Tajni slavski recept za sarmu moje baba Gordane o kom naši gosti pričaju svake godine

Foto:Shutterstock

Moja baba je kraljica sarme. A njen recept i trikovi uz koje vam neće nikad ništa zagoreti su zlata vredni, te ih je verovatno zato toliko dugo čuvala u tajnosti.

To jedno jelo zbog kog se malo više radujemo svakoj slavskoj trpezi je upravo babina sarma. Onako topla, sočna, slatka i neverovatno ukusna, vredna je činjenice da svi gosti ostave malo više prostora za nju. A mi ukućani, činimo sve da je umolimo da malo češće sprema ovaj specijalitet.

Jedino kada je poklekla i spremala svoju čuvenu sarmu, za koju kako kaže, potroši i preko 10 sati života, bilo je tokom moje trudnoće. Tada bih je pozvala i u mini monologu ispričala koliko žudim da pojedem njenu sarmu.

„Molim te baba, pokušala sam da kupim, čak je i mama spremala, ali nije to – to. Hoćeš da mi spremiš ili da mi daš recept?“

Tada bi kratko odgovorila da će me za vikend čekati lonac sarme, ali i upozorenje da ni ne pomišljam u narednih mesec dana da joj tražim. I svaki put kada uzimam prve zaloge koji me iznova i iznova oduševljavaju, pitam je u čemu je tajna.

„Ljubav dete moje, to je glavni sastojak. Je l’ znaš koliko ja volim tebe i to tvoje malo čudo?“

Foto:Shutterstock

Baš tako je godinama unazad odgovarala i zaobilazila svaku šansu da podeli recept. Međutim, danas u razgovoru sa njom sam primetila nešto drugačije. Kada sam pomenula sarmu, nasmejala se glasno i rekla: „Ajde, ispričaću ti. Ali molim te nemoj praviti u stanu sarmu. Kad budeš htela, dođi kući, pa ćemo zajedno“

I eto, uspela sam da izdejstvujem njen tajni recept, za koji moram da vam kažem da je imao mnogo onih „pa znaš već“, „pa to znaš po osećaju“, „onako, odokativno dodaš“. Mada sam je više puta vraćala da mi kaže tačne gramaže, strogo me je opomenula da je za spremanje sarme potreban osećaj.

Prvo što je rekla bilo je: „Koliko mesa, toliko luka“

U njenom slučaju to je kilogram mesa i isto toliko luka, s tim što ističe i da je u redu ukoliko stavite „samo“ 900 grama.

Zatim dodajte 2 šargarepe srednje veličine. „Jednu izrendam, a jednu sitno naseckam, to je jako bitno“, ističe ona.

Što se tiče pirinča, rekla je oko „pola šolje“ i navela da je bitno da se nekoliko puta opere pre kuvanja

„Zatim pripremim liske kupusa, očistim, pozadi isečem, oko 40 liski“

Sastojci:

Kilogram mlevene junetine

900 g crnog luka

2 šargarepe

pola šolje pirinča

40 listova kiselog kupusa

vegeta

peršun

biber

aleva paprika

mast

komadi slanine

rebra

lovorov list

Priprema:

„Zagrejem mast, više masti, dodam luk i šargarepe, stavim vegetu, šaku peršuna i to dinstam. Dodajem vode, a kad se to ukrčka izgnječim sve špatulom za krompir. Kad ispari voda, dodam meso i dinstam, začinim biberom, sipam pirinač, pa alevu papriku“

Goca upozorava da nakon ovog dela probate i proverite da li je dovoljno slano.

„Onda opet stavim šaku svežeg peršuna, ja volim njegov ukus“

„U šerpu u kojoj ćete da savijate sarme, stavite mast i alevu, zagrejete. Ovo ne sme da vam zagori. budite pažljivi. U slučaju da vam zagoreva, ja stavljam dobro oprane grančice vinove loze ili iscepkanom folijom prekrijem dno šerpe. Bitno je da ne stavite foliju u komadu, ona će se podići“.

Foto:Shutterstock

„Zavijam sarmu, popakujem red po red, tad stavljam biber u zrnu između njih, kao i lovorov list“

„Ipak, ključ je slanina, ali obavezno domaća“, kaže ona. „Komade isečene na debiljnine malog prsta treba stavljati tako da svaka sarma dotakne komad slanine“

Kada završite prvi red, prekrijte ga jednom liskom, pa krenite s drugim. Nastavite da dodajete biber, lovorov list, slaninu ili rebra.

„Dolijem vodu, stavim da provri, a zatim smanjim vatru tako da lagano vri još najmanje 2-3 sata“, zaključuje ona.

Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram