Neke namirnice i pića mogu da povećaju rizik od probavnih problema i nadutosti, dok druge deluju suprotno i pomažu da se smanje ti simptomi. Razumevanje koja hrana može pomoći, a koja šteti, ključno je za zdravlje digestivnog sistema.
“Nadutost je način na koji nam telo signalizira da nešto nije u redu”, objašnjava doktorka i nutricionistkinja dr Indira Gisert.
Iako zeleni čaj trenutno uživa popularnost zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi, dr Gisert napominje da ne postoje čarobne namirnice ili pića koja će odmah smanjiti nadutost, pogotovo ako postoji osnovni zdravstveni problem. Ali, neki napici, poput zelenog čaja, mogu pomoći.
Prema dijetetičarki Sari Logan, zeleni čaj sadrži aminokiseline, polifenole i vlakna, a njegova kompozicija može pomoći u uravnoteženju crevne flore, što ga čini “pravim pićem u borbi protiv nadutosti”.
“Antioksidansi u zelenom čaju pomažu da se smanji upala u crevima, dok polifenoli deluju kao probiotici, odnosno ‘hrana’ za dobre bakterije u crevima”, kaže Logan. Takođe, katehini pomažu da se stvori bolje “okruženje za crevni mikrobiom”, što dugoročno može pomoći u upravljanju nadutošću, prenosi N1.
Logan dalje objašnjava važnost uravnoteženog crevnog mikrobioma: “U našim crevima žive dobre i loše bakterije koje čine naš mikrobiom. Zeleni čaj pomaže da se poveća broj dobrih bakterija a smanjuje broj loših, što može smanjiti nadutost i rizik od hroničnih bolesti”.
Istraživanja iz 2010. godine ukazuju na to da zeleni čaj može imati diuretski efekat, pomažući telu da izbaci višak vode i natrijuma. Takođe, studija iz 2022. sugeriše da mediteranska ishrana s dodatkom zelenog čaja može poboljšati crevni mikrobiom i smanjiti rizike za kardiometaboličke bolesti.