Starinski recept za domaću turšiju sa sirćetom: Godinu dana imaćete hrskavu papriku

Turšija recept sa sirćetom – savršena zimnica za vašu trpezu Foto: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia

Priprema zimnice je tradicija u mnogim domaćinstvima, a turšija sa sirćetom je jedan od najomiljenijih recepata. Ova ukusna mešavina povrća, natopljena sirćetom, odlično se slaže uz gotovo svaki obrok.

U ovom tekstu otkrivamo najbolji recept za turšiju sa sirćetom koji će oduševiti sve ljubitelje domaće zimnice.

Sastojci za turšiju

  • 1 kg paprike
  • 1 kg krastavaca
  • 1 kg karfiola
  • 2 šargarepe
  • 2 glavice belog luka
  • 1 litar vinskog sirćeta
  • 3 litre vode
  • 150 g šećera
  • 150 g soli
  • 1 konzervans (po želji)
  • Biber u zrnu
  • Lovorov list

Priprema turšije sa sirćetom

  1. Priprema povrća: Sve povrće dobro operite. Paprike očistite od semenki, šargarepe isecite na kolutiće, karfiol odvojite na cvetiće, a krastavce ostavite cele ili ih isecite na polovine. Beli luk očistite i ostavite u čenovima.
  2. Pravljenje presolca: U velikoj šerpi zagrejte vodu. Dodajte sirće, so, šećer, biber u zrnu i lovorov list. Promešajte sve sastojke i pustite da proključa. Nakon što presolac provri, sklonite ga sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
  3. Punjenje tegli: U sterilizovane tegle rasporedite povrće. Povrće slažite gusto, ali pazite da ne oštetite komade. Povremeno dodajte po nekoliko čenova belog luka između slojeva.
  4. Sipanje presolca: Prelijte povrće u teglama mlakim presolcem tako da povrće bude potpuno potopljeno. Na vrh tegle možete staviti plastične mrežice ili čvrsto pritisnuti povrće kako bi sve ostalo pod sirćetom.
  5. Zatvaranje tegli: Dobro zatvorite tegle poklopcima i ostavite ih na tamnom i hladnom mestu. Turšija je spremna za konzumaciju nakon mesec dana, ali što duže stoji, to će biti ukusnija!

Zašto je turšija sa sirćetom idealan izbor za zimnicu?

Turšija za zimnicu Foto: Eduard Zajonchkovski / Alamy / Alamy / Profimedia

Turšija ne samo da osvežava obrok, već je i zdrava opcija jer povrće zadržava veliki deo svojih nutritivnih vrednosti. Sirće pomaže u očuvanju povrća, a njegov karakterističan ukus daje turšiji poseban šmek. Ovaj recept je prilagodljiv, pa možete koristiti različite vrste povrća prema svom ukusu i sezonskoj dostupnosti.

Saveti za savršenu turšiju

  • Koristite vinsko ili jabukovo sirće za blaži ukus.
  • Povrće treba da bude sveže i kvalitetno, bez oštećenja.
  • Tegle dobro sterilizujte kako bi vaša turšija trajala duže.

Pripremite ovaj jednostavan recept za turšiju sa sirćetom i uživajte u domaćoj zimnici tokom cele zime!