Šest zdravstvenih supermoći obične šetnje

Foto: Shutterstock

Šetnja je zapravo jedan od najboljih oblika vežbanja, iako je potcenjena. Brojne studije pokazuju da ovaj jednostavan oblik kretanja ima mnoštvo prednosti, uključujući bolje fizičko i mentalno zdravlje, povećanu pažnju i poboljšane komunikacijske sposobnosti.

Ovo je šest blagodeti koje vam može doneti svakodnevna šetnja.

Hodanje poboljšava vaše zdravlje

Hodanje vam može pomoći da smršate; snizite krvni pritisak i holesterol; i smanjite rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa i raka. Izveštaj koji je objavila Medicinska škola Harvarda, kaže da šetanje od samo dva i po sata nedeljno, ili nešto manje od 22 minuta dnevno, moglo bi smanjiti rizik od srčanih oboljenja za impresivnih 30 odsto.

Poboljšava pamćenje i kognitivne sposobnosti

Studija objavljena u izdanju časopisa Neurology iz 2010. otkrila je vezu između hodanja i veće količine sive materije u mozgu. Istraživanje sa Univerziteta Virdžinija pokazalo je da je hodanje smanjilo rizik od demencije i Alchajmerove bolesti kod starijih muškaraca.

Foto: Shutterstock

Poboljšava raspoloženje i smanjuje stres

Šetanje smiruje anksioznost i poboljšava raspoloženje. Posebno je dobro ako šetate napolju u prirodi. Možete ojačati mišiće, kosti i zglobove. Kretanje povećeva unos kiseonika i hranljivih materija u zglobnu hrskavicu.

Hodanje daje energiju, ali vam takođe pomaže da zaspite

Šetnja vam pomaže da povećate nivo energije, ali ne brinite ako patite od nesanice. Prema američkoj Fondaciji za artritis, žene od 50 do 75 godina koje su svako jutro hodale po sat vremena imale su manju verovatnoću da će iskusiti nesanicu.

moda, prelaz
Da li je 10.000 koraka zaista optimalno? Foto: Shutterstock

Šetnje učvršćuju porodične odnose

Odlazak u šetnju sa decom mogao bi poboljšati komunikaciju, smanjiti probleme u ponašanju, pa čak i povećati školski uspeh. I ne zaboravite svog partnera – zajedničke šetnje su povod za korisne razgovore.

Hodanje je besplatno i može se obavljati bilo gde

Nema potrebe za skupim članstvom u teretani. Obujte cipele i izađite kroz vrata. Nova istraživanja pokazuju da bi se trebalo svakodnevno da se krećemo okom dana radi optimalnog zdravlja.

***

Bonus video: Joga lica za početnike

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram