Zatvori fridž i proveri šta se događa s telom kad jedeš noću

Noćna grickalica nije baš najpametnija ideja, Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Osim što određena hrana goji više od druge, i određeno vreme obroka utiče na salce oko stomaka.

Da li ste i vi krivi što jedete kasnu večeru zbog užurbanog načina života ili jednostavno volite ponoćnu užinu?

Ove navike u ishrani kasno uveče mogu imati negativan uticaj ne samo na vašu telesnu težinu, već i na zdravlje srca. Studija koju je sprovela Medicinska škola Perelman na Univerzitetu u Pensilvaniji, potvrđuje da jedenje kasnih noćnih obroka može imati različite negativne efekte na zdravlje. Jelo kasno uveče takođe je povezano sa povećanjem težine.

Neki faktori koji vas mogu navesti da jedete kasno uveče su stres, konzumiranje nezdravih masti tokom dana i nedovoljno jedenje tokom celog dana. Takođe, to može dovesti do nekoliko opasnosti po zdravlje kao što su povećanje nivoa šećera u krvi, bolesti srca, gojaznost i kiselost. U osnovi, što kasnije jedete, vaše telo je manje spremno za spavanje, što takođe može imati štetne posledice na vaše pamćenje i efikasnost za sledeći dan.

Evo zašto bi trebalo da izbegavate da jedete kasno uveče:

Teško je izgubiti težinu

Razočaravajuća činjeniva je da kasna večera znači gojenje. Iznenađujuće, vaša sposobnost da dobijete ili izgubite težinu ne zavisi samo od unosa kalorija i izbora hrane, već i od vremena vaših obroka. Dakle, kada je u pitanju jedenje kasno uveče, koncept „kalorija je samo kalorija“ može biti suvišan. Zato što će ove kalorije koje unosite u kasnim satima verovatnije biti uskladištene kao salo u vašem telu – što dovodi do povećanja težine.

Loša memorija i nivo koncentracije

Ne pati samo vaš struk kada jedete kasne večere, već se ispostavilo da je štetno i za zdravlje vašeg mozga. Vreme obroka ima dalekosežne efekte na fiziologiju i ponašanje mozga. Nepravilni obrasci ishrane utiču na cirkadijalni sistem, što zauzvrat utiče na sposobnost mozga za učenje, koncentraciju i pamćenje.

Refluks kiseline

Jedenje neposredno pre spavanja može povećati rizik od bolova u srcu, kiselosti, bolova u srednjem delu grudi ili noćnog refluksa kiseline. Kada se vaš stomak bori da svari hranu dok ležite u krevetu, pritisak metabolizma hrane može dovesti do labavljenja donjeg sfinktera jednjaka (LES), omogućavajući nesvarenoj hrani i stomačnim kiselinama da putuju nazad u jednjak. Ako patite od refluksa, najbolje je da napravite razmak od najmanje dva sata između jela i spavanja kako biste sprečili noćni refluks.

Poremećaji u ishrani

Ako skoro svakodnevno žudite za grickalicama pre spavanja, može postojati ozbiljan problem. Za svakoga ko se bavi ponavljajućim noćnim jedenjem, a da nije čak ni gladan, možda imate posla sa NES ili Sindromom noćnog jedenja. Studije su sada povezale ovaj sindrom noćnog jedenja (NES) sa poremećajima u ishrani kao što je prejedanje.

Evo kako možete da izbegnete da jedete kasno uveče:

Ne ograničavajte previše kalorija tokom noći. Potpuno je u redu jesti uravnotežen obrok sa proteinima, ugljenim hidratima i mastima; pod uslovom da jedete rano oko osam uveče
Izbegavajte da jedete nezdravu hranu tokom noći

Osećaj stresa takođe može dovesti do želje za udobnom hranom. Zbog toga je izuzetno važno da se smirite pre spavanja.

Ako rano večerate, možda ćete osetiti glad pre nego što odete u krevet. Za ovo uključite zdrave grickalice u svoju rutinu ishrane, poput orašastih plodova ili jabuka, piše NDTV.

***

Bonus video: Slatka keleraba

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram