Šljive su omiljeno letnje i jesenje voće, mogu da se jedu sveže ili suve, a stručnjaci za ishranu nazivaju ih i nutritivnom bombom. Imaju veliki broj vitamina, minerala i biljnih vlakana, i pomažu u rešavanju brojnih tegoba. Lako će se uklopiti u svaku dijetu za mršavljenje jer na 100 grama sadrže samo 46 kalorija.
„Šljive su korisne jer pomažu kod psihičkih problema i poteškoća s koncentracijom, jačaju srce i imunitet, regulišu probavu, čiste organizam i iz njega izbacuju štetne materije, podstiću rad jetre i poboljšavaju apetit“, kaže dijetetičarka i nutricionistkinja Jasna Vujičić.
„Od vitamina su beta karoten (provitamin A), vitamin C, folna kiselina, vitamin B6 i još mnoštvo vitamina: kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, natrijum, bakar i gvožđe. Šljiva sadrži biljna vlakna koja povoljno dleuju na snižavanje holesterola u krvi i zatvor“, objasnila je za portal nadijeti.com.
Samo šaka šljiva dnevno napraviće velike promene u ishrani.
„Šljive su bogate vlaknima koja pomažu zdravoj probavi i regulišu rada creva. Redovna konzumacija šljiva može da spreči zatvor, a visok sadržaj vitamina C i K pridonosi jačanju imuniteta i zdravlju kostiju’, ističe lekara Veroslava Stanković za „story.hr“.
Suvo voće odlično je za probavu i prepuno hranjivih sastojaka, a usve šljive su, kad je reč o zdravlju, na samom vrhu liste.
Sadrže koncentrirani sorbitol i vlakna, što im daje veći laksativni efekat od svežih šljiva.
Suve šljive su dobar izvor netopivih i topivih vlakana. Netopiva vlakna pomažu u održavanju redovne stolice, dok topiva vlakna pomažu umerenoj probavi i apsorpciji hranjivih materija iz hrane.
Suve šljive će vam brzo postati najbolji prijatelj kao imate problem sa zatvorom (iako pazite da ne preterate s količinom, jedite ih u porcijama od 3-5 komada), a jedan su od glavnih sastojaka medicinskog džema za brzo pražnjenje creva koji ima snažan laksativni efekat.
Pratite nas i na društvenim mrežama: