Šta će se desiti tvom telu ako prestaneš da piješ mleko (ništa loše!)

Foto: Credit line: stasia04 / Alamy / Alamy / Profimedia

Koliko je zapravo mleko zdravo?

Još od detinjstva mnogi su slušali kako svaki dan treba da popiju jednu šolju mleka. Ali šta se događa u našem organizmu ako, zbog nekog razloga, mleko više ne bude deo naše svakodnevne ishrane?

Evo što su otkrila istraživanja.

Vratićete hormone u ravnotežu

Mnogi ljudi pretpostavljaju da ako na pakovanju mleka stoji „nema dodatih veštačkih hormona“, onda je mleko bez hormona. Realnost je da mleko prirodno sadrži mnogo hormona, bilo da je sirovo, pasterizovano, hranjeno travom, organsko ili „bez hormona“. U stvari, mleko sadrži oko 60 hormona, čak i ako potiče od krave kojoj hormoni nikada nisu davani veštački, piše saveourbones.com.

Probava

Kada prestanete da pijete mleko, vaša probava trebalo bi da se popravi. Oko 65 odsto stanovništva pati od netolerancije na laktozu, a da toga nisu ni svesni.

Kosti

Mleko je „poznato“ po tome da jača naše kosti. Ali čini se da smo opet u zabludi. Upravo izbegavanje mleka i mlečnih proizvoda ojačaće naše kosti, zaključci su istraživanja objavljenog u časopisu British Medical Journal.

Dijabetes

Kada prestanete da pijete mleko, smanjićete i rizik od dijabetesa. Nemasno mleko i mlečni proizvodi povećavaju rizik od dijabetesa, zaključak je istraživanja u kom je učestvovalo skoro 27.000 ljudi, a rezultati su objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Verovatno je razlog u tome da proizvođači nedostatak masnoće zamenjuju šećerom pa, ako pokušavate da smanjite unos masnoće i kalorija u organizam, konzumiranje nemasnih mlečnih proizvoda sigurno nije jedan od dobrih načina.

Koža

Osobe koje imaju problema sa bubuljicama i aknama, ne bi trebalo često da piju mleko. Nakon što prestanete sa unosom mlečnih proizvoda možete primetiti da vam se koža čisti.

***

BONUS VDEO: 4 horoskopska znaka kojima je seks važniji od vode i hrane

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram