Saveti naučnika za mršavljenje koji nemaju veze s hranom

Foto: Shutterstock

Isključite telefon, TV i svetla pre nego što odete u krevet ako želite da ostanete vitki.

Naučnici su otkrili vezu između izlaganja svetlu tokom sna i gojaznosti.

Istraživanje Univerziteta Nortvestern u Ilinoisu pratilo je 552 osobe starosti od 63 do 84 godine, a rezultati studije su objavljeni u časopisu SLEEP.

Iako je studija uključivala samo starije ljude, prethodna istraživanja su pokazala slične efekte kod mlađih generacija.

Neurolog dr Mindži Kim, autor studije, rekao je: „Bilo da se radi o nečijem pametnom telefonu, upaljenom televizoru preko noći ili svetlosnom zagađenju u velikom gradu, živimo među velikom količinom veštačkih izvora svetlosti koji su dostupni 24 sata na dan“.

Foto: Shutterstock

Svi volonteri su zamoljeni da prate svoju izloženost svetlosti – uključujući i noću – nedelju dana. Manje od polovine je imalo petočasovni period mraka, na šok naučnika.

Dr Kim i kolege su zatim proverili da li su učesnici gojazni, boluju od dijabetesa ili imaju visok krvni pritisak da bi otkrili bilo kakvu vezu.

Rezultati su pokazali da je 40,7 odsto ljudi izloženih svetlu u periodu od pet sati bilo gojazno, u poređenju sa 26,7 odsto u grupi bez izlaganja svetlosti.

Oko 17,8 procenata u grupi izloženoj svetlosti imalo je dijabetes, dvostruko više nego u drugoj (9,8 procenata). Slična razlika je pronađena između grupa kada je u pitanju stopa hipertenzije.

Utvrđeno je da su razlike značajne kada se uzmu u obzir drugi potencijalni faktori rizika.

Žena, telefon, otkazivanje
Foto: Shutterstock

Stručnjaci smatraju da spavanje sa upaljenim svetlom može zbuniti telesni sat. To bi moglo da poremeti nivoe hormona, što može da natera ljude da jedu više hrane. Zato imaju nekoliko saveta.

Noću koristite prigušena crvena svetla, koja najmanje utiču na melatonin. Izbegavajte da gledate u svetle ekrane dva do tri sata pre spavanja.

Ako radite u noćnoj smeni ili koristite mnogo elektronskih uređaja noću, postoje naočare i aplikacije koje mogu da filtriraju plavo svetlo.

Proverite da li podešavanja vašeg telefona imaju režim za noćno vreme koje automatski prebacuje ekran na toplije boje u vreme zalaska sunca.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram