
Ukoliko postite, želite da izgubite neki kilogram pred praznike ili ste spremni da uvedete zdravije izbore u ishranu i unesete više namirnica biljnog porekla, ovaj sedmodnevni jelovnik nudi recepte koji će vam olakšati sam proces i utiliti svaku želju za mesnatim obrocima.
Januar je vreme kada mnogi donose novogodišnje odluke o zdravijem načinu života i ishrane, a upravo zbog toga su aktivista Metju Glouer i njegova supruga Džejn Lend još u januaru 2014. godine pokrenuli pokret „veganuary“
Reč je o izazovu – vegan u januaru – koji podstiče ljude da prate veganski način života tokom januara sa ciljem edukacije o prednostima konzumacije hrane biljnog porekla.
Ipak, ovo se isto može primeniti u decembru. Kako je januar mesec mnogobrojnih praznika i proslava, taj period bi bio izazovniji za praćenje pokreta koji nalaže ishranu bez jaja, mesa, mleka i ribe.
Ipak, decembar u Srbiji može biti idealno vreme za detoksikaciju pred prazničnu sezonu prejedanja, a ovaj jelovnik je odličan i za one koji poštuju Božićni post.
Bilo kojoj grupi da pripadate, neke od recepata za narednih sedam dana možete pronaći u produžetku.
Ponedeljak 9.12. – dal od crvenog sočiva

Sastojci:
1,75 l povrtnog bujona
400 g seckanog paradajza iz konzerve
200 g suvog crvenog sočiva
125 ml kokosovog mleka iz konzerve
2 kašike devičanskog kokosovog ulja
2 kašičice smeđeg šećera
1 luk
2-3 čena belog luka
1 kašika kari praha
1 kašika rendanog đumbira
1 kašičica mlevenog korijandera
So i kajenski biber po želji
Priprema:
Isperite crveno sočivo u vodi, procedite i ostavite sa strane.
U većem loncu zagrejte kokosovo ulje na umerenoj temperaturi, pa na njemu propržite luk iseckan na sitne komade. Pržite oko pet minuta.
Dodajte seckani beli luk i rendani đumbir, pa sve zajedno pržite još pola minuta.
Dodajte seckani paradajz, šećer, kari prah, mleveni korijander, so i kajenski biber. Dobro promešajte.
Dodajte crveno sočivo i povrtni bujon.
Poklopite lonac i kuvajte dok ne provri. Zatim smanjite temperaturu i nastavite kuvanje oko 15-20 minuta uz povremeno mešanje.
Pred kraj kuvanja umešajte kokosovo mleko.
Poslužite dal sa kuvanim pirinčem ili naan hlebom.
Prijatno!
Utorak 10.12. – ragu od pečuraka i sočiva

Sastojci:
500 ml crnog vina
500 ml obične vode
450 g šampinjona
300 g kuvanog sočiva
2 kašike koncentrata paradajza
2 kašike kukuruznog skroba
2-3 čena belog luka
1 luk
1 povrtna kocka
1 kašika soja sosa
1 kašika svežeg, seckanog ruzmarina
1 kašičica sušenog timijana
1 kašičica miso paste
Biljno ulje
So i biber po ukusu
Priprema:
Očistite šampinjone i isecite ih na komade veličine zalogaja.
Zagrejte malo ulja u tiganju i propržite pečurke dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Ovaj proces traje oko 5-10 minuta, u zavisnosti od količine tečnosti koju ispuštaju.
Dodajte seckani luk i pržite dok ne omekša, zatim začinite ruzmarinom i sušenim timijanom.
Dodajte sitno seckani beli luk i pržite ga sa lukom i pečurkama oko pola minuta.
Ubacite koncentrat paradajza, dobro promešajte s povrćem i pržite još 1-2 minuta.
Sipajte crno vino preko povrća i kuvajte na tihoj vatri dok se količina vina ne smanji za polovinu.
U toploj vodi rastopite povrtnu kocku, dodajte soja sos, miso pastu i kukuruzni skrob, pa mešajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.
Dodajte ovu smesu povrću, smanjite temperaturu i kuvajte 3-4 minuta dok se sos ne zgusne.
Pri kraju kuvanja dodajte kuvano sočivo iz konzerve i dobro promešajte.
Servirajte ragu od pečuraka i sočiva uz kuvane široke rezance. Prijatno!
Sreda 11.12. – Fritata bez jaja

Sastojci:
450 g svilenog tofua
65 ml nezaslađene biljne zamene za mleko
2 kašike prehrambenog kvasca
2 kašičice kukuruznog skroba
1 veći krompir
1 luk
1 paprika
1 tikvica
1 kašičica senfa
½ kašičice timijana
½ kašičice bosiljka
½ kašičice belog luka u prahu
½ kašičice kurkume u prahu
So i biber po ukusu
Biljno ulje za prženje
Cherry paradajz
Priprema:
Zagrejte rernu na 190°C. Namažite okrugli kalup za pitu prečnika 22 cm i ostavite sa strane.
Operite, očistite i naseckajte luk, papriku i krompir na kockice približno iste veličine.
U tiganju zagrejte malo ulja i propržite povrće nekoliko minuta dok ne omekša. Dodajte naseckane tikvice i kratko ih propržite. Posolite i pobiberite po ukusu.
U blender ili seckalicu stavite svileni tofu, biljnu zamenu za mleko, prehrambeni kvasac, kukuruzni skrob, senf, timijan, bosiljak, beli luk u prahu, kurkumu, so i biber. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.
U dobijenu smesu umešajte omekšano proprženo povrće. Sve zajedno prebacite u pripremljeni kalup, poređajte prepolovljene cherry paradajze na vrh i pecite u zagrejanoj rerni oko 45 minuta, dok fritata ne bude potpuno pečena.
Poslužite toplo.
Četvrtak 12.12. – Afričku supa od slatkog krompira i kikirikija

