Tri začina koja čiste pluća (bivšim) pušačima

Beli luk, đumbir, djumbir
Foto: rermrat kaewpukdee / Alamy / Alamy / Profimedia

Studije su pokazale da konzumacije određene vrste hrane i pića pomažu telu da se reši štetnih materija, a tri začina odlični su saveznici u čišćenju pluća.

Beli luk

Beli luk ima mnoga lekovita svojstva, nazivaju ga prirodnim antibiotikom, moćnom biljkom s antikancerogenim i protivupalnim dejstvom koja suzbija gljivice i viruse. Sadrži alicin koji uništava infekcije disajnog sistema, a mnoge su studije pokazale da je i delotvoran u čišćenju pluća kod osoba koje su pušači, ili bivši konzumenti duvanskih proizvoda, piše Zadovoljna.hr.

Beli luk je najbolji kad se jede sirov, ali imajte na umu da se veće količine ne preporučuju osobama koje imaju probleme sa želucem i probavnim sistemom.

Pročitajte još:

Đumbir

Đumbir jača imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, smanjuje upalne procese u telu i uklanja toksine iz pluća i ostatka tela zbog čega se preporučuje (bivšim) pušačima.

Od đumbira se najčešće priprema čaj ili se ovaj lekoviti koren dodaje u zdrave napitke, a može se koristiti i kao začin slanim i slatkim jelima. Dnevno ne bi smelo da se pojede više od komadića đumbira veličine oko dva centimetra.

Kurkuma

Neke studije pokazale su da kurkuma poboljšava čišćenje pluća od štetnih materija kao posledice pušenja ili života u zagađenom prostoru. Uz to, prevencija je za bolesti disajnog sistema.

Kurkuma se tradicionalno koristi za karije i druga indijska jela, pripremu zlatnog mleka i raznih zdravih smutija. Da biste uživali u punom dejstvu kurkume, pomešajte je s malo crnog bibera.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram