Osim jogurta i krastavaca, prepoznatljiv ukus ovoj supi koja se ne kuva daje mirođija, pa je nemojte preskakati ili zameniti nekim drugim biljem.
Hladna supa od jogurta i krastavaca specijalitet je bugarske kuhinje pod nazivom tarator, a može se susresti i u turskoj i makedonskoj kuhinji. Ovo jednostavno, ukusno i osvežavajuće letnje jelo pravi se od samo nekoliko svakodnevnih sastojaka, a za pripremu vam neće trebati više od 10 minuta. Šporetu se nećete ni približiti, ali supa će biti bolja ako je pre jela ohladite barem jedan sat u frižideru.
Iako je u ovom receptu korišćen tečni jogurt, hladna supa od jogurta i krastavaca biće jednako ukusna i ako koristite čvrsti ili grčki jogurt. Ako vam bude pregusta, razredite je vodom – tako se uostalom i radi na tradicionalan način. Osim jogurta i krastavaca, prepoznatljiv ukus ovoj supi koja se ne kuva daje mirođija,pa je nemojte preskakati ili zameniti nekim drugim biljem.
Količina sastojaka iz recepta sa sajta Pun kufer dovoljna je za 4 porcije.
Sastojci za hladnu supu od krastavaca i jogurta:
500 g tečnog jogurta
2 krastavca, isečena na kockice
2 čena belog luka, sitno iseckana
½ šake lišća nane
1 šaka mirođije, sitno iseckane
so
biber
100 g fete, izmrvljene
2-3 kašike maslinovog ulja
prepečeni hleb, tanko sečen, za posluživanje
Priprema hladne supe od krastavaca i jogurta:
Pomešajte jogurt s belim lukom, nanom i većim delom mirođije, posolite, pobiberite, pa prelijte preko naseckanih krastavaca.
Stavite u frižider na barem sat vremena.
Za posluživanje podelite u porcije, u svaku činiju dodajte izmrvljene fete, još mirođije i malo maslinovog ulja.
Poslužite uz prepečeni tanko sečeni hleb.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: