Kada su u pitanju slatkiši, često im je teško odoleti, a kada počnemo da ih jedemo – još je teže stati. Sindi Kraford je veliki ljubitelj čokolade i da mora da pojede jedno parče svaki dan.
Posledice dobro znamo: povišen šećer u krvi, gojaznost usled većeg unosa kalorija i bez hranljivih materija, masna koža i niz drugih problema, ali postoji jedna poslastica koju stručnjaci često preporučuju kao poželjnu u ishrani.
I američki supermodel Sindi Kraford spada u velike poštovaoce ove namirnice, a u pitanje je crna čokolada.
Jedna od žena koje su svojom lepotom obeležile devedesete, a i danas dominira pistama, svojevremeno je na svom profilu Meaningful Beauty na društvenoj mreži Iks/Tviter napisala da je „parče crne čokolade njeno svakodnevno uživanje“.
I to nije prazna priča – u više navrata je manekenka otkrila da je ovo slatkiš kom se vraća baš svakog dana.
– Na kraju ručka, uvek uzmem mali komad crne čokolade. To je poruka mom telu da je obrok završen – istakla je svojevremeno Sindi Kraford za The Cut.
Zašto treba jesti crnu čokoladu?
I naučna istraživanja pokazala su brojne prednosti konzumiranja ovog dezerta, koji ima veliki udeo kakaoa i pruža obilje antioksisanada i minerala.
Kako navodi medicinska platforma Healthline, jedna tabla od 100 grama crne čokolade, koja ima 70-85% kakaoa sadrži:
11 g vlakana
66% preporučenog dnevnog unosa gvožđa
57% preporučenog dnevnog unosa magnezijuma
196% preporučenog dnevnog unosa bakra
85% preporučenog dnevnog unosa mangana
Uz to, obiluje kalijumom, fosforom, cinkom i selenom.
Naravno, nećete svakog dana jesti po 100 grama jer čak i „zdrava“ čokolada ima mnogo šećera i kalorija u ovoj količini, ali je uvek zdravija opcija od običnih slatkiša. Na sreću, nje svakako ni najveći sladokusci ne mogu da pojedu mnogo jer je zasitna i malo gorča od mlečne varijante.
I masti u crnoj čokoladi, takođe, idu naruku ako pazite na liniju i zdravlje. U najvećoj meri je tu oleinska kiselina, koja ima dogazano blagotvorno dejstvo na kardiovaskularno zdravlje, zatim stearinska, koja ima neutrališći efekat na holesterol, i palimitinska kiselina.
Tu su i polifenoli, flavanoli i katehini, a pojedina istraživanja su pokazala da antioksidansi iz crne čokolade mogu da pomognu u snižavanju nekih oblika LDL („lošeg“) holesterola kada se kombinuju s kakaom i bademima, prenosi „Glossy„.
Pratite nas i na društvenim mrežama: