Nedavna studija otkrila je da polifenoli mogu posebno da smanje neke upalne markere, a što je unos kafe veći, to je njen uticaj značajniji.
„Kafa je puna korisnih jedinjenja, ima ih na stotine, a najviše je polifenola ili jedinjenja bogatih antioksidansima koji se inače nalaze u nekim biljkama“ kaže internista dr Vinsent M. Pedre i dodaje da su istraživanja pokazala da kafa može istovremeno da ima i upalne i protivupalne efekte, u zavisnosti od pojedinca i brojnih faktora.
Iako je u pitanju jedan od najpopularnijih napitaka koji ujutru razbuđuje ljude širom sveta, mnogo se raspravljalo o tome da li se kafa uklapa u zdrav način života. U poslednje vreme najčešće se raspravlja o tome da li podstiče upalni odgovor tela ili zaista ima značajna protivupalna svojstva. Nedavna studija otkrila je da polifenoli mogu posebno da smanje neke upalne markere, poput citokina i hemokina, a što je unos kafe veći, to je njen uticaj značajniji.
„Jedan od glavnih polifenola u kafi je hlorogenska kiselina, adstringentno jedinjenje koje uveliko određuje ukus kafe, a ima i značajan pozitivan efekat na upalne puteve“, rekao je dr Pedre, a istraživači studije iz „European Journal of Nutrition“ toj kiselini su pripisali protivupalna svojstva, ali i metaboličke i kardiovaskularne zdravstvene prednosti.
Ipak, kafa ta dobra jedinjenja sadrži samo u svom najčistijem obliku, a nikako u napicima od kafe punim šećera, pa lekari kažu da, ako volite kafu sa dodacima, razmislite o nekoj zdravoj alternativi šećera, piše N1.
Iako sigurno sadrži protivupalna jedinjenja, to da li kafa utiče na upalni odgovor ili ne zavisi i od koncentracije kofeina, od toga kako telo reaguje na kofein, od genetike i godina starosti.
Gastroenterolog dr Marvin Sing napominje da previše kofeina može da podstakne reakciju na stres, jer oslobađa kortizol koji je po prirodi protivupalan, ali može da ima i suprotan efekat.
“ Neki ljudi brzo metabolišu kofein, a drugi sporo, pa je teško reći koliko kome kofeina treba ili koliko je kome „previše““, rekao je dr Sing, i dodao da ako ste genetski tome skloni, kofein može da doprinese stresu, ubrzanom radu srca i tremoru.
Osim toga, objasnio je gastroenterolog za Mind Body Green, više od 150 miligrama, što je količina jedne šoljice, može da poveća i lučenje insulina što prouzrokuje žudnju za šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima, namirnicama koje negativno utiču na upalne procese, pa je i kada je u pitanju kafa najbolje biti umeren.
Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu
Pratite nas i na društvenim mrežama:
https://www.facebook.
https://www.tiktok.com/@
https://www.pinterest.
https://www.instagram.