Lara Pantić je savetnica za ishranu i Instagram blogerka koja vam rešava čestu jutarnju dilemu - šta pojesti za doručak? Za Zadovoljna.rs predlaže tri recepta koja su ukusna, a spremaju se od zdravih i hranljivih namirnica.
Doručak je kralj svih obroka, tako kažu mnogi lekari. Međutim, zbog užurbanog ritma života, mnogi ga preskaču, ili se okreću pekarama, koje nisu najzdraviji izbor.
Kad vam ponestane ideja, tu je Lara Pantić, savetnica za ishranu koja vodi uspešan profil ispunjen zanimljivim receptima za doručak.
Ona je za naš portal izabrala tri recepta za prvi obrok, koji se lako spremaju.
„Izabrala sam baš ove recepte zato sto sadrže namirnice za koje većina ljudi već zna, ali im fale ideje kako da ih iskoriste na zdraviji način“, kaže ona za Zadovoljna.rs.
Ovi recepti se jednostavno prave, a pokazatelj su da je dovoljno da primenimo nove načine spremanja i kombinovanja već poznatih namirnica da bismo se zdravije hranili, dodaje Lara.
„Zdrav doručak ne mora biti komplikovan, a najvažnije je da je nama ukusan, kako bismo ga usvojili kao deo svoje dugoročno održive rutine“, ukazuje.
Evo tri odlična recepta.
Mafini od cepkanih kora
Umutiti viljuškom pet jaja sa 150g jogurta, 150ml kisele vode, pola kašičice soli, 35g ulja (može i bez), 250-300g sira.
Nacepkati jedno pakovanje kora (500g) i umešati u smesu.
Sipati u (nauljene) kalupe za mafine i peći 40-ak min na 180 stepeni. Dobije se 18 komada.
Zdrav kolač
Izblendati bananu, 12 urmi, dvajajeta, 100ml kokosovog ulja, 150g sirovog badema.
Pomešati sa 100g brašna po izboru (Lara je stavila 80g belog pirinčanog i 20g integralnog pšeničnog) i sokom od polovine limuna, praškom za pecivo.
U smesu umešati 200g rendane šargarepe, po želji tračice isecite na pola – da budu sitniji delići u kolaču.
Dodati i začine: najbolje miks začina za bundevu (dve kašičice), ako ga nemate, stavite samo cimet. Peći u tepsiji na pek papiru na 180 stepeni, 45/50 min.
Kolač za ovsenim pahuljicama
Izgnječiti bananu, dodati jedno jaje, tri kašike ovsenih pahuljica, po kašičicu cimeta i vanile u prahu, pola kašičice praška za pecivo, kašičicu kokosovog brašna i dve kašike mleka.
Sve umutiti viljuškom, izliti u mali kalup (blago podmazan kokosovim uljem) pa ispeći na 200 stepeni 15min.
Kad se ispeče odozgo staviti kašičicu kikiriki putera, da se rastopi dok je još toplo.
***
Bonus video: Kefir
Pratite nas i na društvenim mrežama: