Tirokafteri: Grčki namaz od fete stvoren da utopite postprazničnu melanholiju

Tirokafteri
Foto: Sergii Koval / Alamy / Profimedia

U danima nakon praznika, kada svečanu euforiju zameni tiha praznina, a frižideri su još puni ostataka od uskršnje trpeze, javlja se poznata, nežna postpraznična melanholija. Znate onaj osećaj – između lenjosti i sete, između umora i želje za nečim toplim, poznatim, utešnim. I tu na scenu stupa tirokafteri, grčki namaz od fete koji je, bez imalo preterivanja, čista uteha u činiji.

Zašto je grčka hrana sinonim za utehu?

Grčka kuhinja
Foto: Unsplash/collab-media

Grčka kuhinja ima tu magičnu sposobnost da istovremeno bude i rustična i sofisticirana, i jednostavna i bogata. Sve je u balansu – slano i kremasto, pikantno i osvežavajuće, aromatično i nežno. Nije ni čudo što se smatra ultimativnom „comfort food“ kuhinjom. Od paradajz sosova punih začina, preko mirisnih maslina, do sirastih poslastica prelivenih medom i posutih orasima – grčka hrana miluje dušu.

A tirokafteri je njen začinjeni dragulj – kremasti namaz od fete sa papričicom, koji ćete praviti iznova i iznova. Ne samo zato što je ukusan, već i zato što se priprema za 5 minuta, a popravlja raspoloženje trenutno.

Šta je tirokafteri i zašto ćete ga zavoleti?

Foto:Shutterstock

Tirokafteri (τiroκαυτερή) na grčkom bukvalno znači „ljuti sir“. U pitanju je tradicionalni namaz koji spaja kremastu fetu, maslinovo ulje, beli luk, pečene paprike i čili papričicu u harmoniju ukusa koja prija nepcima, ali i duši.

Posle dana ispunjenih slavljenjem, ukrašavanjem, porodičnim ručkovima i obavezama, tišina koja sledi može delovati pomalo prazno. Ali upravo tada – uz komadić toplog hleba i namaz koji greje iznutra – pronalazimo male rituale koji nas vraćaju sebi.

Tirokafteri nije samo ukusan zalogaj – on je znak da ne moramo sve da završimo, da praznici nisu jedini trenuci za uživanje, i da utehu često nalazimo u najjednostavnijim stvarima.

Utipkajte recept, uključite grčku muziku, odvojite pet minuta za sebe. Jer ako već mora da postoji postpraznična melanholija, neka bude začinjena – i neka miriše na fetu, papriku i masline.

Sastojci za savršeni tirokafteri

Feta sir – birajte punomasni, beli feta sir u komadu (ne mrvljen). Najbolje ako je uvozni, proizveden u Grčkoj.

Pečena crvena paprika – može iz tegle, dobro oceđena.

Čili ili blaga ljuta papričica – prema ukusu. Za one osetljivije, jalapeno je dobar izbor.

Beli luk – jedan čen je sasvim dovoljan.

Maslinovo ulje – ekstra devičansko.

Crveni vinski sirće – doda kiselu notu koja osvežava.

Masline (po želji) – kalamata masline su klasik.

Kako se pravi tirokafteri

U seckalicu stavite izmrvljen feta sir i pulsirajte dok se ne usitni.

Dodajte pečenu papriku, čili, beli luk, sirće i maslinovo ulje.

Miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu smesu.

Po želji, ukrasite sa još malo iseckane paprike, maslinama i maslinovim uljem.

Poslužite sa toplim pita hlebom – i zaboravite na melanholiju.

Bonus saveti:

Pustite namaz da odstoji u frižideru 30–60 minuta pre serviranja – ukusi će se sjajno povezati.

Čuvajte u zatvorenoj posudi u frižideru do 3 dana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram