
Jedinstvenog oblika koji podeća na suzu, ove voćke su bogate hranljivim materijama i imaju niz potencijalnih zdravstvenih koristi, a dobre su i za negu kože.
Sveže smokve su bogate hranljivim materijama, a istovremeno imaju relativno malo kalorija, što ih čini odličnim dodatkom ishrani.

Nutritivna vrednost smokava
Jedna mala sveža smokva (40 grama) sadrži:
Kalorije: 30
Proteini: 0 g
Masti: 0 g
Ugljeni hidrati: 8 g
Vlakna: 1 g
Šećeri: 6,5 g
Bakar: 3% dnevne preporučene vrednosti (DV)
Magnezijum: 2% DV
Kalijum: 2% DV
Riboflavin (vitamin B2): 2% DV
Tiamin (vitamin B1): 2% DV
Vitamin B6: 3% DV
Vitamin K: 2% DV

Smokve su posebno bogate bakrom i vitaminom B6.
Bakar je esencijalni mineral koji učestvuje u brojnim telesnim procesima, uključujući metabolizam i proizvodnju energije, kao i u formiranju krvnih ćelija, vezivnih tkiva i neurotransmitera.
Vitamin B6 je ključan za razgradnju proteina iz hrane i stvaranje novih proteina. Takođe ima važnu ulogu u zdravlju mozga.
Da li smokve sadrže puno šećera
Sveže smokve sadrže prirodne šećere, što ih čini slatkom alternativom užinama sa dosta dodatih šećera.
Međutim, važno je napomenuti da suve smokve nemaju vodu koju imaju sveže, pa su manje po zapremini, ali sadržaj šećera i kalorija ostaje isti.
Na primer, 40 g sušenih smokava sadrži otprilike 100 kalorija i 20 g šećera, dok 40 g svežih smokava ima 30 kalorija i 6,5 g šećera.
Zdravstvene koristi smokava
Smokve su dobre za varenje
Smokve se odavno koriste kao prirodni lek za probleme sa varenjem i zdravlje creva.
Sadrže vlakna, koja mogu regulisati pražnjenje creva i ublažiti zatvor tako što omekšavaju stolicu. Vlakna takođe služe kao prebiotik – hrana za korisne bakterije u crevima.

Jedno istraživanje iz 2019. godine, sprovedeno na 150 osoba sa sindromom iritabilnog creva sa zatvorom (IBS-C), pokazalo je da su oni koji su konzumirali oko četiri suve smokve (45 g) dva puta dnevno imali značajno smanjenje simptoma – uključujući bol, nadutost i zatvor – u poređenju sa kontrolnom grupom, piše Health Line.
Smokve mogu da poboljšaju zdravlje srca
Smokve mogu da poboljšaju zdravlje krvnih sudova i smanje rizik od srčanih bolesti.
Prema jednoj reviziji iz 2023. godine, neka istraživanja na životinjama su pokazala da ekstrakt lista smokve može da poboljša krvni pritisak, ukupan holesterol, HDL (dobar) holesterol, nivo triglicerida.

Međutim, autori navode da malo studija koje su proučavale uticaj smokava na lipide u krvi kod ljudi nije pronašlo značajne koristi. U nekim slučajevima smokve su čak blago povećale LDL (loš) holesterol i nivo šećera u krvi na prazan stomak kod pojedinih ispitanika.
Potrebno je više studija na ljudima da bi se bolje razumeo odnos između smokava i zdravlja srca.
Da li sveže smokve mogu da pomognu u regulaciji šećera
Neka istraživanja ukazuju da smokve mogu igrati ulogu u kontroli šećera u krvi.
Studija iz 2019. godine pokazala je da napici sa velikom koncentracijom ekstrakta smokve imaju niži glikemijski indeks (GI) u poređenju sa napicima bez smokve, što znači da ti napici mogu imati povoljniji efekat na nivo šećera u krvi.
Takođe, studija iz 2020. na gojaznim miševima otkrila je da ekstrakt smokve može poboljšati toleranciju na glukozu, osetljivost na insulin i nivo glukoze u krvi na prazan stomak. To se možda može pripisati velikom sadržaju abscisinske kiseline u smokvama.
Međutim, plod smokve – naročito suve smokve – sadrži puno šećera i može privremeno povećati nivo šećera u krvi. Ako imate teškoće sa regulacijom šećera, pazite koliko sušenih smokava jedete.
Da li smokve imaju potencijalna antikancerogena svojstva
Brojne obećavajuće studije u epruvetama ispitivale su efekte listova smokve na ćelije raka.
Listovi smokve i prirodni lateks iz biljke pokazali su antitumorsku aktivnost protiv ćelija raka debelog creva, dojke, grlića materice i pluća, između ostalih.
Ali to ne znači da konzumacija smokvi ili čaja od listova smokve ima iste efekte. Istraživanja u epruvetama su tek početak i potrebne su studije na ljudima da bi se utvrdilo kako smokve ili listovvi smokve utiču na rast raka.
Smokve za blistavu kožu
Smokve mogu imati korisne efekte i na kožu.
Na primer, studija iz 2017. godine na 45 dece sa dermatitisom pokazala je da je krema napravljena od ekstrakta sušenih smokava, nanošena dva puta dnevno tokom dve nedelje, bila efikasnija u ublažavanju simptoma dermatitisa od standardne kreme sa hidrokortizonom.
Takođe, studija iz 2022. godine na 15 ispitanika pokazala je da ispijanje čaja od listova smokve pomaže u ublažavanju simptoma ekcema.
Uprkos tim rezultatima, važno je napomenuti da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdila efikasnost smokava u lečenju kožnih oboljenja. Ekstrakti smokve ili čaj od listova smokve mogu biti deo plana lečenja, ali ne zamenjuju medicinski tretman.
S druge strane, mnogi smokve hvale kao prirodno sredstvo za lepu kožu lica.
Zahvaljujući bogatom sadržaju vitamina, antioksidanata i drugih blagotvornih jedinjenja, mogu pomoći kod bolje hidratacije kože pošto su dobar izvor vode i prirodnih šećera, koji pomažu da koža ostane hidrirana i vlažna.
Dobre su i kod zaštite od oštećenja izazvanih suncem jer antioksidansi u smokvama, uključujući vitamine A i C, pomažu u zaštiti kože od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima usled izlaganja suncu i zagađenju iz okoline.
Takođe, mogu da pomognu da se smanji upala jer sadrže antiinflamatorna jedinjenja koja mogu pomoći da umire iritiranu kožu.

Osim toga, enzimi prisutni u smokvama podstiču blago eksfoliranje kože, čime se pospešuje rast novih, zdravih ćelija i potencijalno smanjuje pojava akni i neujednačenog tena.
Uz to, smokve mogu da utiču da ten postane svetliji jer vitamin C u smokvama može doprineti posvetljavanju tena i poboljšanju proizvodnje kolagena, što utiče na mlađi i svežiji izgled kože.
Moguće negativne strane smokava
Ipak, smokve mogu imati i neke potencijalne mane.
Na primer, pošto se ponekad koriste kao prirodni lek za zatvor, previše smokava može izazvati dijareju ili druge probleme sa varenjem.
Neki ljudi takođe mogu biti alergični na smokve. Studija iz 2010. godine pokazala je da oni koji su alergični na polen breze mogu biti u većem riziku da razviju i alergiju na smokve. Smokvino drvo sadrži prirodni lateks na koji su neki ljudi takođe alergični.
Smokve u ishrani
Postoji više načina da uključite smokve u svakodnevnu ishranu.
Sveže smokve: Niskokalorične su, idealne kao užina, a odlične su i kao dodatak salatama i kolačima. Mogu se koristiti i za pravljenje džemova, namaza ili sosova.
Suve smokve: Najčešće se koriste u poslasticama, za pečene kolače.
Listovi smokve: Često se koriste kao omotači za jela sa pirinčem, mesom ili drugim punjenjem – slično kao vinova loza.
Čaj od listova smokve: Pravi se od osušenih listova smokve. Možete ga napraviti sami ili kupiti gotove čajeve.
U smokvama možete uživati na razne načine, ali zbog velikog sadržaja šećera, suve smokve bi trebalo konzumirati umereno – ili ih koristiti povremeno kao prirodni lek za zatvor.
Koliko smokava treba jesti dnevno
Broj smokava koje treba pojesti dnevno zavisi od više faktora.
Studija iz 2019. pokazala je da osam sušenih smokava (90 g) dnevno može pomoći u ublažavanju simptoma IBS-C. Ipak, to može biti previše za osobe sa dijabetesom jer suve smokve imaju dosta šećera.
Manje suvih smokava ili dve, tri sveže smokve, ili čaj od listova smokve mogu doneti koristi sa manje unetog šećera.
Dakle, sveže smokve i čaj od listova smokve mogu biti dobri za zdravlje, a suve smokve za zatvor, s tim što njih zbog dosta šećera treba konzumirati umereno.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: