Bez mesa, jaja, ribe i mleka: Nedeljni jelovnik koji će vas detoksikovati za prazničnu sezonu

Foto: Shutterstock

Ukoliko postite, želite da izgubite neki kilogram pred praznike ili ste spremni da uvedete zdravije izbore u ishranu i unesete više namirnica biljnog porekla, ovaj sedmodnevni jelovnik nudi recepte koji će vam olakšati sam proces i utiliti svaku želju za mesnatim obrocima.

Januar je vreme kada mnogi donose novogodišnje odluke o zdravijem načinu života i ishrane, a upravo zbog toga su aktivista Metju Glouer i njegova supruga Džejn Lend još u januaru 2014. godine pokrenuli pokret „veganuary“

Reč je o izazovu – vegan u januaru – koji podstiče ljude da prate veganski način života tokom januara sa ciljem edukacije o prednostima konzumacije hrane biljnog porekla.

Ipak, ovo se isto može primeniti u decembru. Kako je januar mesec mnogobrojnih praznika i proslava, taj period bi bio izazovniji za praćenje pokreta koji nalaže ishranu bez jaja, mesa, mleka i ribe.

Ipak, decembar u Srbiji može biti idealno vreme za detoksikaciju pred prazničnu sezonu prejedanja, a ovaj jelovnik je odličan i za one koji poštuju Božićni post.

Bilo kojoj grupi da pripadate, neke od recepata za narednih sedam dana možete pronaći u produžetku.

Ponedeljak 9.12. – dal od crvenog sočiva

Foto: Shutterstock

Sastojci:

1,75 l povrtnog bujona

400 g seckanog paradajza iz konzerve

200 g suvog crvenog sočiva

125 ml kokosovog mleka iz konzerve

2 kašike devičanskog kokosovog ulja

2 kašičice smeđeg šećera

1 luk

2-3 čena belog luka

1 kašika kari praha

1 kašika rendanog đumbira

1 kašičica mlevenog korijandera

So i kajenski biber po želji

Priprema:

Isperite crveno sočivo u vodi, procedite i ostavite sa strane.

U većem loncu zagrejte kokosovo ulje na umerenoj temperaturi, pa na njemu propržite luk iseckan na sitne komade. Pržite oko pet minuta.

Dodajte seckani beli luk i rendani đumbir, pa sve zajedno pržite još pola minuta.

Dodajte seckani paradajz, šećer, kari prah, mleveni korijander, so i kajenski biber. Dobro promešajte.

Dodajte crveno sočivo i povrtni bujon.

Poklopite lonac i kuvajte dok ne provri. Zatim smanjite temperaturu i nastavite kuvanje oko 15-20 minuta uz povremeno mešanje.

Pred kraj kuvanja umešajte kokosovo mleko.

Poslužite dal sa kuvanim pirinčem ili naan hlebom.

Prijatno!

Utorak 10.12. – ragu od pečuraka i sočiva

Foto: Shutterstock

Sastojci:

500 ml crnog vina

500 ml obične vode

450 g šampinjona

300 g kuvanog sočiva

2 kašike koncentrata paradajza

2 kašike kukuruznog skroba

2-3 čena belog luka

1 luk

1 povrtna kocka

1 kašika soja sosa

1 kašika svežeg, seckanog ruzmarina

1 kašičica sušenog timijana

1 kašičica miso paste

Biljno ulje

So i biber po ukusu

Priprema:

Očistite šampinjone i isecite ih na komade veličine zalogaja.

Zagrejte malo ulja u tiganju i propržite pečurke dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Ovaj proces traje oko 5-10 minuta, u zavisnosti od količine tečnosti koju ispuštaju.

Dodajte seckani luk i pržite dok ne omekša, zatim začinite ruzmarinom i sušenim timijanom.

Dodajte sitno seckani beli luk i pržite ga sa lukom i pečurkama oko pola minuta.

Ubacite koncentrat paradajza, dobro promešajte s povrćem i pržite još 1-2 minuta.

Sipajte crno vino preko povrća i kuvajte na tihoj vatri dok se količina vina ne smanji za polovinu.

U toploj vodi rastopite povrtnu kocku, dodajte soja sos, miso pastu i kukuruzni skrob, pa mešajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.

Dodajte ovu smesu povrću, smanjite temperaturu i kuvajte 3-4 minuta dok se sos ne zgusne.

Pri kraju kuvanja dodajte kuvano sočivo iz konzerve i dobro promešajte.

Servirajte ragu od pečuraka i sočiva uz kuvane široke rezance. Prijatno!

Sreda 11.12. – Fritata bez jaja

Foto: Shutterstock

Sastojci:

450 g svilenog tofua

65 ml nezaslađene biljne zamene za mleko

2 kašike prehrambenog kvasca

2 kašičice kukuruznog skroba

1 veći krompir

1 luk

1 paprika

1 tikvica

1 kašičica senfa

½ kašičice timijana

½ kašičice bosiljka

½ kašičice belog luka u prahu

½ kašičice kurkume u prahu

So i biber po ukusu

Biljno ulje za prženje

Cherry paradajz

Priprema:

Zagrejte rernu na 190°C. Namažite okrugli kalup za pitu prečnika 22 cm i ostavite sa strane.

Operite, očistite i naseckajte luk, papriku i krompir na kockice približno iste veličine.

U tiganju zagrejte malo ulja i propržite povrće nekoliko minuta dok ne omekša. Dodajte naseckane tikvice i kratko ih propržite. Posolite i pobiberite po ukusu.

U blender ili seckalicu stavite svileni tofu, biljnu zamenu za mleko, prehrambeni kvasac, kukuruzni skrob, senf, timijan, bosiljak, beli luk u prahu, kurkumu, so i biber. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.

U dobijenu smesu umešajte omekšano proprženo povrće. Sve zajedno prebacite u pripremljeni kalup, poređajte prepolovljene cherry paradajze na vrh i pecite u zagrejanoj rerni oko 45 minuta, dok fritata ne bude potpuno pečena.

Poslužite toplo.

Četvrtak 12.12. – Afričku supa od slatkog krompira i kikirikija

Foto: Shutterstock

Sastojci:

700 g slatkog krompira

40 g kikirikija

3 paradajza

2 kašice putera od kikirikija

2 čena belog luka

2 kašičice rendanog svežeg đumbira

1,2 litra vode

1 crni luk

1 šargarepa

1 kašičica kumina u prahu

1 kašičica mlevenog korijandera

½ kašičice cimeta u prahu

Prstohvat mlevenih karanfilića u prahu

Prstohvat kajenskog bibera

So po ukusu

Sveži listići korijandera za posluživanje

Biljno ulje za prženje

Priprema:

Na malo ulja propržite crni luk dok ne omekša. Dodajte sitno iseckan beli luk, rendani đumbir, mleveni korijander, karanfilić, cimet i kumin. Pržite sve zajedno još minut-dva.
Dodajte očišćen i isečen slatki krompir na manje komade, zajedno sa očišćenom i isečenom šargarepomm i paradajzima. Pržite još oko 5 minuta, povremeno mešajući.
Podlijte povrće vodom. Kada supa zavri, poklopite lonac i kuvajte na laganoj vatri oko 30 minuta, dok krompir i šargarepa ne omekšaju. Začinite sa solju i kajenskim biberom.

Prebacite sadržaj lonca u blender ili seckalicu zajedno sa kikirikijem i pažljivo sve blendajte dok ne dobijete gustu kremastu supu. Vratite supu u lonac, umešajte puter od kikirikija i dobro promešajte. Ponovo zagrejte.

Poslužite toplo, ukrašeno svežim listićima korijandera.

Petak 12.13. – Pečeni tempeh s povrćem

Foto: Shutterstock

Sastojci:

250 g tempeha

250 g šampinjona

1 zelena paprika

1 crvena paprika

1 manji crni luk

1-2 kašike soja sosa

½ kašičice mlevene crvene paprike

½ kašičice luka u prahu

½ kašičice belog luka u prahu

½ kašičice mediteranske mešavine začina

½ kašičice kajenskog bibera

biljno ulje za prženje

so i biber po želji

Priprema:

Zagrejte malo ulja u velikoj tiganju, pa na njemu propržite luk i paprike isečene na trakice, kao i pečurke isečene na kriške. Pržite sve zajedno oko 15 minuta, povremeno mešajući, dok povrće ne omekša i ne dobije lepu zlatnosmeđu boju. Posolite i pobiberite po želji, a zatim ostavite sa strane.

Tempeh iseckajte na kriške debljine oko pola centimetra.

Na zagrejanom ulju ispržite kriške tempeha koje ste začinili mlevenom paprikom, lukom u prahu, mediteranskom mešavinom začina, kajenskim biberom i belim lukom u prahu.

Pržite tempeh dok ne dobije zlatnosmeđu boju – otprilike tri minuta. Potom dodajte soja sos, promešajte i nastavite da pržite još oko pola minuta. Pomešajte prženo povrće sa tempehom i sve zajedno poslužite dok je toplo – na kriški tostiranog hleba, uz kuvani pirinač ili drugi prilog po želji.

Prijatno!

Subota 14.12. – Blondie kocke bez jaja i maslaca

Foto: Shutterstock

Sastojci:

360 g kuvane leblebije

125 g putera od indijskih oraha

150 g kokosovog šećera

85 g javorovog sirupa

40 g seckanih oraha

20 g ovsenih pahuljica

2 kašike cimeta u prahu

1 kašičica ekstrakta vanile

½ kašičice praška za pecivo

¼ kašičice sode bikarbone

prstohvat soli

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
U blender stavite kuvanu leblebiju, puter od indijskih oraha, kokosov šećer, javorov sirup, ovsene pahuljice, cimet, ekstrakt vanile, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli. Blendirajte dok smesa ne postane glatka i ujednačena.

Prebacite smesu u podmazan pleh za pečenje. Utisnite seckane orahe u smesu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 30 minuta.

Ohladite pre služenja. Prijatno!

Nedelja 21.1. – Mesna štrudla bez mesa

Foto: Shutterstock

Sastojci :

2 konzerve leblebija (po 400 g)

100 g šampinjona

60 g panko prezli

60 ml kečapa

60 ml BBQ sosa

2 kašike soja sosa

2 stabljike celera

1 šargarepa

1 manji crni luk

1 kašika veganskog Worcestershire sosa

½ kašičice dimljene mlevene paprike

šaka svežeg peršuna

so i biber po ukusu

biljno ulje po potrebi

Priprema:

Zagrejte rernu na 190 stepeni Celzijusa. Podmažite kalup za hleb i ostavite ga sa strane.

Na malo ulja u velikom tiganju propržite sitno seckani luk i celer. Dodajte naseckane šampinjone i pirjajte sve zajedno 5 do 8 minuta, dok povrće ne omekša, a višak tečnosti iz pečuraka ne ispari.

U seckalici pomešajte proprženo povrće, panko prezle, svež peršun, soja sos, veganski Worcestershire sos i oceđene leblebije. U maloj posudi pomešajte kečap i BBQ sos. Polovinu ove mešavine dodajte u smesu za štrucu, a ostatak sačuvajte za premazivanje. Smesu začinite solju, biberom i dimljenom paprikom. Ako nemate seckalicu, sastojke možete zgnječiti gnječilicom za krompir i dobro izmešati ručno.

Dobijenu smesu prebacite u kalup za hleb i čvrsto je utisnite. Premažite vrh štrudle preostalom mešavinom kečapa i BBQ sosa.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 45 do 60 minuta. Pre posluživanja ostavite da se ohladi.

Prijatno!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram