Konzumiranje voća gotovo uvek predstavlja onu jednu dobru stvar koju možemo da uradimo za zdravlje - bilo da ga stavljamo na ovsenu kašu, dodajemo u salatu ili jedemo sveže. Jedan od benefita, koji je naučno dokazan, jeste da redovno konzumiranje voća i povrća smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Koje voće je najbolje za srce?
Tri kardiologa daju odgovor na ovo pitanje.
Zašto je voće dobro za srce
„Ishrana je jedan od najvećih faktora za srčana oboljenja,“ kaže dr Džo Gelbman, kardiološkinja iz Weill Cornell Medicine, koja ističe da se procenjuje da je 80% srčanih bolesti moguće sprečiti kroz ishranu i životne navike.
Dr Gelbman objašnjava da tajna benefita koje voće ima na zdravlje srca leži u mnogim vitaminima i mineralima. Pošto različito voće ima različite nutritivne profile, konzumiranje širokog spektra voća je odličan način za podršku srcu. Dr Dipak Vivek, kardiolog iz Orlando Health, kaže da svo voće sadrži antioksidante, koji su posebno korisni za kardiovaskularno zdravlje.
Američko udruženje za srce preporučuje četiri porcije voća dnevno kao deo zdrave, uravnotežene ishrane
„Voće je bogato vitaminima i antioksidantima koji pružaju kardiovaskularne prednosti kao što su smanjenje visokog krvnog pritiska i smanjenje ateroskleroze, ili zapušavanje arterija,“ objašnjava dr Vivek. Redovno konzumiranje hrane bogate antioksidantima ne samo da pomaže u održavanju krvnog pritiska u normalnim granicama (što smanjuje rizik od srčanih bolesti), već naučna istraživanja pokazuju da može smanjiti rizik od kardiovaskularnih problema (poput moždanih udara i srčanih udara) kod osoba koje su već dijagnostikovane sa kardiovaskularnim bolestima.
Omiljeno voće kardiologa
Konzumiranje raznovrsnog voća je najbolji način da se unese širok spektar potrebnih nutrijenata. Ali, ako želite da počnete sa dodavanjem samo jednog voća u svoju ishranu, evo šta navode kardiolozi.
Bobičasto voće
Dr Gelbman preporučuje bobičasto voće, koje ona najčešće jede. Osim što su ukusne, bobice su bogate antioksidantima i vlaknima. Dok se vlakna često smatraju važnim za zdravlje creva (što je tačno), ona su takođe značajne za zdravlje srca. Ishrana bogata vlaknima pomaže u održavanju holesterola i krvnog pritiska na niskom nivou.
Jabuke
„Jabuke sadrže polifenole i flavonoide, koji imaju važne antioksidantne osobine,“ kaže dr Vivek. Dodaje da su jabuke takođe dobar izvor vlakana, vitamina C i kalijuma – sve to podržava kardiovaskularno zdravlje. Takođe ističe da imaju nizak glikemijski indeks. Konzumiranje hrane sa niskim glikemijskim indeksom pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa i holesterola, što zauzvrat smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Najčešće, dr Vivek jede jabuku za užinu, celu. Ali, voli i da je iseče i doda u salate. „Često pojedem jabuku kao užinu pre treninga, jer mi pomaže da dobijem potrebnu energiju i sprečava grčeve u mišićima,“ dodaje.
Banane
Dr Sušant Kaire, kardiolog iz Methodist Le Bonheur Healthcare u Memfisu, kaže da je njegovo omiljeno voće za bolji rad srca – banana. „Banane su dobar izvor dijetetskih vlakana, vitamina C, vitamina B6, kalijuma, magnezijuma i antioksidanata,“ kaže on.
Dr Kaire objašnjava da ovi nutrijenti ne samo da podržavaju srce, već pomažu i na druge načine: „Dijetetska vlakna pomažu varenje, vitamin C jača imuni sistem, a vitamin B6 je važan za razvoj mozga i nervnog sistema.“
Kao što se može videti iz saveta kardiologa, ne postoji jedno voće koje je bolje od svih ostalih za zdravlje srca. Najvažnije je jesti ono koje vam najviše prija. Kada kupujete voće koje volite, veća je verovatnoća da ćete ga i konzumirati, umesto da zaboravite na njega i istruli vam.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: