
U danima nakon praznika, kada svečanu euforiju zameni tiha praznina, a frižideri su još puni ostataka od uskršnje trpeze, javlja se poznata, nežna postpraznična melanholija. Znate onaj osećaj – između lenjosti i sete, između umora i želje za nečim toplim, poznatim, utešnim. I tu na scenu stupa tirokafteri, grčki namaz od fete koji je, bez imalo preterivanja, čista uteha u činiji.
Zašto je grčka hrana sinonim za utehu?

Grčka kuhinja ima tu magičnu sposobnost da istovremeno bude i rustična i sofisticirana, i jednostavna i bogata. Sve je u balansu – slano i kremasto, pikantno i osvežavajuće, aromatično i nežno. Nije ni čudo što se smatra ultimativnom „comfort food“ kuhinjom. Od paradajz sosova punih začina, preko mirisnih maslina, do sirastih poslastica prelivenih medom i posutih orasima – grčka hrana miluje dušu.
A tirokafteri je njen začinjeni dragulj – kremasti namaz od fete sa papričicom, koji ćete praviti iznova i iznova. Ne samo zato što je ukusan, već i zato što se priprema za 5 minuta, a popravlja raspoloženje trenutno.
Šta je tirokafteri i zašto ćete ga zavoleti?

Tirokafteri (τiroκαυτερή) na grčkom bukvalno znači „ljuti sir“. U pitanju je tradicionalni namaz koji spaja kremastu fetu, maslinovo ulje, beli luk, pečene paprike i čili papričicu u harmoniju ukusa koja prija nepcima, ali i duši.
Posle dana ispunjenih slavljenjem, ukrašavanjem, porodičnim ručkovima i obavezama, tišina koja sledi može delovati pomalo prazno. Ali upravo tada – uz komadić toplog hleba i namaz koji greje iznutra – pronalazimo male rituale koji nas vraćaju sebi.
Tirokafteri nije samo ukusan zalogaj – on je znak da ne moramo sve da završimo, da praznici nisu jedini trenuci za uživanje, i da utehu često nalazimo u najjednostavnijim stvarima.
Utipkajte recept, uključite grčku muziku, odvojite pet minuta za sebe. Jer ako već mora da postoji postpraznična melanholija, neka bude začinjena – i neka miriše na fetu, papriku i masline.
Sastojci za savršeni tirokafteri
Feta sir – birajte punomasni, beli feta sir u komadu (ne mrvljen). Najbolje ako je uvozni, proizveden u Grčkoj.
Pečena crvena paprika – može iz tegle, dobro oceđena.
Čili ili blaga ljuta papričica – prema ukusu. Za one osetljivije, jalapeno je dobar izbor.
Beli luk – jedan čen je sasvim dovoljan.
Maslinovo ulje – ekstra devičansko.
Crveni vinski sirće – doda kiselu notu koja osvežava.
Masline (po želji) – kalamata masline su klasik.
Kako se pravi tirokafteri
U seckalicu stavite izmrvljen feta sir i pulsirajte dok se ne usitni.
Dodajte pečenu papriku, čili, beli luk, sirće i maslinovo ulje.
Miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu smesu.
Po želji, ukrasite sa još malo iseckane paprike, maslinama i maslinovim uljem.
Poslužite sa toplim pita hlebom – i zaboravite na melanholiju.
Bonus saveti:
Pustite namaz da odstoji u frižideru 30–60 minuta pre serviranja – ukusi će se sjajno povezati.
Čuvajte u zatvorenoj posudi u frižideru do 3 dana.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: