Bilo od da je od kafe i čokolade, ili voća i pistaća, semifreddo je omiljeni italijanski recept u kom uživa i Džejmi Oliver.
Kako mu i ime otkriva, semifreddo je „napola smrznut“ desert, a Italijani ga obožavaju leti, umesto sladoleda. Najčešće se služi kao ledeni kolač ili torta, a među omiljenim kombinacijama su čokolada, kafa, limun, pistaći i šumsko voće.
Prema želji, pistaće možete i zameniti omiljenim orašastim plodovima. Budući da recept sadrži sirova jaja, koristite proverena, kako biste izbegli rizik od salmonele.
Sastojci za voćni semifreddo:
400 g malina ili šumskog voća
75 g šećera u prahu
3 jaja
400 ml slatke pavlake
75 g seckanih pistaća
so
Priprema:
Stavite kalup od 1,5 l u zamrzivač da se ohladi.
Polovinu malina stavite u blender i miksajte dok smesa ne postane glatka. Prospite pire od malina kroz sito.
Šećer i žumanca stavite u činiju i mutite dok ne dobijete bledu i kremastu smesu i ostavite sa strane.Izmiksajte vrhnje u šlag pa prebacite u drugu posudu.
Dodajte belanca i prstohvat soli u posudu i mešajte dok ne dobijete čvrst sneg. Nežno umešajte dobijenu smesu sa žumanacima.
Izvadite kalup iz zamrzivača i dodajte pola smese. Prelijte polovinom sosa od malina i pospite polovinom pistaća i polovinom preostalih svežih malina.
Ponovite postupak slaganja sa preostalim semifredom i sosom od malina, pa pospite preostalim pistaćima i svežim malinama. Zamrznite pet sati ili preko noći.
Kada budete spremni za posluživanje, izvadite semifreddo iz zamrzivača i ostavite ga na sobnoj temperaturi 15 minuta ili dok malo ne omekša.
Podelite u činije i odmah poslužite.
Sastojci za kafu semifreddo:
25 g instant kafe u granulama
20 ml hladnog mleka
100 g kondenzovanog mleka
500 ml slatke pavlake
čokolada za dekoraciju
Priprema semifredo kafe:
Pomešajte kafu i hladno mleko, dobro promešajte i sipajte kondenzovano mleko i ponovo promešajte.
Ohlađenu kremu kratko miksajte dok se malo ne zgusne, pa dodajte smesu od kafe i nastavite da miksate dok se potpuno ne zgusne.
Nauljite metalni kalup i stavite plastičnu foliju u njega. Semifreddo smesu stavite u kalup i ostavite u zamrzivaču. Okrenite kalup, uklonite foliju i pospite rendanom čokoladom.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: