovi dani idealni su ako biste da napravite ukusan osvežavajuć domaći sok od biljaka kojih ima na svakom koraku.

Zova

Zovinih cvetova trenutno ima svud oko nas, ali ako biste lep sok od njih, pazite da uberete one koji nisu na nekom zagađenom mestu, pored saobraćajnica ili u kanalima.

Potrebno:

30 cvetova zove

3 l vode

40 g limuntusa

3 limuna

3 kg šećera

Priprema:

Cvetove zove potopite u vodu, pa sipajte limuntus i limun isečen na kriške. Dobro promešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata. Drugog dana tečnost procedite, pa dodajte šećer i dobro promešajte, a zatim neka odstoji još 24 časa. Povremeno promešajte, pišu sokovi.org.

Nakon toga po potrebni sirup još jednom procedite i sipajte u staklene flaše. Možete da ga čuvate do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.

Nana

Umesto belog šećera, za ovaj sok možete da koristite smeđi, šećer od šećerne trske, med, steviju, ili neki drugi zdraviji zaslađivač. Sirup mora da odstoji ukupno 48 sati, nakon čega ćete moći da uživate u njegovom prirodnom i osvežavajućem ukusu. Možete ga piti tokom cele godine, a najviše prija u vreme vrućina.

Potrebno:

300 g svežih listova nane

3 l vode

3 kg šećera

3 kesice limuntusa (30 g)

5 kašika šećera

Priprema

Listove nane dobro operite i sitno iseckajte nožem. Stavite ih u šerpu, dodajte limuntus i šećer. Sve dobro promešajte i izgnječite tako da listovi nane puste sok.

Potom prelijte hladnom vodom, poklopite i ostavite 24 sata na hladnom i tamnom mestu. Nakon toga sadržaj procedite kroz gušću cediljku ili gazu.

U dobijeni sok dodajte šečer i držite još 24 sata da se rastopi uz povremeno mešanje.

Na kraju sok sipajte u čiste flaše koje ste prethodno sterilisali.

Sok vam u frižideru može stajati oko dva meseca, a u zamrzivaču i duže, s tim što mora biti u plastičnim flašama.

Matičnjak

Matičnjak, poznat i kao limun trava, ima vrlo zanimljiv ukus koji osvežava, a sok se lako pravi.

Potrebno:

500 g šećera

300 ml vode

300 g listova matičnjaka

malo limuntusa

Priprema:

Prelijte šećer vodom i ostavite da ključa 10 minuta. Dodajte listove i na tihoj vatri kuvajte još 15 minuta. Procedite, pa ubacite pola kašičice limuntusa. Dobro promešajte i ostavite da se ohladi pre nego ga sipate u staklenu flašu, piše Danas.rs.

Kopriva

Kopriva raste gotovo svuda, ali ako je berete, gledajte da to bude što dalje od zagađenih područja.
Potrebno:

40 vrhova mlade koprive

1 kg limuna

4 l vode

5 limuntusa (50 g)

4 kg šećera

Priprema:

Ubranu koprivu dobro operite u hladnoj vodi nekoliko puta. U blenderu sameljite što sitnije i ostavite da odstoji u plastičnoj posudi.

Dobro operite limun s korom, iseckajte ga na četvrtine i izmiksujte u blenderu.

Usitnjenu koprivu i limun pomešajte, prelijte vodom, dodajte limuntus i dobro promešajte.

Mešavinu prekrijte krpom i ostavite da odstoji 24 časa. Onda koprive i limun procedite i dodajte šećer. Ostavite da odstoji uz povremeno mešanje. Kada se šećer rastopi, možete da napravite sok.

U frižideru u stklenoj flaši sok koristite sedam dana ili zaledite u plastičnim teglama u frizu.

Ruža

Ruže uglavnom gajimo zbog raskošnih cvetova koji i divno mirišu, s tim što se sve češće se koriste u kozmetici, medicini i kulinarstvu.

Potrebno:

pola velike tegle latica ruža

2 limuntusa

voda

šećer, med (po želji)

Priprema:

Latice dobro operite i stavite ih u teglu do polovine. Dodajte limuntus i vodu, pa poklopite tacnom ili folijom.
Ostavite na sunčanom mestu pet dana, tj. dok voda ne postane rozikasta, a latice sive.

Tečnost potom procedite u drugu posudu. Na kraju sipajte u flaše i držite na hladnom i tamnom mestu.
Osim ovog soka, sirup od ruže možete da dobijete ako u proceđeni sadržaj dodate šećer u razmeri 1:1, tj. mora biti isti broj litara tečnosti i kilograma šećera. Nakon toga, sok mora da odstoji 24 sata da bi se šećer otopio. Za one koji izbegavaju šećer bolja opcija je sok jer u njega možete dodati med, steviju ili neki drugi zdraviji zaslađivač. Sok u frižideru može da traje oko tri meseca, a u zamrzivaču duže.

BONUS VIDEO: KELERABA

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram