
Nova omiljena alternativa za matcha čaj
Ako ste već svoju jutarnju kafu zamenili matcha čajem, možda je vreme da isprobate novi trendi napitak – hojicha čaj.
Šta je hojicha
Hojicha je japanski zeleni čaj koji tiho osvaja društvene mreže. Toplog je i orašastog ukusa i boje ćilibara.

„Hojicha umiruje, sadrži malo kofeina i blaga je za stomak,“ objašnjava za Vogue nutricionistkinja Rijan Stivenson.
„Čaj se pravi od bancha, sencha, a ponekad i kukicha listova koji se prže na jakoj temperaturi. To ga razlikuje od običnog zelenog čaja, koji se obično priprema na pari,“ dodaje terapeutkinja za ishranu Farzana Naser.
Da li hojicha čaj zdrav
Hojicha čaj ima brojne zdravstvene prednosti, iako zbog procesa prženja nije toliko bogat antioksidansima kao matcha.
„Hojicha sadrži L-teanin, koji može da pomogne u smirivanju nervnog sistema i smanjenju anksioznosti, a uz to ima manje kofeina, pa na umirujuć način može da popravi energiju,“ objašnjava Stivenson.
Hojicha takođe sadrži antioksidanse kao što su katehini i polifenoli, iako u manjim količinama nego neprženi zeleni čaj.
„Primećeno je da oni snižavaju nivo LDL holesterola (tzv. loš holesterol) i poboljšavaju funkciju krvnih sudova,“ dodaje Naser.
Proces prženja formira nove antioksidanse poput pirazina, koji mogu biti korisni za mozak i cirkulaciju krvi.
Hojicha ili matcha čaj
„Verujem da će hojicha postati popularan ritual kao prijatna opcija za nervni sistem. Takođe mislim da će zbog nedostatka japanske matche drugi čajevi biti sve popularniji,“ kaže Stivenson.

Naser se slaže i predviđa da će hojicha sigurno postati popularnija.
„Već je ima svuda po Londonu,“ kaže ona. „I matcha i hojicha imaju svoje mesto u rutini ispijanja čaja, ali mislim da će matcha uvek biti popularnija zbog više antioksidanasa, hlorofila i energizujućih jedinjenja, poput već pomenutog L-teanina i prirodnog kofeina.“
Kako se priprema hojicha čaj
Tradicionalna topla hojicha priprema se kao čaj od rastresitog lista, ali hojicha latte napici takođe postaju sve popularniji.
„Njen prženi ukus odlično se slaže sa kremastim mlekom i daškom vanile ili cimeta,“ kaže Stivenson.
„Meni je potpuno novo konzumiranje hojiche, ali vrlo brzo postaje moj favorit,“ dodaje Naser. „Nedavno sam kupila prah koji se sastoji od samlevenih hōjicha listova – pomešam ga sa toplim mlekom i uživam u njemu kao latte napitku. Ima suptilan ukus sličan kakaou i orašast, zemljani ukus zelenog čaja.“
Ko ne sme da pije hojicha čaj
„U tradicionalnoj istočnjačkoj medicini prženi čajevi poput hojiche smatraju se zagrevajućim, što može biti idealno za hladniju klimu ili tokom zime,“ objašnjava Stivenson. „Ali ako vam je organizam ‘topao’ ili ste skloni prekomernom stvaranju toplote ili vas posebno muče akne, razdražljivost i valunzi, hladniji čajevi, poput genmaiche, mogu biti bolji za vas.“
Kvalitet je takođe važan.
„Birajte organsku, u senci uzgajanu hojichu iz Japana kako biste znali da je čista i da nije kontaminirana,“ kaže Stivenson.
Poreklo i način prerade igraju veliku ulogu i u ukusu i u bezbednosti.
„Manje kvalitetni čajevi mogu biti prženi na previsokoj temperaturi, što može stvoriti akrilamide, jedinjenja koja nastaju u nekim prženim namirnicama, ali visokokvalitetni japanski čajevi obično ne predstavljaju taj rizik.“
Većina ljudi dobro podnosi hojicha čaj, čak i oni koji inače ne podnose zeleni čaj ili kafu, dodaje Stivenson.
Da li hojicha čaj može da ima negativne efekte
Srećom, neželjeni efekti su veoma retki, naročito u poređenju sa jačim stimulansima.
„Ako ništa drugo, poznato je da hojicha ima manje neželjenih efekata od svojih pandana sa više kofeina, poput kafe,“ dodaje Stivenson.
Iako ne bi trebalo da remeti san niti da previše stimuliše, osobe koje su ekstremno osetljive na kofein trebalo bi da je izbegavaju.
„Na kraju, osim kao hladan ili topao napitak, hojichu možete da uzimate i kao prah u smutijima, možete ga dodati i u kolače tokom pečenja, umešati u sladoled ili posuti preko činije jogurta sa granolom,“ kaže Naser.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: