Zapečeni rižoto na italijanski način je savršen nedeljni ručak

recept rižoto ručak
Foto: Shutterstock

Za pripremu ovog tradicionalnog italijanskog jela sa pirinčem i mesom trebaće vam nešto manje od sat vremena.

Sastojci za rižoto iz rerne:

900 g mlevene junetine

2 kašike maslinovog ulja

1 crni luk, naseckan

8 čenova belog luka, naseckanog

½ kašičice ljute crvene paprike

1 kašičica italijanskih začina (ili origana)

85 g paste od paradajza

1,5 kg paradajza iz konzerve

1 kašičica soli

¼ kašičice crnog bibera

300 g pirinča arborio

330 g odmrznutog graška

230 g mocarele, rendane

1 šaka listova peršina ili bosiljka, naseckanog

90 g parmezana, sveže narendanog

Priprema rižota iz rerne:

Mlevenu junetinu kratko popržite na zagrejanom tiganju bez ulja, pet do sedam minuta. Izvadite, ocedite i ostavite sa strane.

Smanjite vatru, dodajte ulje, pa onda crni luk. Kada luk postane staklast, dodajte beli luk, crvenu papriku i origano i dinstajte još dva minuta.

Dodajte pastu od paradajza, promešajte, pa dodajte junetinu i kuvajte uz stalno mešanje dva minuta. Zatim dodajte paradajz, posolite, pobiberite i smanjite vatru. Kuvajte 15 do 20 minuta uz povremeno mešanje. Kad je gotovo, izvadite tri šolje sosa i ostavite ga sa strane.

Dok se sos kuva, delimično skuvajte pirinač. Zakuvajte 750 ml vode, dodajte pirinač i kuvajte na slaboj vatri pet do sedam minuta. Ocedite i umešajte pirinač u sos, piše Pun kufer.

Zagrejte rernu na 190 stepeni.

U sos i pirinač dodajte grašak, naseckani bosiljak ili peršun, pola rendane mocarele i pola parmezana. Dobro promešajte.

U posudu za pečenje veličine 23 x 33 centimetra ulijte pola sosa koji ste ostavili sa strane, po njemu rasporedite pirinač, pa zalijte preostalim sosom i pospite preostalim sirom.

Pecite 30 do 40 minuta. Kada je gotovo, izvadite iz rerne i pustite da odstoji desetak minuta na sobnoj temperaturi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram