Stručnjaci izdvojili šest najgorih vrsta hrane za zdravlje

nezdrava hrana
Foto: MAXIMILIAN STOCK LTD / Sciencephoto / Profimedia

Koliko ste puta čuli da je potrebno smanjiti količinu pržene hrane koju konzumiramo? Stručnjaci savetuju da više jedemo svežeg voća i povrća, kao i hranu koja je minimalno termički obrađena – npr. na pari ili kuvana u vodi.

Procesirane mesne prerađevine

“Mnogi ne znaju da je Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala slaninu u istu kategoriju kao i duvan kada je u pitanju karcinogeneza,” kaže dr Rejzan Šali.

“Obavili smo dobar posao tražeći ljude da se odreknu pušenja, ali zašto nismo to učinili i sa kobasicama?”

Ništa zdravije nisu ni i druge vrste procesiranih mesnih prerađevina poput salama.

“Svetska zdravstvena organizacija je klasifikovala procesirano meso kao karcinogen iz grupe 1, što znači da može uzrokovati rak. Procesirano meso sadrži hemikalije koje nisu prisutne u svežem mesu,” tvrdi nutricionistkinja Anđela L. Lago.

Umesto industrijski procesirane hrane prednost dajte svežim sastojcima, mesu koje je uzgojeno na organski način i bez nepotrebnih aditiva.

Pržena hrana

“Pržena hrana je grozna za naše zdravlje,” kaže Anđela L. Lago.

“Ne kažem da nikad ne bismo smeli da jedemo prženu hranu, ali ona definitivno ne bi smela da bude osnova nečije ishrane. Pržena hrana ima više masnoća, soli i kalorija koje su loše za zdravlje srca i povećavaju rizik od gojaznosti.”

Koliko ste puta čuli da je potrebno smanjiti količinu pržene hrane koju konzumiramo? Stručnjaci savetuju da više jedemo svežeg voća i povrća, kao i hranu koja je minimalno termički obrađena – npr. na pari ili kuvana u vodi.

Hidrogenizovana mast

Čitajte deklaracije na proizvodima, savetuju stručnjaci. Hidrogenizovana mast jedan je od onih štetnih sastojaka koji vrebaju u pakovanoj hrani i fast food proizvodima.

“Hidrogenizovane masti su u populacijskim studijama nedvosmisleno pokazale da povećavaju stopu smrtnosti. One čak i ne doprinose ukusu, koriste se kako bi poboljšale troškovni efekat za proizvođača,“ kaže dr Andrea Pol.

Birajte zapakovane proizvode s boljim sastojcima. Recimo, puter od kikirikija napravljen od kikirikija i soli mnogo je zdraviji od putera u koji su dodate hidrogenizovane masti i šećer. Hidrogenizovana mast nalazi se u mnogim slatkim i slanim grickalicama – čak i u čipsu. Umesto kupovnog radije konzumirajte onaj iz kućne radinosti koje ste napraviti u rerni od tankih kriški krompira.

Prerađena ulja

Pokušajte da u svojoj ishrani maksimalno smanjite upotrebu prerađenih ulja.

“Prerađena biljna ulja od suncokreta, soje, repice i slično štetna su za ljudsko zdravlje i trebalo bi ih izbegavati. To je zato što se tokom obrade zagrevaju na ekstremno visoke temperature što oksidira ulje,” tvrdi nutricionistkinja Arika Hošit.

“Oksidacijom se stvaraju slobodni radikali koji mogu da izazovu štetu u celom telu. Kako starimo, naša tela moraju da rade više kako bi se oporavila od te štete,” kaže nutricionistkinja.

Pokušajte da ograničite unos prerađenih ulja i jedite hranu bogatu antioksidantima poput svežeg voća i povrća koji pomažu u zaštiti tela od slobodnih radikala.

Hrana s dodatim šećerom

Ako na deklaraciji pakovane hrane vidite dodate šećere, izbegnite kupovinu.

“Dodati šećer nema nikakvu nutricionističku vrednost, a medicinska istraživanja su pokazala da povećava rizik od gojaznosti i metaboličkih bolesti,” kaže dr Andrea Pol.

Procesirani šećer zamenite zdravijim alternativama poput celovitih namirnica kao što su sveže ili sušeno voće (bez dodatih šećera).

Rafinisani ugljeni hidrati

“Volim da opišem rafinisane ugljene hidrate kao hranu koja je započela kako je priroda zamislila, a potom im je oduzeta većina hranljivih materija kako bi bile ukusnije i ugodnije za javnost. Poznato je da proizvodi od rafinisanih žitarica podstiču upalu u našim telima, generalno imaju više šećera, a povezani su i sa gojaznošću”, kaže nutricionistkinja Anđela L. Lago.

Rafinisani ugljeni hidrati uključuju proizvode poput hleba i peciva od belog brašna, beli pirinač i testeninu, pice i slično. Ne morate da se odreknete hleba – birajte onaj od celovitih žitarica koji je bogat vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima koji podstiču dobar rad probave, piše Pun kufer.

BONUS VIDEO: Biljna ishrana – sirova hrana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram