Koliko koji hleb ima kalorija: Tabela pokazuje koji možemo najviše da jedemo, a da se ne ugojimo

Koliko koji hleb ima kalorija Foto: Shutterstock

Hleb postoji u najrazličitijim oblicima i može da bude veoma različitog nutritivnog sastava, pa je dobro znati koji koliko ima kalorija.

Hleb je osnovna namirnica u najvećem delu sveta i generalno se pravi od neke žitarice, vode, kvasca i soli. Međutim, hleb postoji u najrazličitijim oblicima i može da bude veoma različitog nutritivnog sastava.

Koliko koji hleb ima kalorija Foto: Canva

Na sajtu nutritionadvance.com navode glavne karakteristike najpopularnijih vrsta hlebova i koliko koji od njih ima kalorija u 100 grama, odnosno koliko koji goji.

Baget – 272 kalorije u 100 grama

Poznat i kao francuski hleb, baget je jedan od najpoznatijih hlebova širom sveta. To su dugački, tanki štapići pečenog testa koji se prave od brašna, vode, kvasca i soli.

Baget Foto: Addy Ho / Alamy / Alamy / Profimedia

Baget je postao poznat još pre jednog veka, a i danas ga rado jedu svi koji su ga makar jednom probali.

Pošto mu je glavni sastojak rafinisano pšenično brašno, baget obično ima blag ukus u poređenju sa drugim vrstama hleba. Međutim, ima prilično malo vlakana i proteina u poređenju sa hlebovima od celog zrna.

Banana hleb – 326 kalorija u 100 grama

Banana hleb je popularna vrsta hleba od običnog brašna i zrele banane. Ostali sastojci su puter, jaja, soda bikarbona, so.

Banana hleb Foto: Casey Martin / Alamy / Alamy / Profimedia

Tokom 1930-ih godina prošlog veka hleb od banane je postao poznat širom Amerike i tamo čak postoji nacionalni dan posvećen ovom hlebu. Ovaj hleb je sladak jer je punjen bananama i ima ukus poput kolača.

Kajzerice – 418 kalorija u 100 grama

Kajzerice su posebno popularne kao lepinje za hamburgere.

Kajzerice Foto: Ekaterina Smirnova / Alamy / Alamy / Profimedia

Glavni sastojak je pšenično brašno, a sadrže i prilično putera, mleka i jaja. Zahvaljujući tome, kajzerice imaju mekanu, laganu teksturu i blago slatkast ukus. Međutim, zbog dosta putera imaju više masti i više kalorija od drugih vrsta hleba.

Raženi hleb – 259 kalorija u 100 grama

Raženi hleb prvenstveno sadrži brašno od raži, ali obično i druge vrste brašna. Često se dešava da hleb koji se prodaje kao raženi zapravo ima najviše običnog belog brašna, a raženog vrlo malo.

Raženi hleb Foto: Vastram / Alamy / Alamy / Profimedia

Generalno raženi hleb ima jači ukus i gušću teksturu od pšeničnog hleba, a ljudi ga koriste hiljadama godina.

Kukuruzni hleb – 330 kalorija u 100 grama

Kukuruzni hleb se obično pravi od kukuruznog brašna i praška za pecivo. Veruje se da je nastao u Meksiku pre oko 7.000 godina.

Kukuruzni hleb Foto: roberto hunger / Alamy / Profimedia

Kad je u pitanju ovaj hleb, treba znati da kukuruzno brašno ima relativno malo vlakana i proteina, a prilično kalorija.

Fokača – 249 kalorija u 100 grama

Fokača je italijanski specijalitet donekle sličan testu za picu. Ipak, fokača je gušća i vazdušastija.

Fokača Foto: Oksana Bratanova / Alamy / Alamy / Profimedia

U Italiji se jede od davnina, a obično se pravi od brašna, vode, soli, kvasca i maslinovog ulja. Preko po želji idu prelivi, crne masline, rukola, paradajz, pršuta…

Somun – 275 kalorija u 100 grama

Somun je vrsta lepinje, tj. tankog okruglog hleba i deo je gastro-kulture mnogih naroda Mediterana i Balkana. U različitim zemljama ovog dela sveta postoje varijacije u pravljenju somuna, ali i u imenu, pa ga, recimo, u Grčkoj zovu pita.

Somun Foto: Jiri Hera / Panthermedia / Profimedia

Lepinje se prave od dizanog testa kao i većina hlebova, ali kod njih je specifično što, po pravilu, to testo narasta tri puta, pa je struktura vazdušasta, lagana i šupljikava. Zato je somun idealan za razne priloge i kao jelo za poneti.

Hleb od spelte – 248 kalorija u 100 grama

Hleb od spelte se pravi od ove drevne žitarice koja se uzgaja hiljadama godina.

Hleb od spelte Foto: Rüdiger Rebmann / Panthermedia / Profimedia

Brašno od spelte je od celog zrna i zato je hranljivije od mnogih drugih vrsta hleba.

Beli hleb – 270 kalorija u 100 grama

U poređenju sa varijantama hleba od celog zrna, klasičan beli hleb ne sadrži ni pšenične klice ni mekinje, koje su pune esencijalnih hranljivih materija.

Beli hleb Foto: Natasha Breen / Alamy / Alamy / Profimedia

Takođe, ima mnogo manje vlakana od hleba od celog zrna. Primarni sastojak belog hleba je pšenično brašno, a potom voda, kvasac, so.

Integralni hleb – 254 kalorije u 100 grama

Za razliku od belog hleba, vrste od celog pšeničnog zrna sadrže mekinje, klice i endosperm.

Integralni hleb Foto:

Stoga integralni hleb ima više vlakana, proteina, vitamina i minerala od običnog belog hleba.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram