Zanemarena namirnica u Srbiji: Brzo se kuva, puna je proteina i minerala, a čuva srce i jetru

Foto: Shutterstock

U 100 grama kuvanog oljuštenog mungo pasulja nalazi se oko 24 grama proteina. Oljušteni mungo pasulj obiluje vitaminima B-kompleksa, vlaknima, ali i mineralima poput kalijuma, magnezijuma, gvožđa i bakra.

Mung dal ili oljušteni mungo pasulj popularna je namirnica indijske i azijske kuhinje. Ta nutricionistički vredna mahunarka slatke arome i orašastog ukusa sjajno se slaže s povrćem i žitaricama, a koristi se za pripremu različitih čorbi, variva i karija.

Oljušteni mungo pasulj namirnica je bogata belančevinama biljnog porekla – u 100 grama kuvanog oljuštenog mungo pasulja ima oko 24 grama proteina. Oljušteni mungo pasulj obiluje vitaminima B-kompleksa, vlaknima, ali i mineralima poput kalijuma, magnezijuma, gvožđa i bakra.

Pripisuju mu se mnoga lekovita svojstva – čisti jetru od toksina, podstiče probavu i čuva zdravlje srca.

Koliko dugo kuvati oljušteni mungo pasulj?

Mungo pasulj
Mungo pasulj Foto: Steidi / Alamy / Profimedia

Oljušteni mungo pasulj lakše se vari od klasičnog mungo pasulja. Ako ga potopite u vodi nekoliko sati pre kuvanja, dodatno ćete skratiti dužinu njegove termičke obrade. Oljušteni mungo pasulj kuva se u proseku između 20 i 30 minuta.

Dostupan je u prodavnicama zdrave hrane. Njegova cena varira od mesta do mesta, ali se pola kilograma može naći za oko 700 dinara.

Zamena za jaja

Foto: Shutterstock

Oljušteni mungo pasulj odlična je alternativa kokošjim jajima. Važno ga je potopiti veče pre termičke obrade, a onda procediti i izblendati u tečnu smesu s nešto vode ili biljne zamene za mleko.

Tako pripremljen oljušteni mango pasulj pomešajte sa začinima po želji, pa ispecite na teflonu kao biljnu zamenu za kajganu. Ako želite da jelo ima ukus kao jaja, obvezno ga začinite crnom soli, piše Pun kufer.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram