Hladna supa od krastavaca: Odličan recept za dane kada temperatura preti da obori rekorde

supa od krastavaca recept
Foto: Virginija Vaidakaviciene / Panthermedia / Profimedia

Osim jogurta i krastavaca, prepoznatljiv ukus ovoj supi koja se ne kuva daje mirođija, pa je nemojte preskakati ili zameniti nekim drugim biljem.

Hladna supa od jogurta i krastavaca specijalitet je bugarske kuhinje pod nazivom tarator, a može se susresti i u turskoj i makedonskoj kuhinji. Ovo jednostavno, ukusno i osvežavajuće letnje jelo pravi se od samo nekoliko svakodnevnih sastojaka, a za pripremu vam neće trebati više od 10 minuta. Šporetu se nećete ni približiti, ali supa će biti bolja ako je pre jela ohladite barem jedan sat u frižideru.

Iako je u ovom receptu korišćen tečni jogurt, hladna supa od jogurta i krastavaca biće jednako ukusna i ako koristite čvrsti ili grčki jogurt. Ako vam bude pregusta, razredite je vodom – tako se uostalom i radi na tradicionalan način. Osim jogurta i krastavaca, prepoznatljiv ukus ovoj supi koja se ne kuva daje mirođija,pa je nemojte preskakati ili zameniti nekim drugim biljem.

Količina sastojaka iz recepta sa sajta Pun kufer dovoljna je za 4 porcije.

Sastojci za hladnu supu od krastavaca i jogurta:

500 g tečnog jogurta

2 krastavca, isečena na kockice

2 čena belog luka, sitno iseckana

½ šake lišća nane

1 šaka mirođije, sitno iseckane

so

biber

100 g fete, izmrvljene

2-3 kašike maslinovog ulja

prepečeni hleb, tanko sečen, za posluživanje

Priprema hladne supe od krastavaca i jogurta:

Pomešajte jogurt s belim lukom, nanom i većim delom mirođije, posolite, pobiberite, pa prelijte preko naseckanih krastavaca.

Stavite u frižider na barem sat vremena.

Za posluživanje podelite u porcije, u svaku činiju dodajte izmrvljene fete, još mirođije i malo maslinovog ulja.

Poslužite uz prepečeni tanko sečeni hleb.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram