Suplement koji žene treba da počnu da piju već u dvadesetim godinama

Foto:shutterstock

Treba misliti na vreme.

Danas mnogi oko nas uzimaju suplemente u želji da ojačaju i sačuvaju svoje zdravlje. Vitamine i minerale je svakako najbolje uzimati iz hrane, najčešće iz svežeg voća i povrća, ali ponekad je unošenje ovih važnih nutrijenata kroz kapsule i druge preparate važno. Dešava se da te materije ne možemo da unesemo dovoljno hranom, a neophodne su nam da bismo dobro funkcionisali.

Ipak, u svemu se postavljaju mnoga pitanja – kako nam određeni suplement pomaže, kako se pravilno pije, kako bi trebalo da ga uzimamo. Na sajtu Eat this izdvajaju suplement koji mnogi ne uzimaju kad bi trebalo, a lekari preporučuju da žene počnu da ga koriste već u dvadesetim godinama.

U pitanju je kalcijum.

Kalcijum kao preventiva za osteoporozu

Mnogi misle da kalcijum treba da počnu da uzimaju tek u poznijim godinama. Međutim, stručnjaci kažu da bi trebalo da počnemo da ga pijemo već u kasnim 20-im godinama jer je on vrlo bitan za borbu sa osteoporozom.

„Većina odraslih ne razmišlja o tome kako da spreči osteoporozu sve dok ne budu u 40-im ili 50-im godinama. Ali vrhunac koštane mase, kada je vaša gustina kostiju najveća, dostiže se sa 25-30 godina. A što je veća vaša koštana gustina, to su vaše kosti u boljem stanju kada starite“, kaže dr Megan Vong.

Budući da menopauza ima veliki uticaj na zdravlje kostiju, ona mladim ženama savetuje da misle na vreme.

„Preporučujem im da počnu da uzimaju suplemente kalcijuma pre nego što bude prekasno. Ako odlučite da uzimate ove suplemente, savet je da to treba da uradite dok jedete, ali ne u isto vreme kada uzimate gvožđe, jer su to dva suplementa koja nikada ne bi trebalo da mešate.“

Prosečnoj odrasloj osobi potrebno je 1.000 mg kalcijuma dnevno, pšu na sajtu nih.gov. Količina se povećava na 1.200 mg dnevno za žene starije od 50 godina i muškarce starije od 71 godine.

Ali, uz kalcijum, za zdrave kosti neophodno je još nešto. Vitamin D je jako važan u svemu ovome jer on pomaže vašem telu da efikasno apsorbuje kalcijum.

Ako vam nedostaje vitamina D, možda nećete adekvatno apsorbovati dovoljno kalcijuma koji unosite – čak i ako ga dobijate u izobilju. Zato je najbolje konsultovati se sa lekarom pre bilo kakve suplementacije.

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram