Uštinite se za ruku i saznajte da li pijete dovoljno vode

Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Postoji više indikatora da je telu potrebna voda.

Ljudi koji rade ili su na otvorenom u vreme najveće vrućine imaju povećani rizik od dehidracije zbog čega je važno piti dosta tečnosti. Ali koliko tačno? Jedan od načina da proverite jeste li dehidrirani jeste brzi test stiskanja kože.

Uštinite kožu na ruci. Koža s normalnom elastičnošću brzo će se vratiti u svoj uobičajeni položaj kada se oslobodi. Blaga dehidracija uzrokovaće usporeno vraćanje kože u normalni položaj.

Drugim rečima – vreme je za tečnost. Međutim, postoje i bolji indikatori da je telu potrebna voda.

Foto: Pichichipixx.com / SplashNews.com / Splash / Profimedia

„Pre bih (dehidraciju) povezao s fizičkim simptomima kao što su bezvoljnost, glavobolja ili suva usta“, kaže nemački dermatolog dr. Kristof Libih. Razlog je, objašnjava, taj što koža ne reaguje odmah na nedostatak tečnosti.

„Budući da sam dermatolog, mogu naravno videti da koži nedostaje uobičajeni sjaj i vlažnost“, kaže on i dodaje da je laiku, međutim, teško prosuditi.
U vrućim danima, savetuje Libih, treba piti više od predloženog minimuma od litre i po vode dnevno.

„Teško da možete popiti previše“, napominje. Voda je takođe njegov omiljeni način hlađenja. Vodom iz slavine pređe preko dlanova i podlaktica. Kaže da je to najugodniji način.
Ako ste napolju tokom sunčanih i vrućih dana, Libih kaže da je najbolje biti u hladu od 11 do 16 sati. Izlaganje suncu pre i posle pomoći će telu da proizvede dovoljnu količinu vitamina D i pojača nivo „hormona sreće“, napominje. Krema za sunčanje pritom neće sprečiti proizvodnju vitamina D, ali će vam sačuvati zdravlje, prenosi Zadovoljna.hr.

Bonus video: Joga za mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram