
Brzi smo, zauzeti, stalno u pokretu - a smuti deluje kao savršeni jutarnji spas u čaši. Ubaciš bananu, malo spanaća, zavrtiš blender i doručak gotov. Ali, da li je stvarno dovoljno “jak” da nas izvuče do ručka? I da li je uvek toliko zdrav kako izgleda na instagramu? Da li je, možda, došlo vreme da ponekad svoj blender zameniš tosterom?
Smutiji su postali popularni toliko davno, da sam i zaboravila kada je to bilo, moguće da je od tada čak prošlo desetak godina. Proslavljeni su kao ekspresan, a na to još i zdrav doručak, pa ko tome može da odoli?
Međutim kako je vreme prolazilo klupko je polako krenulo da se odmotava.
Svakako je istina da su doručak koji se jako brzo pravi, ali da li će nas zapravo držati do ručka? Nikad se ne zna.
Naravno, počinjemo sa prednostima. Kao što sam već rekla, vrlo lako se prave, a pored toga su nutritivno i te kako bogati, ako koristite dobre namirnice.

Kombinacija voća, povrća, proteina, zdravih masti i vlakana može činiti vrlo izbalansiran obrok. Takođe smutiji bogati vlaknima pomažu varenju i duže održavaju sitost. Dakle balansirani smutiji mogu biti korisni, ako nisu zasnovani isključivo na voću, potvrđuje Harvardska škola za javno zdravlje.
Moramo biti realni, u smutijima se nalazi više voća i povrća nego što bi pojeli “kašikom”. A takođe su odlični za hidrataciju i osveženje, naročito tokom leta. Ako je vrućina i umorna si smuti sa kockicama leda i kokosovom vodom zvuči kao mali SPA tretman za stomak.
Ali ipak nije sve tako voćkasto i sjajno.
Ono što naučnici smatraju najvećom manom smutija, jeste previše prirodnog šećera. Banane, mango i jagode zvuče jako zdravo, ali ako sve to staviš u istu čašu, unosiš i ozbiljnu dozu šećera, čak i do 30-40 grama po porciji, a ako na sve to dodaš med ili zaslađeno mleko, praviš “voćni dezert”, a ne doručak. American Heart Association preporučuje maksimalno 25g dodatih šećera dnevno za žene.

Takođe negativna osobina smutija je da te ne drži dugo sitom. Iako izgleda bogato, smuti se vari brže nego klasičan obrok. Bez dovoljno proteina i vlakana, glad može da te stigne već kroz dva sata, uz onaj osećaj “samo nešto da gricnem”.
Bolje da ne pričam uopšte o kalorijama, koje se ni ne primete. Kašika putera od badema je super, ali u kombinaciji sa protein prahom, ovsenim mlekom i bananom – tvoj lagani doručak odjednom ima više kalorija nego ceo ručak.
I poslednja mana je i više nego očigledna, a nje se sigurno ne bismo setili. Šećer i kiselina, jednako, loše vesti za zube. Voćni smutiji mogu biti kiseli i puni šećera, što u kombinaciji doprinosi oštećenju gleđi. Ako piješ smuti svakog jutra, obavezno nakon toga isperi usta vodom, ili koristi slamčicu.
Smuti može biti super doručak, ali pod jednim uslovom – ako ga praviš pametno!
- Dodaj proteine (grčki jogurt, biljni proteini)
- Ne preteruj sa voćem (1-2 vrste maks)
- Ubaci vlakna (chia, laneno seme, ovas)
- I ne zaboravi masti (kašićica kikiriki putera ili nekoliko badema)

Ako ti smuti prati tempo života, drži te sitom i ne izaziva šećerni haos – slobodno uživaj. A ako ipak više voliš jaja, tost i kafu – i to je okej. Jer najzdraviji doručak je onaj koji prija tebi.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: