Za pripremu ovog tradicionalnog italijanskog jela sa pirinčem i mesom trebaće vam nešto manje od sat vremena.
Sastojci za rižoto iz rerne:
900 g mlevene junetine
2 kašike maslinovog ulja
1 crni luk, naseckan
8 čenova belog luka, naseckanog
½ kašičice ljute crvene paprike
1 kašičica italijanskih začina (ili origana)
85 g paste od paradajza
1,5 kg paradajza iz konzerve
1 kašičica soli
¼ kašičice crnog bibera
300 g pirinča arborio
330 g odmrznutog graška
230 g mocarele, rendane
1 šaka listova peršina ili bosiljka, naseckanog
90 g parmezana, sveže narendanog
Priprema rižota iz rerne:
Mlevenu junetinu kratko popržite na zagrejanom tiganju bez ulja, pet do sedam minuta. Izvadite, ocedite i ostavite sa strane.
Smanjite vatru, dodajte ulje, pa onda crni luk. Kada luk postane staklast, dodajte beli luk, crvenu papriku i origano i dinstajte još dva minuta.
Dodajte pastu od paradajza, promešajte, pa dodajte junetinu i kuvajte uz stalno mešanje dva minuta. Zatim dodajte paradajz, posolite, pobiberite i smanjite vatru. Kuvajte 15 do 20 minuta uz povremeno mešanje. Kad je gotovo, izvadite tri šolje sosa i ostavite ga sa strane.
Dok se sos kuva, delimično skuvajte pirinač. Zakuvajte 750 ml vode, dodajte pirinač i kuvajte na slaboj vatri pet do sedam minuta. Ocedite i umešajte pirinač u sos, piše Pun kufer.
Zagrejte rernu na 190 stepeni.
U sos i pirinač dodajte grašak, naseckani bosiljak ili peršun, pola rendane mocarele i pola parmezana. Dobro promešajte.
U posudu za pečenje veličine 23 x 33 centimetra ulijte pola sosa koji ste ostavili sa strane, po njemu rasporedite pirinač, pa zalijte preostalim sosom i pospite preostalim sirom.
Pecite 30 do 40 minuta. Kada je gotovo, izvadite iz rerne i pustite da odstoji desetak minuta na sobnoj temperaturi.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: