Šta radi kokosova voda za kojom su Srpkinje poludele

voda
Foto: Hoxton / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedna posebna vrsta vode sve je popularnija u ishrani i mnogi je koriste jer veruju da je dobra za organizam. A šta kaže nauka – šta se zaista dešava u telu ako pijemo kokosovu vodu?

Dobar izvor kalijuma

Kokos je voće koje raste u tropskoj klimi, a kokosova voda je tečnost koja se nalazi u srcu mladog zelenog ploda. Kokosova voda sadrži 94 odsto vode i vrlo malo masti. S druge strane, kokosovo mleko se pravi dodavanjem vode u rendano meso kokosa i ima znatno više masti.

Foto: Yuliya Furman / Alamy / Alamy / Profimedia

Kokosova voda sadrži 15 grama ugljenih hidrata, osam grama šećera, po četiri odsto preporučene dnevne doze kalcijuma i magnezijuma, kao i 15 odnosto preporučene dnevne doze kalijuma.

Štiti od bolesti

Slobodni radikali su nestabilni molekuli u našim ćelijama i njihov broj se povećava kao odgovor na stres ili povrede. Kada u telu ima previše slobodnih radikala, ono ulazi u stanje oksidativnog stresa koji oštećuje ćelije i povećava rizik od bolesti. Istraživanja na životinjama su pokazala da kokosova voda sadrži antioksidanse koji utiču na slobodne radikale tako da više ne izazivaju štetu.

Pojedina istraživanja na životinjama su pokazala da kokosova voda smanjuje aktivnost slobodnih radikala, pozitivno utiče na povišen krvni pritisak, holesterol i oštećenu jetru.

Pomaže u regulaciji šećera u krvi

Istraživanja takođe na životinjama su pokazala da kokosova voda može smanjiti nivo šećera u krvi i povoljno uticati na dugoročnu kontrolu šećera u krvi. Još jedna dodatna prednost kokosove vode za šećer u krvi je to što je dobar izvor magnezijuma, koji može da poveća osetljivost na insulin i smanji nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tip 2 i preddijabetesom, piše HealthLine.

Ali važno je napomenuti da kokosova voda sadrži ugljene hidrate (koji se u telu razlažu na šećere), pa ako imate dijabetes ili ste u riziku od dijabetesa, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što počnete da pijete kokosovu vodu.

Može da pomogne kod kamena u bubregu

Pijenje dovoljno tečnosti je važno za prevenciju kamena u bubregu. Iako je obična voda najbolja, dve manje studije pokazuju da bi kokosova voda mogla biti takođe dobra. Kamen u bubregu nastaje kada se kalcijum, oksalat i druga jedinjenja kombinuju i formiraju kristale u urinu, a od kojih nastaju kamenčići. U studiji na životinjama pokazalo se da kokosova voda sprečava da se kristali zalepe za bubrege i druge delove urinarnog trakta. Takođe se smanjio broj kristala formiranih u urinu.

Međutim, potrebno je uraditi mnogo više istraživanja o prednostima kokosove vode za smanjenje rizika od kamena u bubregu.

Savršen napitak nakon vežbanja

Kokosova voda se ubraja među savršene napitke za rehidrataciju i nadoknadu elektrolita koje telo izgubi tokom vežbanja. Elektroliti su minerali koji održavaju odgovarajuću ravnotežu tečnosti u telu. Vitalni elektroliti su kalijum, magnezijum, natrijum i kalcijum, a pošto kokosova voda sadrži većinu tih korisnih elektrolita, nekoliko studija je otkrilo da može biti korisnija od vode za rehidrataciju nakon vežbanja.

Ukusno piće s malo kalorija

Prirodna kokosova voda je blago slatka i suptilnog je orašastog ukusa. Ima prilično malo kalorija i ugljenih hidrata, ali kada je kupujete, pazite da u sastavu piše je to zaista kokosova voda i da nema dodatog šećera.

Ovu tropsku tečnost možete koristiti kao osnovu za smuti ili puding od čia semenki, a cena za jedan litar je oko 400 dinara.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram