Marko Đerić, šef restorana Langouste s Michelin zvezdicom, dao nam je recept za glam praznično jelo

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zamolili smo Marka Đerića, šefa beogradskog restorana Langouste, koji ima Michelin zvezdicu, da napravi jedno glam praznično jelo po svom izboru, a koje možete da isprobate i sami kod kuće i dodatno začinite novogodišnju i božićnu atmosferu.

Restorani sa Michelin zvezdicama predstavljaju vrhunac gastronomske umetnosti. Tu se svaki detalj pažljivo osmišljava kako bi se stvorilo iskustvo koje prevazilazi obično obedovanje. U takvim lokalima ručak i večera se pretvaraju u ritual – od pažljivo osmišljene degustacione ponude, do besprekorne usluge i ambijenta koji pojačava svaki ukus.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Priča kaže da su krajem 19. veka braća Andre i Eduard Mišelin iz Francuske, kako bi podstakli ljude na putovanja i tako povećali prodaju automobilskih guma koje su proizvodili, napravili vodič s korisnim infomacijama za vozače, ali i preporukama za mesta gde se može svratiti na dobru hranu. Potom su angažovali degustatore, danas čuvene Michelin inspektore koji, krijući svoj identitet, posećuju i ocenjuju restorane. Tako su vremenom fina mesta za obedovanje počela da dobijaju zvezdice, uzimajući u obzir nekoliko faktora – kvalitet korišćenih namirnica, majstorstvo ukusa i tehnika kuvanja, ličnost kuvara u njegovoj kuhinji, odnos cene i ponude, kao i doslednost kvaliteta. Ovim simbolom prestiža, kvaliteta i slave, koji sa sobom najčešće vuče i veliki broj gostiju, ovenčano je oko 3.700 restorana širom sveta, a među njima su i dva u Srbiji.

Zato smo za Glow & Flow sezonski projekat redakcije Zadovoljna.rs zamolili Marka Đerića, šefa beogradskog restorana Langouste, koji ima Michelin zvezdicu, da napravi jedno glam praznično jelo po svom izboru, a koje možete da isprobate i sami kod kuće i dodatno začinite novogodišnju i božićnu atmosferu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Teleća brizla po receptu Marka Đerića, šefa restorana Langouste

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sastojci:

200 g teleće brizle odležale u senu

200 ml soka od šargarepe

50 g telećeg demiglasa

1 šargarepa

1 celer

1 đumbir

1 limun

200 g putera

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Priprema:

Brizlu karamelizovati na vrelom tiganju sa puterom samo sa jedne strane dok ne bude hrskava. Okrenuti i staviti na četiri minuta u rernu zagrejanu na 180 stepeni.

Sok od šargarepe redukovati 60% i onda dodati mesni demiglas i 50 g putera i pustiti sve da proključa zajedno.

Šargarepu, celer i đumbir iseći na žilijen i sve zajedno pržiti u ulju dok ne bude hrskavo.

Ceo limun iseći na kocke, kuvati u vodi i napraviti pire od limuna sa maslinovim uljem.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Instagram