Sastojci:
700 g slatkog krompira
40 g kikirikija
3 paradajza
2 kašice putera od kikirikija
2 čena belog luka
2 kašičice rendanog svežeg đumbira
1,2 litra vode
1 crni luk
1 šargarepa
1 kašičica kumina u prahu
1 kašičica mlevenog korijandera
½ kašičice cimeta u prahu
Prstohvat mlevenih karanfilića u prahu
Prstohvat kajenskog bibera
So po ukusu
Sveži listići korijandera za posluživanje
Biljno ulje za prženje
Priprema:
Na malo ulja propržite crni luk dok ne omekša. Dodajte sitno iseckan beli luk, rendani đumbir, mleveni korijander, karanfilić, cimet i kumin. Pržite sve zajedno još minut-dva.
Dodajte očišćen i isečen slatki krompir na manje komade, zajedno sa očišćenom i isečenom šargarepomm i paradajzima. Pržite još oko 5 minuta, povremeno mešajući.
Podlijte povrće vodom. Kada supa zavri, poklopite lonac i kuvajte na laganoj vatri oko 30 minuta, dok krompir i šargarepa ne omekšaju. Začinite sa solju i kajenskim biberom.
Prebacite sadržaj lonca u blender ili seckalicu zajedno sa kikirikijem i pažljivo sve blendajte dok ne dobijete gustu kremastu supu. Vratite supu u lonac, umešajte puter od kikirikija i dobro promešajte. Ponovo zagrejte.
Poslužite toplo, ukrašeno svežim listićima korijandera.
Petak 12.13. – Pečeni tempeh s povrćem

Sastojci:
250 g tempeha
250 g šampinjona
1 zelena paprika
1 crvena paprika
1 manji crni luk
1-2 kašike soja sosa
½ kašičice mlevene crvene paprike
½ kašičice luka u prahu
½ kašičice belog luka u prahu
½ kašičice mediteranske mešavine začina
½ kašičice kajenskog bibera
biljno ulje za prženje
so i biber po želji
Priprema:
Zagrejte malo ulja u velikoj tiganju, pa na njemu propržite luk i paprike isečene na trakice, kao i pečurke isečene na kriške. Pržite sve zajedno oko 15 minuta, povremeno mešajući, dok povrće ne omekša i ne dobije lepu zlatnosmeđu boju. Posolite i pobiberite po želji, a zatim ostavite sa strane.
Tempeh iseckajte na kriške debljine oko pola centimetra.
Na zagrejanom ulju ispržite kriške tempeha koje ste začinili mlevenom paprikom, lukom u prahu, mediteranskom mešavinom začina, kajenskim biberom i belim lukom u prahu.
Pržite tempeh dok ne dobije zlatnosmeđu boju – otprilike tri minuta. Potom dodajte soja sos, promešajte i nastavite da pržite još oko pola minuta. Pomešajte prženo povrće sa tempehom i sve zajedno poslužite dok je toplo – na kriški tostiranog hleba, uz kuvani pirinač ili drugi prilog po želji.
Prijatno!
Subota 14.12. – Blondie kocke bez jaja i maslaca

Sastojci:
360 g kuvane leblebije
125 g putera od indijskih oraha
150 g kokosovog šećera
85 g javorovog sirupa
40 g seckanih oraha
20 g ovsenih pahuljica
2 kašike cimeta u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile
½ kašičice praška za pecivo
¼ kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
U blender stavite kuvanu leblebiju, puter od indijskih oraha, kokosov šećer, javorov sirup, ovsene pahuljice, cimet, ekstrakt vanile, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli. Blendirajte dok smesa ne postane glatka i ujednačena.
Prebacite smesu u podmazan pleh za pečenje. Utisnite seckane orahe u smesu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 30 minuta.
Ohladite pre služenja. Prijatno!
Nedelja 21.1. – Mesna štrudla bez mesa

Sastojci :
2 konzerve leblebija (po 400 g)
100 g šampinjona
60 g panko prezli
60 ml kečapa
60 ml BBQ sosa
2 kašike soja sosa
2 stabljike celera
1 šargarepa
1 manji crni luk
1 kašika veganskog Worcestershire sosa
½ kašičice dimljene mlevene paprike
šaka svežeg peršuna
so i biber po ukusu
biljno ulje po potrebi
Priprema:
Zagrejte rernu na 190 stepeni Celzijusa. Podmažite kalup za hleb i ostavite ga sa strane.
Na malo ulja u velikom tiganju propržite sitno seckani luk i celer. Dodajte naseckane šampinjone i pirjajte sve zajedno 5 do 8 minuta, dok povrće ne omekša, a višak tečnosti iz pečuraka ne ispari.
U seckalici pomešajte proprženo povrće, panko prezle, svež peršun, soja sos, veganski Worcestershire sos i oceđene leblebije. U maloj posudi pomešajte kečap i BBQ sos. Polovinu ove mešavine dodajte u smesu za štrucu, a ostatak sačuvajte za premazivanje. Smesu začinite solju, biberom i dimljenom paprikom. Ako nemate seckalicu, sastojke možete zgnječiti gnječilicom za krompir i dobro izmešati ručno.
Dobijenu smesu prebacite u kalup za hleb i čvrsto je utisnite. Premažite vrh štrudle preostalom mešavinom kečapa i BBQ sosa.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 45 do 60 minuta. Pre posluživanja ostavite da se ohladi.
Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: