Savršene pljeskavice od tikvica: Recepti za svačiji ukus

Pljeskavice od tikvica Foto:Shutterstock

Pljeskavice od tikvica su zdravo, brzo i neverovatno sočno rešenje za doručak, večeru ili predjelo. S obzirom da tikvice same po sebi imaju neutralan ukus, uz kombinaciju ostalih namirnica nemate utisak kao jedete zdraviju zamenu klasičnih pljeskavica. Dodatna prednost je što će ih klinci sigurno obožavati, a možda će i postati omiljena večera cele porodice.

S obzirom da su tikvice odlična baza za ostale namirnice, recepti i mešavine za pljeskavice sa tikvicama su neograničeni. Skoro sve vrste sireva, kačkavalja, začina, ostalog povrća ili žitarica možete kombinovati I stvarati ukuse koje vi i vaša porodica volite. Na primer, postoje one sa grizom, krompirom, sa ili bez jaja, mekane ili hrskave, sitnim sirom ili grčkim jogurtom. Svaki od ovih recepata nosi I bogat sadržaj vitamina, čiji što veći unos je danas cilj skoro svakog od nas, pogotovo roditelja klinaca koji odbijaju povrće.

Evo nekoliko recepata koji će biti vaš kec iz rukava za svaku priliku:

Osnovni recept za pljeskavice od tikvica

Pljeskavice od tikvica Foto:Shutterstock

Sastojci:
1 jaje
1 tikvica
4 kašike sitnog kukuruznog brašna

1 kesica praška za pecivo
pola kašičice soli
malo bibera

Priprema:

Operite tikvice i oljuštite ih. Zatim ih izrendajte na sitno I stavite u cediljku. Tikvice malo posolite i ostavite da odstoje 10 minuta. Rukama iscedite što više tečnosti iz tikvica. Prebacite ih u veliku posudu. Dodajte preostale sastojke u činiju, plus malo soli i bibera, i mešajte dok se smesa ne sjedini. Smeša treba da bude kohezivna, a brašno da ravnomerno prekrije tikvice.

U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Rukama oblikujte smesu u okrugle pljeskavice. Pecite pljeskavice sa tikvicama 2 do 3 minuta sa jedne strane, a zatim ih okrenite I pecite dok ne postanu zlatno smeđe. Prebacite ih odmah na salvete ili brus kako bi upile višak ulja i odmah ih posolite.

Poslužite toplo. Prelijte pavlakom za savršeno predjelo, prilog ili užinu!

Zdrave pljeskavice od tikvica iz rerne

Sastojci:

5 manjih tikvica
1 šolja integralnog pšeničnog brašna.
2 velika jaja.
Beli luk

Sveže začinsko bilje: Možete koristiti svež peršun ili zeleni luk.
So i biber

Priprema:
Ponovite postupak sa pranjem I renadanjem tikvica kao u prvom receptu. Zatim dodajte tikvice u cediljku, pomešajte sa 1 kašičicom soli i ostavite da odstoji 10 minuta da kako bi se ocedio višak tečnosti.

U međuvremenu, u velikoj činiji pomešajte jaja, beli luk, brašno, začinsko bilje, so i biber. Rukama ili kroz krpu iscedite svu tečnost iz tikvica, što je više moguće, pa prebacite u činiju sa smesom i promešajte.

Pripremite pleh koji ćete obložiti pek papirom. Možete koristiti špatulu za sladoled da raspodelite pljeskavice od tikvica po plehu, a zatim ih lagano pritisnite od gore. Pecite 12-15 minuta po strani ili dok ne postanu smeđe.

Tikvice i krompir za sočne i ukusne pljeskavice

Sastojci:
2 male tikvice

1 mali krompir
Pola luka
2 velika jaja
1 čen belog luka

Pola kašičice mlevenog kumina
3 kašike sitno iseckanog svežeg timijana
2 kašike sitno seckane sveže nane

So i biber

⅓ šolje brašna
½ kašičice praška za pecivo
½ šolje biljnog ulja za prženje
Maslinovo ulje za serviranje

2 paradajza srednje veličine (opciono)

Priprema:
Narendajte tikvice, krompir i luk na krupno ili čak stavite sve zajedno u secko. Prebacite u cediljku i pospite sa 2 kašičice soli. Ostavite povrće da odstoji dok ne pusti tečnost, 30-40 minuta.

Pomešajte jaja, beli luk, kumin, timijan i nanu u srednjoj posudi, začiniti solju i biberom.

Sakupite polovinu mešavine tikvica u krpu I istisnite višak tečnosti. Prebacite činiju sa jajima i ponovite postupak sa preostalom mešavinom tikvica. Pospite brašno i prašak za pecivo preko, lagano mešati.

Zagrejte biljno ulje u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Presipajte kutlačom smesu I formirajte oblik pljeskavica. Pržite dok ne dobiju zlatno smeđu nijansu, oko 3 minuta po strani.

Za posluživanje, pripremite sos od jogurta, mente, limunovog soka, malo ulja, meda i belog luka u manjoj posudi. Ohladite, a zatim prelijte preko toplih pljeskavica od tikvica.

Ukrasite paradajzom.

Recept za posne pljeskavice od tikvica

Sastojci:
4 srednje tikvice
1 luk
90 grana brašna
3-4 kašike ulja, najbolje kokosovo ulje
jedna i po kašičice morske soli

Priprema:
Tikvicu izrendajte, a luk isecite. Sve pomešajte u jednu činiju. Zatim prižite dok ne porumene.

Pljeskavice od tikvica sa grizom

Sastojci:
2 šolje griza
1 ¼ šolje jogurta
pola šolje luka
pola šolje šargarepe
pola šolje tikvice
2 kašike perušuna
pola kašičice kumina
2 zelene ljute paprike
kašičica belog luka u prahu
1 kašičica đumbira u prahu
so, biber
voda
pola kašičice sode bikarbone
ulje za prženje

Priprema:
Odaberite sveže, čvrste tikvice bez znakova truljenja ili mekanih mesta. Idealne su srednje veličine i ravnomerno zelene boje.

Operite tikvice i osušite ih. Zatim ih narendajte na krupnoj strani rendea. Nakon toga, posolite narendane tikvice i ostavite ih da odstoje oko 10-15 minuta kako bi pustile vodu. Nakon što su tikvice odstojale, stavite ih u cediljku ili gazu i dobro ih iscedite kako biste uklonili višak tečnosti. Što su tikvice suvlje, to će pljeskavice bolje držati oblik i biti hrskavije prilikom prženja.

U posudi pomešajte narendane tikvice sa svim dodacima i dobro izmešajte smesu.

Možete dodati razne sastojke kako biste poboljšali ukus i teksturu pljeskavica od tikvica. To mogu biti sitno iseckani luk, beli luk, začini poput mlevene paprike, peršuna ili nane, jaja i prezle ili brašno za vezivanje smese.

Oblikujte pljeskavice od pripremljene smese, prilagođavajući veličinu prema željenom obliku i debljini. Pljeskavice od tikvica možete pržiti na tiganju s malo ulja ili ih peći u rerni. Ako ih pržite, pazite da tiganj bude dovoljno zagrejan pre dodavanja pljeskavica kako bi se spoljašnjost lepo zapekla, a unutrašnjost ostala sočna.

Poslužite pljeskavice tople, uz prilog po želji, poput salate, krompirića ili hleba. Možete ih poslužiti i sa raznim umacima, poput jogurta sa belim lukom ili tzatziki umaka.

Recept za veganske pljeskavice od tikvica

Sastojci:
2 srednje velike tikvice
1 šolja pirea od krompira
1/2 šolje prezli
2 čena belog luka, sitno iseckana
1/4 šolje svežeg peršuna, sitno iseckanog
So i biber po ukusu
Maslinovo ulje za prženje

Priprema:
Operite tikvice i narendajte ih na krupnoj strani rendeta. Posolite ih i ostavite da odstoje 10-15 minuta kako bi pustile vodu. Zatim ih dobro iscedite da uklonite višak tečnosti.
U posudi pomešajte narendane tikvice sa pireom od krompira, prezlama, belim lukom, peršunom, solju i biberom.

Oblikujte smesu u pljeskavice željenog oblika i debljine. Zagrejte malo maslinovog ulja na tiganju. Pržite pljeskavice sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave. Poslužite toplo uz omiljene priloge i umake.
Pljeskavice od tikvica i sira
Sastojci:
2 srednje velike tikvice
1 šolja rendanog cheddar sira
1 jaje
1/4 šolje pirea od pečene crvene paprike
1/4 šolje naseckanog svežeg bosiljka
2 čena bijelog luka
pola kašičice crvene paprike u prahu
So i biber po ukusu
Maslinovo ulje za prženje

Priprema:
Iscedite tikvice kako bi uklonili višak tečnosti. U velikoj posudi, pomešajte narendane tikvice, cheddar sir, jaje, pire od pečene crvene paprike, sveži bosiljak, beli luk, crvenu papriku u prahu, so i biber. Dobro izmešajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu.

Oblikujte smesu u pljeskavice željenog oblika i debljine. Zagrejte maslinovo ulje, pržite po 4-5 sa svake strane na srednje jakoj vatri. Stavite na ubrus da upije višak ulja.

Kako da pljeskavice od tikvica budu hrskave?

Pljeskavice od tikvica Foto:Shutterstock

Da biste postigli hrskavost, ključno je da dobro iscedite tikvice nakon što ih narendate i posolite. Takođe, prilikom prženja, koristite dovoljno maslinovog ulja i zagrejte tiganj pre dodavanja pljeskavica.

Kako da pljeskavice od tikvica ne budu vodene?

Da biste sprečili vodenastu teksturu, osigurajte da dobro iscedite tikvice nakon što ih posolite. Takođe, dodajte pire od krompira i prezle u smesu kako bi upili višak tečnosti.

Koje vrste sira se najbolje slažu sa pljeskavicama od tikvica?

Najbolje se slažu sirevi mocarela ili cheddar. Ovi sirevi pružiće bogatstvo ukusa i kremastu teksturu pljeskavicama od tikvica.

Kako napraviti pljeskavice od tikvica bez jaja?

Umesto jaja, koristite pire od krompira kao vezivo za smesu. Pire od krompira će pružiti potrebnu konzistenciju bez dodavanja jaja.

Da li pljeskavice od tikvica mogu da se zamrznu?

Pljeskavice od tikvica se mogu zamrznuti. Pre nego što zamrznete, rasporedite pljeskavice na pleh i stavite ih u zamrzivač da se smrznu. Nakon što se smrznu, prebacite ih u vrećice za zamrzavanje i čuvajte u zamrzivaču do 3 meseca. Pre konzumiranja, odmrznite ih u frižideru preko noći, a zatim zagrejte u tiganju ili u rerni.