Sindi Kraford posle ručka uvek pojede čokoladu, a ne dobije ni gram viška – evo zašto

Foto: @MALIBUUSTARS YOUTUBE / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Kada su u pitanju slatkiši, često im je teško odoleti, a kada počnemo da ih jedemo – još je teže stati. Sindi Kraford je veliki ljubitelj čokolade i da mora da pojede jedno parče svaki dan.

Posledice dobro znamo: povišen šećer u krvi, gojaznost usled većeg unosa kalorija i bez hranljivih materija, masna koža i niz drugih problema, ali postoji jedna poslastica koju stručnjaci često preporučuju kao poželjnu u ishrani.

I američki supermodel Sindi Kraford spada u velike poštovaoce ove namirnice, a u pitanje je crna čokolada.

Jedna od žena koje su svojom lepotom obeležile devedesete, a i danas dominira pistama, svojevremeno je na svom profilu Meaningful Beauty na društvenoj mreži Iks/Tviter napisala da je „parče crne čokolade njeno svakodnevno uživanje“.

I to nije prazna priča – u više navrata je manekenka otkrila da je ovo slatkiš kom se vraća baš svakog dana.

– Na kraju ručka, uvek uzmem mali komad crne čokolade. To je poruka mom telu da je obrok završen – istakla je svojevremeno Sindi Kraford za The Cut.

Zašto treba jesti crnu čokoladu?

I naučna istraživanja pokazala su brojne prednosti konzumiranja ovog dezerta, koji ima veliki udeo kakaoa i pruža obilje antioksisanada i minerala.

Kako navodi medicinska platforma Healthline, jedna tabla od 100 grama crne čokolade, koja ima 70-85% kakaoa sadrži:

Čokolada
Foto: Lottie Davies / ImageSource / Profimedia

11 g vlakana
66% preporučenog dnevnog unosa gvožđa

57% preporučenog dnevnog unosa magnezijuma
196% preporučenog dnevnog unosa bakra
85% preporučenog dnevnog unosa mangana
Uz to, obiluje kalijumom, fosforom, cinkom i selenom.

Naravno, nećete svakog dana jesti po 100 grama jer čak i „zdrava“ čokolada ima mnogo šećera i kalorija u ovoj količini, ali je uvek zdravija opcija od običnih slatkiša. Na sreću, nje svakako ni najveći sladokusci ne mogu da pojedu mnogo jer je zasitna i malo gorča od mlečne varijante.

I masti u crnoj čokoladi, takođe, idu naruku ako pazite na liniju i zdravlje. U najvećoj meri je tu oleinska kiselina, koja ima dogazano blagotvorno dejstvo na kardiovaskularno zdravlje, zatim stearinska, koja ima neutrališći efekat na holesterol, i palimitinska kiselina.

Tu su i polifenoli, flavanoli i katehini, a pojedina istraživanja su pokazala da antioksidansi iz crne čokolade mogu da pomognu u snižavanju nekih oblika LDL („lošeg“) holesterola kada se kombinuju s kakaom i bademima, prenosi „Glossy„.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram