Zapečene tikvice punjene mesom i sirom postaće vaš omiljeni letnji ručak

recept tikvice
Foto: Olena Danileiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Tikvice su omiljena namirnica jer od njih možete napraviti mnoga jela, a jedno od najboljih su zapečene tikvice punjene mesom i sirom.

Sastojci:

500 g mlevene junetine (ili drugog mesa po želji)

2-3 veće tikvice

1 crvena paprika

1 srednji luk

100 g mocarele

50 g rendanog parmezana

3 kašike maslinovog ulja ili druge masnoće

so, biber, čili i drugi začini po želji

Priprema:

Za ovaj recept trebaće vam malo veće tikvice kako biste mogli da napravite udubljenje dovoljno veliko za punjenje. Tikvice operite, oljuštite i prepolovite. Lagano kašičicom iz njih izdubite sredinu koju ćete staviti sa strane na tanjir, piše Zadovoljna.hr.

Luk i papriku naseckajte na sitno. Dinstajte luk na ulju pet minuta, pa potom dodajte papriku i dinstajte nju dok malo ne omekša. Dodajte mleveno meso i dinstajte 10 minuta. Posolite, pobiberite, dodajte čili i ostale začine po svojoj želji. Na kraju dodajte izdubljeni deo tikvice i dinstajte dok voda koja će iz njih izaći ne ispari.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pravougaoni pleh malo namastite uljem i složite na njega tikvice. U smesu potom ubacite rendani parmezan i mocarelu iscepkanu na manje komadiće, pa malo promešajte. Napunite tikvice i stavite ih u rernu na 15-20 minuta dok se sir lepo ne otopi i zapeče.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram