Nikada nije kasno da promenite svoj život na bolje, bez obzira na godine. Najbolji dokaz za to je kuvarica iz Slovenije Ana Krašovec, koja je smršala neverovatnih 90 kilograma. Ovo je njen recept za zapečene palačinke sa sirom koje je često jela na svojoj dijeti.
Penzionisana kuvarica iz Slovenije Ana Krašovec impresionira svojom neverovatnom transformacijom i dan danas, na pragu sedamdesetih, i povrh toga se oseća apsolutno odlično. Šokantnih 160 kilograma, koliko je iznosila njena kilaža nekad, ograničavalo ju je u svakodnevnom životu.
Anu je kilaža mahom ograničavala na sedenje kod kuće. Upornošću, snagom volje i novim navikama u ishrani, postepeno se transformisala od umorne starice u ženu neiscrpne energije, koja sada živi punije nego ikada ranije.
Promene načina života i nove navike u ishrani
Najteže je započeti mršavljenje, jer su stare navike često duboko ukorenjene u nama i teško se od njih potpuno oprostimo. Onda mislite, pa, dosta je, malo ću pogrešiti, ali onda je teško vratiti se. Ana je u prošlosti nekoliko puta pokušavala da smrša, ali su se kilogrami prebrzo vraćali, a istovremeno su počeli da utiču na njeno zdravlje. Tražila je dijetu koja bi joj odgovarala, jer je duboko u sebi uvek želela da izgubi višak kilograma zbog kojeg se osećala uskraćenom za mnoge stvari.
Onda je dobila u ruke knjigu koja govori o separacijskoj ishrani, koju je potom prilagodila svojim željama i potrebama, a počela je i redovnije da jede. Ako je ranije preskakala obroke, a onda sve nadoknađivala kasno uveče, sada je počela da doručkuje. Ona takođe više ne kuva stalno, već ima određen plan ishrane.
„Volim da se držim onoga što mi se najviše sviđa. Sada sam preokrenula situaciju. Ranije sam voleo samo meso i mnogo hleba, ali sada više volim povrće“, rekla je Ana u izjavi za portal okusno.je.
Povrće se često nalazi na njenom meniju na hiljadu i jedan način. I dalje jede skoro sve, ali raspoređuje namirnice po danima, što znači da je jedan dan uglavnom meso u kombinaciji sa povrćem, drugi dan uglavnom krompir ili pirinač, itd. Pored ukusnih supa bez kojih ne može, ima i svoj slatki dan, kada može da se prepusti raznim poslasticama.
Recept: Zapečene palačinke sa svežim sirom
Palačinke su jedno od onih jela za koje bismo mogli reći da ih svi volimo. I Ana ih voli, pa je samo malo prilagodila njihove sastojke kako bi odgovarali njenoj ishrani. Nekada ih je spremala njena majka, a sada ih sama sa zadovoljstvom peče.
Sastojci za pravljenje testa za palačinke:
– 130 g (4 pune kašike) belog brašna TIP 500
– 5 dcl mleka
– po želji se može dodati i jaje, jer će se u ovom slučaju palačinke lakše ispeći, a deo brašna može da se zameni i sa 50 g (3 pune kašike) pahuljica (možete koristiti i graham brašno) da bi palačinke bile dijetalne
Kako se prave zapečene palačinke sa sirom
Pomešajte sve sastojke u glatku smesu i ostavite da odstoji 15 minuta. Onda možemo početi da pečemo palačinke.
Punjenje za palačinke:
– sveži sir (po mogućnosti domaći)
– pavlaka
– 1 vanilin šećer
– šećer po ukusu
– po želji možete dodati i suvo grožđe
Od navedenih sastojaka pripremiti fil koji smo namazali na pečene palačinke, zarolati i staviti jednu do druge u posudu za pečenje.
U preostalu smesu dodajte umućeno jaje i smesom premažite palačinke. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 20 do 30 minuta. Kada porumene, izvadite ih iz rerne i pospite šećerom u prahu. Uživajte u obroku!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: