Salčići recept: Starinska poslastica koja se topi u ustima – nema konkurenciju

salčići recept
Salčići Foto: Shutterstock

Salčići su tradicionalna i jedna od najstarijih srpskih poslastica koja se prosto topi u ustima.

Salčići su odličan izbor za slavsku trpezu, ali i za lep porodični vikend ručak.

Sastojci:

Za testo:

800 g mekog brašna T-400

2 kašike šećera

2 kesice vanilinog šećera

1 prstohvat soli

4 žumanceta

1 kašika sala

50 ml belog vina

50 ml sveže isceđenog soka od limuna

1 limun – narendana korica

300 ml gazirane vode

Za premazivanje testa:

400 g samlevenog sala

100 g mekog brašna

Za valjanje salčića:

150 g šećera u prahu

1 kesica vanilinog šećera

I još:

džem od kajsija, šljiva…

Priprema:

Brašno staviti u veću vanglicu. Dodati šećer, vanilin šećer, so i promešati. Zatim dodati žumanca, kašiku sala (ili masti), belo vino, sok i koricu od limuna i gaziranu vodu. Umesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, oblikovati ga u loptu, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti 10 minuta da odstoji.

U samleveno salo (sobne temperature) dodati brašno i viljuškom dobro sjediniti da može lako da se premazuje preko testa. Odmah ga podeliti na četiri dela.

Testo razviti u pravougaoni oblik debljine 1 cm. Celu koru premazati jednim delom sala. Sada, suprotnu stranu testa preklopiti do polovine kore, stranu od vas prebaciti preko nje. Levu stranu saviti do polovine testa i desnu prebaciti preko nje.

Savijeno testo pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti 15 minuta da odmara.

Ponoviti postupak još tri puta sa razvijanjem testa, premazivanjem salom i preklapanjem testa. Svaki put između razvijanja ostaviti testo da odstoji po 15 minuta.

Posle četvrtog odmaranja testa razviti koru u pravougaoni oblik debljine 0,5 cm. Iseći nepravilne krajeve testa (i od njih napravite male salčiće), pa celu koru iseći na komade veličine 6×8 cm ili odredite veličinu salčića po vašem ukusu. Na sredinu svakog isečenog dela staviti po kašičicu džema koji volite i samo preklopiti testo, pišu na sajtu Recepti.com.

Pripremljene salčiće ređati u pleh preko pek-papira sa rastojanjem jer će salčići u toku pečenja dosta da narastu. Staviti salčiće da se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se ne razlistaju, pa smanjiti na 180 stepeni i peći ih dok blago ne porumene.

Pečene salčiće ostaviti da se prohlade, pa ih uvaljati u mešavinu šećera u prahu i vanilin šećera.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram