Sirup od ruže: Recept za sok koji će voleti i deca

Foto: Shutterstock

Ruža se ističe lepotom i mirisom u brojnim buketima i gotovo uvek se bira za posebne prilike kada cvećem želimo da naglasimo svečanost i važnost trenutka. Ali magična kraljica cveća ima i lekovita svojstva jer njene baršunaste latice kriju vitamine A, C i E, flavonoide i druga bioaktivna jedinjenja.

U narodnoj medicini se ističe i kao lek za jetru i creva, a u kozmetičkoj industriji odavno je prepoznat njen blagotvorni efekat na vitalnost kože, piše zadovoljna.hr.

Predlažemo vam da se u narednim toplim mesecima osvežite hladnim napitkom od ruže čija priprema zaista ne zahteva puno vremena i velikih kulinarskih veština.

Sigurni smo da će u njemu uživati odrasli i deca koja će zbog ovog posebnog ukusa, ali i atraktivne boje sokove za kupovinu staviti u drugi plan.

RECEPT OD RUŽANOG SIRUPA

1. Tri četvrtine tegle od 5 litara napunite laticama ruže.

2. Dodajte 4 dag limunske kiseline, sipajte vodu skoro do vrha. Pokrijte tanjirom, ali ne poklopcem.

3. Ostavite deset dana na suncu. Procediti.

4. Šećer (onoliko litara tečnosti koliko ima kilograma šećera).

5. Mešajte i ostavite da stoji u pokrivenoj posudi dok se šećer ne otopi.

6. Sipajte sirup u boce i dobro zatvorite.

Napomena: Koristite samo domaće ruže, odnosno one za koje ste sigurni da nisu prskane pesticidima. Mirisne i grmolike vrtne ruže su idealne.

BONUS VIDEO: Joga lica za početnike