Sve što treba da znamo o godži bobicama

Godži
Godži, Foto: Müller / McPhoto / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada pričamo o antioksidans vladarima voćnog sveta, onda bez premca u samom vrhu stoje godži ili vučje bobice (Lycium barbarum). Nazivaju ih i srećne bobice ili crveni dijamanti, zato što kažu da se čovek dobro oseća kada ih redovno konzumira, daju mu energiju i pojačavaju izdržljivost organizma.

Godži bobice nisu lek, ali predstavljaju jedan od najkvalitetnijih prirodnih dodataka ishrani za dobrobit celog organizma. Po svojim antioksidativnim svojstvima prevazilaze sve dosadašnje popularne voćkice. Godži bobice hiljadama godina su poznate u tradicionalnoj tibetanskoj medicini, a tek su nedavno našle put do zapadnih tržišta, piše FashionBeautyLove.

Stručnjaci tvrde i da su jedinstvene među voćem jer sadrže sve esencijalne aminokiseline, imaju veću koncentraciju proteina od bilo kog drugog voća, bogate su vlaknima i sadrže više od 20 minerala u tragovima. Imaju više vitamina C od narandže, više beta-karotena od šargarepe, više gvožđa od spanaća ili prosečnog stejka, a sadrže i brojne protivupalne, antibakterijske i protivgljivične supstance.

Osim što su izvrsne kad se jedu same, kao odlična i korisna zamena za brojne grickalice, mogu se konzumirati kao dodatak ovsenim pahuljicama s mlekom ili jogurtom, kao dodatak supama ili čajevima, samlevene u ukusan napitak te u kombinaciji s drugim bobicama i orašastim plodovima. Kao takve mogu služiti kao užina ili dodatan obrok, uz razne frapee i pića.

Istraživanja tvrde da godži bobice imaju najviše C vitamina od svih ostalih namirnica na svetu, kao i mnogo drugih nutrijenata koji su odlični za zdravlje, antiejdžing, energiju, borbu protiv kancerogenih ćelija, povećanje imuniteta, poboljšanje vida i smanjenje kardiovaskularnih problema.

U svakom slučaju veoma je preporučljivo da učinite godži bobice redovnim delom svoje ishrane, jer ovu supernamirnicu koja je prilično pristupačna je šteta ignorisati. Naime, preporučena doza je 30 grama na dan.

***

Bonus video: Siva pustinjska oaza za lečenje raznih bolesti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram