Zašto je vitamin E neizmerno važan u ishrani

vitamin e
Foto: Mia Junior / Buzzfoto / Profimedia

Vitamin E dragocen je za zdravlje i stoga je dobro uvrstiti ga u jelovnik. U suprotnom, postoji rizik za razne zdravstvene probleme.

Oni koji se pridržavaju preporuke mogu da budu mirni kad su u pitanju antioksidanti i zaštita od prodora štetnih radikala. Vitamin E povoljno utiče na izgled kože i usporava njeno starenje, zatim smanjuje šansu za nastanak hroničnih bolesti, ali i štiti imuni sistem. Zato i treba znati koje namirnice se ubrajaju u one bogate ovim vitaminom.

Masline

Ako volite kombinaciju gorčine i soli, onda je ova, mahom grčka namirnica, pravi izbor za vas. Bilo da su sveže ili konzervirane u ulju, masline obezbeđuju dovoljnu količinu vitamina E. Preciznije, 100 g dnevno dovoljno je za 25 procenata preporučenog unosa, pišu an sajtu City Magazine.

Avokado

Ovo voće nije popularno bez razloga, jer kupci prepoznaju kvalitet. Jedan avokado doprinosi trećini preporučene dnevne doze vitamina E. Pored svežeg oblika, može se koristiti i za pripremu salata, gvakamole sosa, humusa, namaza i sendviča.

Semenke

Ovde pre svega mislimo na suncokret, susam i bundevu, koji se takođe mogu uvrstiti u raznorazna jela. Semenke suncokreta prednjače, jer u svega 50 g dobijamo sve što nam treba.

Lešnik

Lešnik je koštunjavo voće koje ima puno blagodeti za organizam, kao što je smanjenje holesterola i borba protiv kardiovaskularnih bolesti. U sebi sadrži kalcijum, magnezijum, vitamin A, ali i E. Možete ga konzumirati u sirovom ili pečenom stanju, ili u vidu krema od lešnika (naravno, u ograničenoj količini).

Badem

Nakon lešnika, izdvajamo i badem, koji je delotvoran koliko i semenke suncokreta. Mogućnosti za konzumaciju su razne, pa tako može biti odlična grickalica (opet u ograničenoj količini), bademovo mleko odlična je zamena za kravlje mleko, dok se bademovo ulje koristi u kozmetičkoj industriji.

Spanać

Većina nas seća se mornara Popaja i njegove super moći nakon što pojede ovo povrće. Ono je bogato kalcijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, te vitaminom E. Šolja obarenog spanaća donosi 20 procenata preporučenog dnevnog unosa. Naravno, postoje i ljubitelji svežeg oblika u salatama.

Kupus

Ovo povrće ponekad porede sa govedinom, prema vrednostima gvožđa, kalcijuma i proteina. Takođe, visoko je na listi namirnica koje imaju antiupalno dejstvo. Jedna šolja termički obrađenog kupusa znači da ste uneli čak 60 procenata vitamina E od potrebne dnevne količine.

Blitva

Slično spanaću, i blitva je sjajna po nutritivnim vrednostima. Bilo da želite da smršate, ojačate kosti, poboljšate varenje ili sprečite anemiju, znate šta vam je činiti. Sto grama ovog zeleniša obezbeđuje 15 procenata preporučene dnevne količine vitamina E.

Brokoli

Nije tajna da ga deca ne vole, ali odraslima brokoli omogućava najbolji detoks. Dobar je za kožu, kosti, ali i kao izvor vitamina E, a 100 grama ovog zelenog povrća obezbeđuje 10 procenata preporučenog dnevnog unosa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: KELERABA