Šta da jedete ako ogladnite pred spavanje

grickalica krevet noć
Grickalice pred spavanje treba da budu zdrave, Foto: Melinda Nagy / Alamy / Alamy / Profimedia

Svima se barem jednom desio scenario u kom su bili u iskušenju da „obiju” frižider upravo pred odlazak na spavanje. Evo kako je moguće rešiti ovaj problem bez griže savesti, i bez praznog stomaka.

Prvo probajte da izbegnete glad

Kako u večernjim časovima ne biste dobili napad gladi, najvažnije je da tokom dana pametno isplanirate obroke. Ako budete neredovno i malo jeli, nutricionisti skreću pažnju na to da će se posledice odraziti uveče. Gledajte da unesete većinu hrane do večere, kao i da konzumirate dovoljno proteina i vlakana. Ipak, onda kada budete „krizirali”, posegnite za dole navedenim predlozima.

Pirinčana galeta sa kikiriki puterom

Ova mini užinica za pred spavanje predstavlja idealan primer takozvanog „svetog trojstva” u nutricionizmu. U pitanju je kvalitetan spoj proteina, masti i ugljenih hidrata. Kikiriki puter u sebi ima protein i dobre masti, dok pirinčana galeta sadrži ugljene hidrate. Zbog toga će vam tokom noći nivo šećera u krvi biti na zavidnom nivou. Samo izbegnite kikiriki puter koji u sebi ima šećer.

Grčki jogurt sa bobičastim voćem i bademima

Kao u prethodnom predlogu, i ovde se susreću ugljeni hidrati (bobičasto voće), proteini (grčki jogurt), i masti (bademi). Bobičasto voće u sebi sadrži antioksidanse, a oni dodatno doprinose dobrom zdravlju. Odaberite borovnice, maline, jagode, kupine, i/ili ribizle. Idealno je da budu sveže, a zamrznute možete samleti u blenderu, pa kao sos preliti preko grčkog jogurta.

Orašasti plodovi prekriveni crnom čokoladom

Često se dešava da se većini ljudi upravo jede nešto slatko pre nego što „zaplove u carstvo snova”. Zbog toga je šaka orašastih plodova prekrivena tamnom čokoladom savršena poslastica. Dakle, cilj je da kontrolišete količinu, i da proverite da li čokolada ima između 70% i 85% kakao delova. Lešnici, bademi, brazilski, pekan i makadamija orah – izvrsni su za ovaj slatki zalogaj.

Banane

Osim što su ukusne i zdrave, banane ća vam pomoći da lakše zaspite. To je zbog toga što u sebi imaju kalijum koji opušta mišiće, i triptofan koji poboljšava raspoloženje. Jeste da su slatke, ali imajte na umu da je u pitanju prirodni šećer. Jedino kada je logično da ih preskočite, jeste onda kada vam se jede nešto slano.

Orasi

Ako vam stomak pred odlazak na počinak zakrči, to nije dobar znak, jer govori u prilog tome da vam nedostaju kalorije i hranljive materije. Utom stižu orasi, koji su sjajan izvor kalcijuma, magnezijuma i vitamina B. Osim što će vas zasititi, oni ozbiljno pomažu u borbi protiv raznih bolesti, kao što je, na primer, dijabetes, prenosi Citymagazine.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram