Jedan test lako pokazuje da li će jelo biti preukusno i uz njega ćete unapred znati da će vaš specijalitet sigurno uspeti.
Mleveno meso sastavni je deo brojnih jela – stavljamo ga u punjene paprike i sarmu, kad pravimo burgere i kobasice. Ali znate li koliko treba staviti soli i drugih začina u smesu da bi ona imala savršeni ukus?
Neki kuvari oslanjaju se na svoje proverene recepte, iskustvo u kuhinji i intuiciju da bi postigli tu savršenu ravnotežu ukusa.
U svemu tome najbolje je da se poslužite trikom profesionalaca. Vrlo je jednostavan, ali su retki oni koji se sete da to i urade.
Test uzorak za mleveno meso za sarmu
Kuvari u restoranima znaju da ukus sastojaka može varirati, ne žele da upropaste celu smesu odvažnim dodavanjem začina i umesto toga naprave mali test uzorak.
Oni odvoje komadić smese na bazi mlevenog mesa, oblikuju ga u kuglicu i kratko ispeku u tiganju, pa tek onda probaju i prilagode ukuse svojim preferencijama.
Uvek je bolje započeti s manje začina i pojačavati količinu, nego preterati i razočarati se, piše Pun kufer.
Taj trik možete da probate ako pravite sarmu. Sarma je omiljeno tradicionalno jelo i u Srbiji i u mnogim delovima sveta i obično se pravi od kiselog kupusa, mlevenog mesa i pirinča tako što se meso i pirinač uviju u rolnicu u jedan list kupusa. Varijacija ovog jela ima više, pa tako postoji i mađarska verzija sarme i posna sarma sa orasima, a mi vam sada predstavljamo onaj klasični recept koji svi obožavaju.
Najbolji recept za sarmu od kiselog kupusa
Zima i praznici su idealno vreme za spremanje sarme od kiselog kupusa, a pred vama je recept koji će vas sigurno oduševiti.
Sastojci:
2 manje ili 1 veća glavica kiselog kupusa
2 šoljice pirinča
500 g mešanog mlevenog mesa
malo suvih rebara
malo suve slanine
2 srednje glavice crnog luka
ulje
1 jaje
so
biber
vegeta
aleva paprika
Priprema:
Odvojte listove kupusa i držite ih u vodi oko 10 minuta, a zatim skinite zadebljanja sa listova.
Na ulju propržite sitno iseckan crni luk, dodajte malo iseckane slanine, a zatim mleveno meso. Pri kraju dodajte pirinač, malo soli, vegete, mlevenog bibera i aleve paprike. Kada se smesa ohladi, umutite jaje i sve dobro izmešajte. Listove kupusa punite tim nadevom i uvijajte sarme.
U veliku duboku šerpu sipajte ulje i stavite listove kupusa da pokriju dno, pa ređajte sarme u krug tako da u sredini suda ostane manji prazan prostor.
Između sarmi stavljajte rebra i slaninu. Nalijte vodom, ali da sarme ne budu potpuno u njoj, i pokrijte listovima kupusa. Stavite na sarme manji poklopac (uži od šerpe), pa veći poklopac na šerpu i kuvajte da provri.
Nastavite da kuvate na umerenoj temperaturi dok tečnost upola ne uvri i listovi kupusa ne budu meki.
Pri kraju kuvanja napravite zapršku od ulja, jedne ravne kašike brašna i malo aleve paprike. Time prelijte sarmu i još malo kuvajte.
Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: