Užina koju preporučuju i lekari i nutricionisti jer je zdrava, ukusna, a ne podiže šećer

Foto: Shutterstock

Pored smanjenja unosa šećera, stručnjaci preporučuju da užina sadrži više od samih ugljenih hidrata.

„Uvek preporučujem da se izabere užina koja uključuje bar dve različite grupe namirnica. To će učiniti užinu privlačnijom zahvaljujući različitim bojama i/ili teksturama, a ujedno će doneti i raznovrsne hranljive materije“, kaže nutricionistkinja Stejsi Vudson za Eating well.

Za bolje regulisanje šećera u krvi posebno je važno da užina sadrži proteine i vlakna. Ako se prvo pojede hrana bogata proteinima, imaćete koristi od sporijeg oslobađanja šećera u krvotok. Neke od namirnica bogatih proteinima uključuju orašaste plodove, grčki jogurt, semenke i sir.

Vlakna su još jedan važan nutrijent za balansiranje nivoa šećera u krvi.

„Vlakna deluju kao čistač ‘smeća’, ako posmatramo glukozu kao otpad. Kada naš obrok sadrži vlakna, ona se vezuju za glukozu, što dovodi do sporijeg oslobađanja šećera u krvotok“, objašnjava nutricionistkinja i dijetetičarka Samanta DeVito. Vlakna se mogu dodati kroz namirnice kao što su voće, povrće, orašasti plodovi, semenke i integralne žitarice.

Evo jedne ideje za užinu bez dodatog šećera koja je zapravo slatkiš, a nutricionisti je preporučuju za stabilan nivo šećera u krvi.

Grčki jogurt sa orašastim plodovima i bobicama

Foto: Shutterstock

Grčki jogurt sa orašastim plodovima i bobicama je uravnotežena užina za stabilan šećer u krvi.

„Većina grčkih jogurta bogata je proteinima i sadrži malo ili nimalo dodatog šećera, dok orašasti plodovi obezbeđuju zdrave masti i vlakna, što je odlično za balans šećera u krvi“, kaže Tambe.

Dodajte u ovu užinu bobičasto voće za dodatna vlakna. Vlakna iz bobičastog voća takođe smanjuju nagli porast šećera nakon jela.

Treba imati na umu da aromatizovani (zaslađeni) grčki jogurt može biti izvor dodatog šećera, pa se preporučuje biranje običnog grčkog jogurta ili vrste koja nema šećer.

U ovu užinu možete dodati i dva kašičice meda ako vam je šećer u krvi stabilan.